Földmozgás

Imádkozzunk a japán földrengés áldozataiért - képek, videók

A hatóságok szerint a rengések több atomerőművet is megrongáltak kissé, bár nem akadályozták a működésüket.

2024.01.01 16:19ma.hu

Japán nyugati partvidékét hétfőn földrengés rázta meg, amelyet szökőár-riadó követett. A hatóságok szerint a természeti katasztrófa ugyan több atomerőművet is érintett némileg, de eddig nem mutatkoztak "rendellenességre" utaló jelek.

2011 márciusában az országot pusztító rengések és gigantikus hullámok sújtották, amelyek 18 ezer halálos áldozatot követeltek, és olvadást okoztak a fukusimai atomerőműben - az 1986-os szovjet-ukrajnai csernobili robbanás óta ez volt a legnagyobb ilyen incidens.

A kezdeti rengés mértéke hetes volt, ami a Japán Meteorológiai Ügynökség Shindo szeizmikus skálája által meghatározott maximális erősség, amely a rengés súlyosságát a felszínen méri.

Több utórengés követte, és az ügynökség cunami-riasztást adott ki a part menti Ishikawa, Niigata, Toyama és Yamagata prefektúrákra.

Az NHK nemzeti műsorszolgáltató szerint a hullámok egyes területeken elérhették az 5 méteres magasságot.  

Hayashi Yoshimasa kormányszóvivő egy rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hatóságok felmérik a földrengés okozta károk mértékét, és figyelmeztette az embereket, hogy készüljenek fel a további rengésekre.  

Közben a közösségi médiában közzétett több videón repedések láthatóak az utakon, részben összedőlt épületek és tűzvész.

A japán nukleáris szabályozó hatóság az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy a természeti katasztrófa "károkat okozott az Ishikawa prefektúrában, Shiga városban található Shiga atomerőműben (maximálisan 7-es szeizmikus erősség) és a Niigata prefektúrában, Kashiwazaki városban és Kariwa településen található Kashiwazaki-Kariwa atomerőműben (maximálisan 5+ szeizmikus erősség)". 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.