DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Retro

Retro – Schumacher 25 legfontosabb pillanata

A születésnapos Michael Schumacher tiszteletére Retro-rovatunkban felidézzük a hétszeres bajnok karrierjének leghíresebb mozzanatait, amelyek között vannak kellemes és kellemetlen emlékek is.

1991 Belga Nagydíj - A debütálás

Ki ne ismerné a történetet - nagyszerű hetedik rajthely a Jordannel, majd kiesés műszaki hiba miatt az első kanyar után. Schumacher megkezdte az útját a hét bajnoki cím felé, amit már akkor is előrejelzett az autóján lévő 7UP felirat. Ha figyelmesek lettünk volna, tudtuk volna előre...

1991 spa



1992 Francia Nagydíj - Lecke Sennától

A McLaren brazilja egy nem túl baráti beszélgetésre hívja a németet, miután Magny-Cours-ban kiütötte őt a versenyből. 

1992 Belga Nagydíj - Az első győzelem

Egy évet kellett várnia az első diadalhoz  immár a Benetton színeiben, a képen Mansell és Patrese locsolja.

1992 spa

1994 Spanyol Nagydíj - Ötödikben második

Bár nem nyert, az egyik legzseniálisabb teljesítményeként maradt fenn ez a barcelonai futam. Schumacher annak ellenére is a második lett, hogy a verseny nagyobb részében csak az ötödik sebességi fokozat működött autóján.

1994 Ausztrál Nagydíj - Törött felfüggesztéssel kétkerekezve is bajnok

Az a bizonyos kép, az a bizonyos futam, amiről már rengeteget hallottunk. Az alábbi pillanatban talán ő sem gondolta, hogy ő örülhet majd a végén.

michaelschumacher_damonhill_adelaide_1994 

1995 Brit Nagydíj - Amikor Hill üti ki Schumachert

A két pilóta ütközése kapcsán mindig Adelaide merül fel, pedig a következő évben ismét találkoztak az élen. Ezúttal Silverstone-ban, és ezúttal egyértelműen a túlzottan optimista Hill volt a hibás.

1995 Belga Nagydíj - Hill feltartása

Néhol véleményes védekezéssel, de a vizes pályán Schumacher hosszú körökön át maga mögött tudta tartani a korábban rajta körönként hat másodpercet hozó, esőgumikon lévő Hillt. A német végül lecsúszott a pályáról, de a körülmények ismét neki kezdtek kedvezni, így kemény csatájuk után a győzelmet is megszerezte.

1995_hill_schu_spaf

1996 Monacói Nagydíj - A pole-pozíciós kör

Egyetlen szektor alatt hét tizedet hozott Hillen és megszerezte a monacói pole-t, élete egyik legjobb időmérős körével.

1996 Spanyol Nagydíj - Első győzelem a Ferrarival

Hét futamot kellett rá várnia új csapatával, de a ritka barcelonai esőben egyértelműen lemosta a pályáról a Williamseket.

Dppi_00000214_003

1997 Belga Nagydíj - Spái repülés

Újabb eső, újabb Spa. Az F1 első safety car mögül indított futamán két kör alatt megelőzte Alesit és Villeneuve-öt, majd meg sem állt a kockás zászlóig.

1997 Európa Nagydíj - Másodszor már balul sül el

A másik védjegyévé vált baleset, amit nem kell bemutatni. Ezúttal ő húzta a rövidebben a bajnoki döntőben, és hosszú időre megpecsételte saját megítélését is.

1998 Brit Nagydíj - Győzelem a bokszban

A Schumacher-Brawn páros egyik legnagyobb és legvitatottabb húzása. A kockás zászló előtt a bokszba hajtott, de stop&go büntetését csak a célvonal átszelése után töltötte le. Az eredmény: zűrzavar és győzelem.

1998 Belga Nagydíj - Három kerékkel autózik Schumacher

Spái eső, és egy újabb legendás futam. Nagy előnnyel vezetve lekörözésnél belerohan David Coulthard McLarenjébe, majd a bokszban jelenetet rendezve meggyanúsítja a skótot, hogy meg akarta őt ölni. 

B5-XYUFIAAAIxPX

1999 Brit Nagydíj - A keresztbetört szezon

Egyetlen komoly balesete volt a versenypályán, mégpedig 1999-ben Silverstone-ban, amikor az első körben fékhiba következtében kicsúszott és lábtörtést szenvedett. Hatfutamos kihagyása megfosztotta a nézőket a Hakkinen elleni újabb gigászi csatától.

Dppi_00000261_035

2000 Belga Nagydíj - Hakkinen előzése

A Formula-1 legemlékezetesebb manővere?  

2000 Olasz Nagydíj - A megható sajtótájékoztató

 Talán a sport legemlékezetesebb elérzékenyüléséért is ő a felelős. Monzai sikere után a sajtószobában közölték vele, hogy beállította Ayrton Senna győzelmi rekordját.

2000 Japán Nagydíj - Amikor beért a munka gyümölcse

Ötödik együtt töltött évükben Suzukában végre révbe ért Schumacher és a Ferrari.

Dppi_00000520_072

2002 Osztrák Nagydíj - Ami senkinek sem kellett

A győzelem, amire talán a legkevésbé vágyott. Barrichello a csapat utasítására engedte el őt az utolsó kanyarban: botrány és füttykoncert lett a vége, a bajnokság szempontjából pedig semmit sem számított.

2310

2002 USA Nagydíj - A halva született holtverseny ötlete

Visszafizetés Spielbergért? Indianapolisban mindenesetre Schumacher még eggyel növelte az emlékezetes befutóinak számát.

2002-us 

2004 Belga Nagydíj - A hetedik

Immár több mint tíz éve az utolsó világbajnoki címének is. Az idő rohan, de mégis, mintha csak tegnap lett volna.

Dppi_00001430_307

2006 Monacói Nagydíj - Rascasse-ügy

Az agyonelemzett kormánymozdulatok, amelyek az FIA szerint szándékos megálláshoz vezettek. Ha véletlen volt, ha nem, talán a nyolcadik bajnoki cím múlt rajta.

FRISSÍTÉS: 2020-ban egykori kollégái mondták el, hogy szándékos volt.

2006 Brazil Nagydíj - A búcsú

 A futam, ami Massa győzelmével és Alonso bajnoki címével ért véget, de mégis Schumacherről szólt, aki már tulajdonképpen az esélyesség terhe nélkül vitt véghez nagyszerű manővereket. A nosztalgia kedvéért magyar kommentárral.

2010 Magyar Nagydíj - Barrichello visszavág

A visszatérésre is jutott vitatott manőver. Az irónia kedvéért pedig éppen egykori vízhordóját, Barrichellót nem tudta megállítani szabálytalannak ítélt falhoz szorítással sem.

2012 Monacói Nagydíj - Ismét az élen

Utolsó évében a legnehezebb pályán kissé váratlan pole-pozícióval mutatta meg, hogy még mindig képes a legjobb lenni. Öthelyes rajtbüntetése miatt azonban végül mégsem láthattuk a mezőny élén.

merc-schu-monaco-2012

2012 Európa Nagydíj - Az utolsó

Valenciában második karrierje egyetlen dobogóját szerezte, gondoskodva arról, hogy ne feltétlenül a rossz szájít maradjon meg az eltelt három évéből. 

EuropeanGP-02

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: