DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

„Michael megnyerhette volna a 2014-es vb-címet” – Brawn

Korábbi csapatfőnöke Alonso eredményei alapján gondolja, hogy Schumacher 2012-ben túl korán vonult vissza. Világbajnokságot nyerhetett volna, ma pedig F1-es csapata lehetne.

Az új év időszakában mindig előkerülnek a Michael Schumacherrel kapcsolatos hírek két évforduló miatt, amelyek ezúttal kerek évfordulók. December 29-én történt tíz éve, hogy a hétszeres világbajnok elszenvedte sorsfordító síbalesetét, melynek következményeit a mai napig sem ismerjük pontosan, és csak találgatni tudunk, milyen állapotban van jelenleg a Formula-1 legendája – friss sajtóhírek szerint továbbra is 15 fős orvosi és rehabilitációs stábot alkalmaz a család.

A baleset dátumát és Schumacher születésnapját napok választják el egymástól: a német ma, január 3-án lett 55 esztendős. Hétszeres világbajnokként gondolunk rá ezen a napon, de a Ferrarinál és a Mercedesnél is vele együtt dolgozó Ross Brawn arról nyilatkozott, még egy vb-címet nyerhetett volna.



Mint ismert, Michael Schumacher 2012 végén – csupán egy évvel a Francia-Alpokban történt síbaleset előtt – vonult vissza másodszor a Formula-1-ből. A Mercedes, ahol ekkor Brawn volt a csapatfőnök, már következő szezonban nagy lépést tett meg felfelé az erősorrendben, az új szabályrendszer bevezetése után, 2014-ben pedig megnyerte a világbajnoki címet, egy hatéves dominanciát megkezdve. Azt a bajnokságot Lewis Hamilton nyerte, aki Schumacher helyét foglalta el a csapatban.

„Egyre világosabbá kezd válni a számomra, hogy talán túl korán akasztotta szögre a sisakját. Ő ültette el a siker magvait a Mercedesnél 2010 és 2012 között” – adott interjút Brawn a Bildnek, amely cikksorozatot publikált az évfordulók kapcsán, és a 15 fős szakembergárdáról szóló hírt is szállította. A technikai igazgatóként, csapatfőnökként, majd 2022-ig Formula-1 sportigazgatójaként ténykedő Brawn arra építette gondolatmenetét, hogy a legutóbbi szezon negyedik helyezettje, Fernando Alonso még mindig remekel az F1-ben.

A 2014-es szezont uralta a Mercedes Hamiltonnal és Rosberggel

„Fernando Alonso hasonló korban van, mint Michael akkor, és azt bizonyítja jelenleg is, hogy még 40 felett is lehetséges világklasszis teljesítmény. Ha Michael 2014-ben még aktív lett volna, megnyerhette volna a bajnoki címet” – jelentette ki Brawn. Schumacher abban a szezonban 45 évesen versenyzett volna: Alonso idén lesz 43. Arra már nem tért ki, hogy ha Schumacher folytatja, ki lett volna a csapattársa, azaz Hamiltonnal vagy a három közös szezonjukban előtte végző Nico Rosberggel küzdött volna a 2014-es vb-címért.

Most F1-es csapata lenne Schumachernek?

Brawn egy másik hipotézist is felvetett: eszerint Schumacher a Formula-1-hez való kötődése következményeként még mindig a paddock szerves része lenne, méghozzá saját istálló révén. A Mercedesnél voltak olyan tárgyalások, miszerint résztulajdonosként társulhatna – ahogyan tette Niki Lauda, aki elnöki pozíciót is kapott Brackley-ben.

„Könnyen el tudom képzelni, hogy Michaelnek csapata lenne napjainkban. Már akkor voltak egyeztetések a Mercedesnél arról, hogy egyszer résztulajdonosként vállalhatna szerepet. Ennek első lépésére sor is került, hiszen márkanagykövet volt 2013-ban” – beszélt arról Ross Brawn, mi lett volna, ha…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: