Néhány hete Xboxon ismerte meg barátnőjét, most a világbajnoki címért lép színpadra

GettyImages-1903053214
2024.01.03. 17:21
Szerda este, a dartsvilágbajnokság fináléjában összecsap a 16 éves Luke Littler és a vb után világranglistát vezető Luke Humphries. Utóbbi az elődöntőben olyan teljesítményt nyújtott, hogy nehéz elképzelni azt a forgatókönyvet, amelyben nem ő nyeri meg a finálét, de ehhez természetesen a sportág csodagyerekének is lesz néhány szava. Akármennyire hihetetlen, a felek már négy évvel ezelőtt összemérték tudásukat, most pedig a sportág legnagyobb színpadán mérkőzhetnek meg a világbajnoki címért.

Luke Littler nevét néhány héttel ezelőtt még csak a darts berkeiben kifejezetten jártasak ismerhették, de 2024 első napjaiban már az a helyzet, hogy hagyján, hogy a sportágon belül ismeretségre tett szert, most már az egész világ a 16 éves csodagyerekről beszél. Nem csoda, mivel a rendkívül fiatal tehetség mindenki szeme láttára verte végig a világ legjobb – többek között korábbi világbajnok – játékosait a darts legnagyobb színpadán, emellett olyan magabiztosságot sugároz, hogy tényleg verhetetlennek tűnik. Ismételjük: 16 évesen. 

Szerda este a PDC-dartsvilágbajnokság fináléjában a vb-címért játszik, a döntőben pedig a 28 éves Luke Humphries lesz az ellenfele, aki immár tényleg feladhatja a leckét a fiatal titánnak. Már csak azért is, mert a vb után a világranglista első helyére előre lépő Humphries őrületes teljesítménnyel – és körátlaggal – mutatott be söprést a Scott Williams elleni elődöntőben, és amennyiben hozza legalább ugyanezt a szintet, vagy legalább ahhoz hasonló teljesítményt a döntőben, akkor nehéz elképzelni, hogy ne ő emelje magasba a világbajnoki trófeát. 

Akármennyire hihetetlen, nem ez lesz Littler és Humphries első randevúja a tábla előtt, mivel 2019-ben egy helyi kocsmában rendezett bajnokságon már összecsapott egymással a két játékos. A Hayling Island bajnokság negyeddöntőjében végül Humphries nyert, és az akkor 12 éves Littler csalódottan nyilatkozott, mivel egy 164-es kiszállónál elrontotta az utolsó dobást, tehát a bullt. Íme, a négy évvel ezelőtt készült közös kép. 

És hogy milyen az élet, 2024 január harmadik napján a sportág legnagyobb színpadán csapnak össze újra a világbajnoki fináléban, amely mérkőzésnél talán évek óta nem vártak jobban partit a sportág rajongói. Egyrészt azért, mert mindenképpen történelem íródik, és új világbajnokot avatnak a PDC-nél, másrészt pedig azért, hogy kitart-e a 16 éves csodagyerek lendülete, és magasan sportága legfiatalabb játékosaként felül-e a darts trónjára. 

Littler pedig túlzás nélkül élete legsikeresebb heteit éli, mivel a világbajnokság kezdete előtt, nagyjából négy hete az egyik játékkonzolon ismerte meg 21 éves barátnőjét – aki már a színpad mellett szorít párjának –, most pedig a világbajnoki trófeát is a magasba emelheti. Szerda este kiderül, hogy teljessé válik-e a kép számára, vagy Humphries – szintén – pályafutása során először ünnepelhet világbajnoki címet. 

A dartsvilágbajnokság fináléját szerda este 21 órakor rendezik a londoni Alexandra Palace-ban, a mérkőzést pedig a Sport 1 közvetíti élőben. Az Index percről percre frissülő közvetítésben számol be a döntőről. 

(Borítókép: Getty Images)