Ezer autó rekedt az utakon a svéd havazásban

Vágólapra másolva!
Európa északi részén a hét közepén rendkívül hidegre fordult az időjárás és a hóviharok is akadályozzák a közlekedést, több helyen bezártak az iskolák és teljesen leállt a tömegközlekedés. Svédországban több ezer ember rekedt az utakon.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Skandináviában -40 fokos hideg van és a sarkvidéki hideg levegő hamarosan eléri Magyarországot is.

A szélsőségesen hideg időjárás Svédország, Finnország és Norvégia egyes részeit sújtotta, Dániában pedig szerda óta hóviharok nehezítik a közlekedést.

Svédországban legalább ezer autó rekedt az utakon, a svéd fegyveres erők élelmiszert és vizet szállítottak a sűrű havazásban elakadt autósoknak.

A mentőcsapatok közölték, hogy a dél-svédországi Skane térségében, az E22-es főúton elakadt emberek kiszabadításán dolgoznak.

Az E22-es főútvonalon a fennakadások helyi idő szerint szerdán este 9 óra körül kezdődtek, amikor a havazás mindkét irányban járhatatlanná tette az utat Horby és Kristianstad között. A hókotrók egész éjjel dolgoztak.

Araszolnak az autósok a behavazott E22-es úton. Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson

- mondta Evelina Olsson rendőrségi szóvivő.

A probléma az, hogy olyan erősen havazik, hogy az utat már fél órával a hókotrás után ismét hó borítja

- mondta Olsson.

Csütörtök reggelre sok autót sikerült kiszabadítani, de a teherautósok még mindig csapdában vannak. A rendőrség szerint a körülmények kezdenek javulni.

Ma reggelre Skane régióban leállt a busz- és vonatközlekedés és a hatóságok arra kérték az embereket, hogy maradjanak otthon - írja a BBC.