DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Exkluzív: Marko aláírta új szerződését a Red Bullnál

Egy új szerződés garantálja Helmut Marko helyét a Red Bull motorsport-tanácsadójaként, az osztrák veterán további három évig az energiaitalos kontingens tagja maradhat – tudta meg a Formula.hu.

2023 az F1-ben a Red Bull és Max Verstappen totális dominanciájáról szólt, a csapat golyóbiztos gépezetként üzemelt és történelmi jelentőségű szezont futottak, átírva megszámlálhatatlan rekordot.

A sikercunami árnyékában felmerült azonban, hogy hatalmi harcok lehetnek a csapat felsővezetésén belül, egyes sajtóértesülések azt vizionálták, hogy ennek következtében akár az is megtörténhet, hogy Dietrich Mateschitz korábbi jobbkeze, az energiaitalosok legendás motorsport-tanácsadója, dr. Helmut Marko akár már 2024-ben kivonulhat a programból.

SI202305050707_hires_jpeg_24bit_rgb_resize_3



A 80 esztendős osztrák exversenyző – akinek elévülhetetlen érdemei vannak a Red Bull F1-es birodalmának felépítésében – rendszerint cáfolta a távozásával kapcsolatos pletykákat, a közelmúltban pedig az osztrák OE24-nek már azt is nyomatékosította, hogy 2024-ben is jelen lesz minden F1-es nagydíjon. „Igen, pozitív értelemben, minden a tervek szerint folytatódik” – idézte a lap a keménykezűségéről ismert szakvezetőt.

 

Új szerződés aláírva

A Formula.hu és a RacingNews365.com közös vizsgálódásának eredményei szerint Markónak jó oka volt arra, hogy optimistán nyilatkozzon a folytatásról. Ha minden igaz, a szakember a közelmúltban ténylegesen is szerződést hosszabbított munkaadójával, a Red Bull GmbH-val, amelynek menedzsmentjében Mateschitz 2022 októberi halála óta jelentős változások mentek végbe. 

Noha Marko igazgatói tisztséget visel a versenyistállót működtető cégnél, a Red Bull Racing Limitednél, az osztrák legendát az energiaitalos anyavállalat alkalmazza. A szakember jövőjét firtató tavalyi pletykák azt sugallták, hogy a versenycsapaton belül is lehetnek konfliktusok a személyével kapcsolatban, ugyanakkor más spekulációk azt firtatták, hogy az anyacégnél a fővezér halálát követően felállt új vezetőség is újragondolhatja Marko szerepét. 

Immáron bizonyos, hogy az osztrák a megújult vállalatvezetés bizalmát is élvezi: ennek eredménye, hogy az új szerződése három évre szól és változatlan jogkört szavatol számára.

 

Élvezi!

A versenyzőként 9 F1-es nagydíjon induló, 1971-ben a Le Mans-i 24 óráson diadalmaskodó Marko a tevékenységével járó terhekről is beszélt az OE24-nek. Noha már elmúlt 80 éves, az osztrák saját bevallása szerint élvezi a csúcskategóriás feladatait és az azzal járó rengeteg utazást.

„Ha azt mondanám, hogy ’őrület, ami vár rám’, akkor nehéz lenne, ezért azt mondom inkább, hogy ’Ausztrália gyönyörű és már alig várom a melbourne-i utazást’. Péntek délelőtt 11 órától vasárnap estig végzem a munkámat a Red Bull Racingnél és élvezem!” – fogalmazott a Red Bull pilótaügyeinek elsőszámú vezetője.  

 

Együtt marad a sikercsapat

Marko maradása azt is jelenti, hogy az F1-et jelenleg uraló energiaitalos alakulat vezetősége változatlan marad a következő időszakra is. Ezzel kapcsolatban az ősz folyamán (amikor a sajtóban több helyen is előkerült a Horner és Marko közötti harc) Max Verstappen is kifejtette a véleményét több alkalommal, azt hangsúlyozva, hogy a sikerekre, és azok fenntartására kell koncentrálnia mindenkinek, Markónak pedig fontos szerepe van ezekben, így indokolt a megtartása.

Harmadik világbajnoki címének bebiztosítása után például így fogalmazott:

„A hangulat a csapatban nagyszerű, és mindenki pontosan tudja, hogy mi a szerepe. Mindenki, aki most velünk van, nagyon fontos a sikereink szempontjából. Ezért nem lesznek változások a jövőben” – mondta ki már októberben azt a holland, hogy Markónak maradnia kell, így az osztrák új szerződése alighanem őt is elégedetté teszi.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: