Több helyen is légiriadó van Ukrajnában, megtámadták a szibériai vasútvonalat is

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.12.01.
Kijev, 2023. november 30. Ukrán tüzérek egy ZU-23-2 légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 646. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
05:52
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:56
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Szibériai vasútvonalon robbantottak az ukránok

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) célba vette a szibériai vasútvonalat, és robbantást hajtott végre egy orosz katonai ellátást biztosító vasútvonalon - közölte egy meg nem nevezett ukrán forrás november 30-án a Reuters hírügynökséggel.

05:58
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

2000 ukrán civil halt meg idén a bombázásokban

Több mint 2000 ukrán civil halt meg és 11 000 megsebesült az orosz bombázások következtében 2023-ban - jelentette Ihor Klimenko belügyminiszter november 30-án.

06:39
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Idén már nem tárgyalnak a békéről

Volodimir Zelenszkij elnök a Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetés során megerősítette, hogy 2024 elejéig nem lesz békeformula-csúcstalálkozó - közölte az elnöki hivatal november 30-án.

07:55
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás miatt van légiriadó Ukrajnában

Légiriadó riadó van érvényben Ukrajna északi területein, köztük Kijevben - írta a Kyiv Independent. 

A riadót Kijev, Csernyihiv, Poltava és Szumi régiókra, valamint a fővárosra adták ki, az ukrán légierő dróntámadásokra figyelmeztetett.

09:06
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Lancetekkel semmisítette meg Ukrajna Szu-25 támadó repülőgépét

Az orosz katonaság Lancet drónokkal megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Szu-25-ös támadó repülőjét – tudatta Borisz Rozsin katonai tudósító a Telegramm csatornán.

Állítólag a gépet a Dnyipropetrovszk régiójában található dolgincevoi repülőtéren semmisítették meg.

12:33
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Több gyár is romokban Herszonban

Herszon városában több gyárban keletkeztek károk – számolt be Alekszandr Prokudin, a Herszoni Regionális Katonai Igazgatóság (OVA) vezetője a Telegramon.

Korábban robbanás következtében károk keletkeztek egy dél-ukrajnai hőerőműben is (CHP). Az Ukroenergo szerint a robbanás november 30-án éjszaka történt a köztársaság egyik déli régiójában.

13:10
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás történt egy burjátiai vasúti alagútban

A burjátiai vasúti alagútban történt robbanást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) szervezte – ismerte el az ukrán különleges szolgálat egyik forrása.

A forrás szerint robbanószerkezeteket robbantottak fel, miközben egy vonat haladt a Bajkál-Amur fővonalon, a burjátországi Severomuisky alagútban.

13:54
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Szu-34-es bombázókon képzik ki a pilótákat

Az Aerospace Forces pilóták tömeges kiképzését indítja el univerzális tervezési és korrekciós modulokkal (UMPC) rendelkező légibombák használatához az északi légvédelmi övezetben – írja a Ria Novosztyi.

A kiképzés Szu-34-es bombázókon zajlik majd, amelyek már intelligens bombákat használnak a harci küldetések végrehajtása során.

Az UMPC-t egy hagyományos bombához erősítik. A modul fel van szerelve egy összecsukható szárnnyal, kormánylapátokkal és egy vezérlőrendszerrel, amely automata üzemmódban a lőszert a célpontra irányítja.
Most az Északi Katonai Körzet övezetében 250, 500 és 1500 kilogrammos UMPC kaliberű bombákat használnak.

14:29
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy „elpusztíthatatlannak" hitt Leopard

A 136. dandár orosz katonái megsemmisítettek egy német gyártmányú Leopard 2A4-es harckocsit a zaporizzsjai régióban található Rabotino környékén – írja a RIA Novosztyi forrásokra hivatkozva.

A járművet egy FPV drón találta el, majd a Leopardra egy páncéltörő irányított rakéta is csapást mért.

15:06
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Fennakadások a moszkvai repülőtereken

December elsején három moszkvai repülőtéren voltak fennakadások – derül ki a Yandex.Schedule szolgáltatás adataiból.

Domodedovóban 11 repülőgép késett és 6-ot töröltek. Vnukovóban hét járatot elhalasztottak, hatot töröltek, hét Seremetyevóba tartó járat késett, kettőt töröltek.

A Zsukovszkij-i repülőtér menetrendjének fennakadásairól nincs információ.

15:28
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 70 támadás érte Belgorodot

Az elmúlt 24 órában Ukrajna több mint 70-szer lőtt rá Belgorod régió hat határ menti kerületére, továbbá lelőttek két ukrán pilóta nélküli légi járművet is - írta Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram csatornáján.

16:01
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek egy személyzet nélküli haditengerészeti hajót a Krímnél

Az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán haditengerészet személyzet nélküli hajóját a Krímnél – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

Tisztázták, hogy egy ukrán tengeri drónt fedeztek fel a Fekete-tenger nyugati részén. Moszkvai idő szerint reggel 8 órakor semmisítette meg a Fekete-tengeri Flotta.

16:29
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb robbanás történt a burjáti vasútvonalon

Az orosz biztonsági szolgálat felrobbantott egy második vonatot is az orosz távol-keleti Burját köztársaság egyik kulcsfontosságú vasútvonalán – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

17:07
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nagy hatótávolságú rakéták gyártásába kezd

Ukrajna azt tervezi, hogy jövőre megnöveli a 100 km-es hatótávolságú légelhárító fegyverek gyártását – mondta Ivan Havriliuk védelmi miniszterhelyettes.

17:30
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

10 ukrán megye került tűz alá, többen meghaltak

Oroszország 10 ukrán megyét támadott az elmúlt nap folyamán. A támadás során legalább négy ember meghalt és 16-an megsebesültek – jelentették a regionális tisztviselők.

18:14
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Drón- és rakétatámadás is érte Ukrajnát

Az ukrán erők az Oroszország által indított 25 Shahed drónból 18-at megsemmisítettek és a két Kh-59 cirkálórakéta közül egyet szintén lelőttek – jelentette az ukrán légierő.

19:00
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Több célpontra csapott le sikeresen Oroszország

Az orosz csapatoknak sikerült eltalálniuk egy ukrán kiképzőközpontot Zaporizzsja régiójában – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

A nap folyamán támadás ért egy fegyverraktárat is a Kirovogh régióban, valamint egy radarállomást a Herszon régióban.

01:01
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin aláírta az orosz csapatok létszámát 15%-kal növelő rendeletet

A szolgálatot teljesítő állomány létszáma fokozatosan mintegy 170 ezer fővel bővül, így a teljes létszám 1 320 000 főre emelkedik. A védelmi minisztérium szerint a lépéssel a fenyegetések növekedésére reagáltak, többek között a NATO bővítése miatt. Oroszország a feltételezések szerint súlyos veszteségeket szenvedett a több mint másfél éve tartó ukrajnai harcok során, bár számadatokat nem közöl. A Kreml honlapján közzétett orosz védelmi minisztériumi közlemény szerint a létszámot fokozatosan, toborzási akcióval növelnék, nem pedig mozgósítással vagy a sorkatonai szolgálat megváltoztatásával.

Az Oroszországi Föderáció fegyveres erői katonáinak létszámnövelése fokozatosan valósul meg, azon állampolgárok alapján, akik kifejezik a katonai szolgálatra vonatkozó szándékukat szerződés alapján

- tették hozzá.

01:22
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szerint fel kell gyorsítani a frontvonalak megerősítését

Az ukrán elnök kijelentette, hogy gyorsan meg kell erősíteni a védelmet az egész frontvonalon, miután találkozott a parancsnokokkal a déli és keleti fő nyomásgyakorlási pontokon.

Minden olyan fő szektorban, ahol megerősítésre van szükség, fel kell gyorsítani az építkezéseket

- mondta esti beszédében. Az orosz erők megpróbálják bekeríteni a keleti Avdiivka várost. Célba veszik pedig a déli Herszon és Zaporizzsja területeit. Az ukrán légierő az éjszaka folyamán közölte, hogy 25 orosz drónból 18-at lelőtt, két cirkálórakétából pedig egyet.

01:51
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy orosz tábornok, aknára lépett Ukrajnában

A 45 éves Vlagyimir Zavadszkij vezérőrnagy a 14. hadtest parancsnokhelyettese volt. Legalább hat másik orosz tábornok halt meg Moszkva 2022 februári ukrajnai inváziója óta. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a történteket. A jelentések szerint Zavadszkij vezérőrnagyot szerda délután ölték meg, az egysége a Herszon régióban volt a halála idején

07:32
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.