DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
F1

Liam Lawson lenne „az igazi”?

Helmut Marko és Gerhard Berger is óriási Lawson-rajongók lettek az elmúlt években – az AlphaTauri első embere szerint csak egyvalakit kellett meggyőzni arról, hogy megérdemli a nagy lehetőséget.

A nevezési listán egyelőre még AlphaTauri néven szereplő faenzai F1-es csapat első embere, Peter Bayer mostanában meglehetősen gyakran nyilatkozik az istállót és versenyzőit érintő ügyekről, s most épp Liam Lawson kapcsán tette meg ezt. Mint Bayer elmondta, ő maga is felfigyelt korábban a fiatal új-zélandira, amikor még az F2-ben szerepelt, ő pedig az FIA-nál dolgozott, de nagyon sokat jelentett neki Gerhard Berger véleménye is.

Az egykori F1-es versenyző jelenleg a DTM felvirágoztatásával foglalkozik, ahol Lawson 2021-ben versenyzett, sőt kis híján bajnok is lett, de végül botrányos körülmények között a második helyre szorult. Ekkor figyelt fel rá Berger, s Bayernél, valamint Helmut Markónál is szólt pár jó szót Lawson érdekében – ráadásul mindkettejüknél nyitott ajtókon kellett kopogtatnia.

lawson-2023



„Számomra a fő impulzus Gerhardtól érkezett, aki azt mondta, hogy amikor Liam DTM-ezett, akkor baromi jó volt” – idézte fel Bayer a Speedcafének. „Gerhard nagy rajongója Liam versenyzési stílusának, azt mondta nekem, hogy ő az igazi! Bevállalja ez előzéseket, és gyors is.”

Egy embert azonban még meg kellett győzni arról, hogy Lawson megérdemli a lehetőséget, a faenzaiak most leköszönt csapatfőnöke, Franz Tost ugyanis nem volt meggyőződve arról, hogy ő a megfelelő ember a tartalékszerepre – ami De Vries kiakolbólítása és Ricciardo kéztörése után Lawson élete nagy lehetőségét hozta meg.

tsunoda-lawson

„Helmutot is nagyon meggyőzte a nyers tempója, de Franz kezdetben kicsit szkeptikus volt. Azt mondta, hogy az eredményeit elnézve nem biztos benne… Ha pusztán az eredményeit néznénk, valóban nem lenne kiemelkedő versenyző, de rengeteget versenyzett, ráadásul különböző kategóriákban, és újra és újra megmutatta, hogy van benne szikra. Helmut teljes biztos volt benne, hogy ez a srác az igazi.”

Végül aztán Christian Hornert is bevonták a diskurzusba: „Franz, Christian és én hosszasan beszélgettünk, és így kapta meg Liam a tartalékos szerepet.” Azt a szerepet, amivel élni is tudott, hiszen egyetlen gyengébben sikerült katari hétvégét leszámítva mindenkit meggyőzött arról, hogy megérdemel egy helyet a királykategóriában.

lawson-4

„Ezeknek a srácoknak ez egy egyszeri lehetőség, és tudják, hogy teljesíteniük kell. Lehet, hogy egyetlen lehetőséget kapnak, és ennyi volt. Liam azt mondta, hogy Zandvoortban kib***ott ideges volt, de aztán amint elindult, minden rendben volt.”

„Ilyen egy autóversenyző, amikor hirtelen átbillen egy kapcsoló, és ezt az izgalmat teljesítményre váltja” – folytatta Bayer. „Itt láthatod az igazi különbséget ezeknél a srácoknál, és erre ő is abszolút képes. Ültesd be az autóba, ezzel átkapcsol, és már megy is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: