Januártól ingyenes lesz a tömegközlekedés Tatán

2023.12.01. 11:48
A Komárom-Esztergom vármegyei település önkormányzata pénteken közölte, hogy január elsejétől mindenki számára ingyenes lesz a tömegközlekedés Tatán.

Tatán 2024. január elsejétől mindenki számára ingyenes lesz a tömegközlekedés, tavasszal felmérik, hogyan változott az utazók száma – adta hírül az MTI.

A közlemény szerint jelenleg az önkormányzat évente 120 millió forintot fizet azért, hogy a helyi buszközlekedés működhessen, és ennyit tesz hozzá a magyar állam is. A jegyek eladásából 30 millió forint bevétel származik.

A képviselő-testület a legutóbbi ülésén fogadta el, hogy az árak emelése helyett az önkormányzat vállalja át a jegyek költségét, és így bárki ingyenesen utazhasson a járatokon.

Az önkormányzat eddig is támogatta a diákok utazását, Tatán ötezer diák már húsz éve térítés nélkül veheti igénybe a buszközlekedést.

Ingyenes közlekedés az egész országban

Lázár János építési és közlekedési miniszter egy hétfő esti klubesten arról beszélt, hogy teljes mértékben ingyenessé tennék a 14 év alattiak számára a tömegközlekedést.

A TÁRCAVEZETŐ AZ ESEMÉNYEN ELISMERTE, HOGY A TÖMEGKÖZLEKEDÉSBEN KÍNÁLT SZOLGÁLTATÁS SZÍNVONALA MINIMUM KIFOGÁSOLHATÓ.

Karácsony Gergely főpolgármester „ritka pillanat: Lázár János egyetért velem” felütéssel reagált közösségi oldalán a miniszter tervére.

A minap a közlekedési miniszter a 14 éves korig tartó ingyenesség felvetésével tulajdonképpen a fővárosban működő modell teljes átvételére tett javaslatot. Csak egyetérteni tudok. Az más kérdés, hogy a szociális kedvezmények miatti bevételcsökkenést és az infláció miatt növekvő kiadásokat a fenntartónak kompenzálnia kell

– olvasható a főpolgármester posztjában.

Mint hozzátette, „önmagában az keveset ér, ha a közösségi közlekedés megfizethető, jónak is kell lennie”. Karácsony Gergely szerint „érdemes ebben is Budapestet követni”.