Óriásit ugrott a zöld rendszámos autók száma Magyarországon

töltő
Vágólapra másolva!
2022 elejéhez képest megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Tavaly 22 651 járművet helyeztek forgalomba hazánkban világoszöld hatósági jelzéssel. 2023 így újabb szempontból bizonyult rekordévnek, a kevesebb mint 21 ezer darabos 2022-es bővülési csúcsot adta át a múltnak. A zöld rendszámmal munkába állt járművek több mint 60 százaléka tisztán elektromos hajtású volt tavaly.

December végén összesen már több mint 86 ezer zöld rendszámos jármű közlekedett a magyar utakon. A teljes hazai állományból több mint 45 ezer a tisztán elektromos autók, közel 3 ezer a tisztán elektromos teherautók, mintegy 500 a környezetkímélő motorkerékpárok és 206 a tisztán elektromos autóbuszok száma.

Területi bontásban a zöld rendszámra jogosult járművek száma a fővárosban átlépte a 34 ezret, vidéken pedig az 52 ezret.

2023 végére először haladta meg a Budapesten kívül forgalomba helyezett zöld rendszámos járművek aránya a 60 százalékot.

A hazai gazdasági társaságok egy február elején induló pályázaton igényelhetnek vissza nem térítendő állami támogatást tisztán elektromos személyautó, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához A cégek a 30 milliárd forintos keretösszegből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatást nyerhetnek el egy jármű beszerzéséhez.