Gleccserjeget szállít egy cég Grönlandról a dubaji koktélokba

teherhajó, sarkköri környezetben
A cruise ship keeps a respectful distance from the icebergs floating in the fjord near Ilulissat on the west coast of Greenland. The icebergs can reach 100 metres above water level and are formed around 65 kilometres away on the Kangia glacier. This is how 40 million tonnes of ice make their way to the fjord, which has been classed as a UNESCO world natural heritage site since 2004. Taken 22.08.2017. Photo: Karlheinz Schindler/dpa-Zentralbild/ZB | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Évek óta lehet hallani azokról az ötletekről, melyek a sarkköri gleccserek vízként való hasznosításáról szólnak a bolygó melegebb éghajlatú, vízhiányos területein. Most viszont egy gröndlandi vállalkozás ilyen jellegű, de meglehetősen exkluzív tevékenységéről ír a Guardian: a cég tiszta gleccserjeget szállít az Egyesült Arab Emírségekbe, pontosabban a bárokban felszolgált koktélokba.
Vágólapra másolva!

Az Arctic Ice nevű grönlandi vállalkozás gleccserjeget szállít az Egyesült Arab Emírségekbe, a jég formájában oda érkező víz ígéretük szerint a világ legtisztábbja. Tisztább, mint a fagyasztott ásványvíz, amit Dubajban jégkockák készítésére használnak a bárokban.

Egy fjordban úszó jéghegy Grönlandnál Forrás: AFP/Karlheinz Schindler

Az elmúlt években több vállalkozás próbálkozott Grönlandról jégexporttal, mérsékelt sikerrel. A tevékenységét 2022-ben kezdő Artic Ice azt ígéri, hogy a szállításhoz töredékére összepréselt jég buborékmentes, és sokkal lassabban olvad, mint a hagyományos, azaz víz lefagyasztásával előállított jég.

A vállalkozás képviselője elmondta, hogy

az általuk szállított jég a természetes úton kialakult sarkköri gleccserekből származik, amik 100 ezer évnél is idősebbek.

A jégdarabok, amiket a cég szállít, semmilyen emberi eredetű szennyeződéssel nem érintkeztek, aminek köszönhetően a legtisztább vizet adják a világon.

A vállalkozás ezidáig csak 20 tonna jeget szállított, miközben komoly kritikákat kapott a tevékenysége miatt. Az Arctic Ice főleg a közösségi médiában kapott támadásokat. Sokak szerint a gleccserjég kiemelésével a cég nem veszi figyelembe a klímaváltozás fenyegető hatásait. Mások azt kifogásolták, hogy még ha a vevők meg is fizetik az árát, kifejezetten környezetterhelő a grönlandi jeget dubajba szállítani. A Searoutes kalkulációja alapján a legrövidebb út egy dániai átrakodást is figyelembe véve legalább 14 napot vesz igénybe – persze csak akkor, ha a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl biztonságosan hajózható, ami a gázai háború kirobbanása óta nem jelenthető ki.

A grönlandi Nuuk-ból Dubajig tartó új dániai megállóval legalább 14 napig tart Forrás: Searoues / Guardian

Meglepő, de a cég képviselője nem csak azt állítja, hogy amit csinálnak, az nem környezetterhelő, hanem egyenesen azt, hogy környezetbarát és társadalmilag értékes a tevékenység. Ezt az állítását arra alapozza, hogy a grönlandi fjordoknál olyan jéghegyeket találni, melyek a jégtábláról szakadtak le, ezek pedig céltalanul, a hajózást veszélyeztetve sodródnának, ha legalább részben nem veszik hasznukat.

A vállalkozásnál kitértek arra is, hogy azok a konténerek, melyekben a jeget Dániába szállítja a partnerük, egyébként üresen utaznának vissza a szárazföldre, ami viszont valóban felesleges környezetterhelést jelent. Függetlenül attól, hogy a grönlandi jégtakaró jelentős része egyelőre még megvan,

az ott élők által fogyasztott élelmiszer és más cikkek egy részét ugyanúgy fagyasztva kell odaszállítani, mint egyébként máshova.

A mérleg nyelve pedig utóbbi felé billen, azaz több cikk érkezik oda fagyasztott állapotban, mint amennyi fagyasztott terméket onnan exportál a Dániához tartozó terület.

A cég által a Nuuk közeli fjordról összegyűjtött jég:

A jéggel megpakolt konténerek így legalább nem üresen térnek vissza a szigetről.