Sokan a kaja-FOMO miatt nem tudnak lefogyni

GettyImages-2834922
2024.01.10. 14:22
Az ételek íze, a készítő szeretete és gondoskodása, a közösségi élmény és a hagyományok is közrejátszhatnak abban, hogy nem sikerül bizonyos ételekre nemet mondanunk. A fogyás ellensége így sok esetben az étel-FOMO, azaz az ételekhez köthető, az azok elfogyasztásának, megkóstolásának kimaradásából való félelem. De mégis, mi ez?

Hiába telt el még mindig csak alig több mint egy hét az idei esztendőből, már most bőven akadnak olyan szilveszterkor tett fogadalmak, amelyeket nem sikerült megvalósítani, vagy éppen sikerült megszegni. 

Az ilyen fogadalmak között gyakran helyet kap valamely káros szokásunktól való megválás, vagy éppen a testmozgás beépítése a napjainkba, de legalább ennyire népszerű az étrendünk teljes megreformálása is. Az étkezésre és a fogyásra vonatkozó fogadalmakat azonban sokszor minden elhatározás ellenére is rendkívül nehéz betartani. A fogyás meghiúsulásának egyik fő oka ugyanis

a FOMO-érzés lehet. 

A kifejezés azaz a Fear Of Missing Out, egy erős félelem attól, hogy mások tartalmas élményeket szereznek nélkülünk – ki- vagy lemaradni valamiről pedig a legtöbb esetben valóban nem örömteli.

Az étkezés és a fogyás viszonylatában azonban nem feltétlen csak a közösségi élmény az, amelyből kimaradhatunk, bár kétségkívül ez is a jelenség része. Egy új közvélemény-kutatás szerint az ételektől, az étkezéstől és emiatt a társasági eseményekből való kimaradástól való félelem teheti tönkre a fogyási terveinket.

Míg a januárt sokan komoly fogadalmakkal kezdik, a felnőttek fele inkább halogatja a néhány kiló leadására vonatkozó terveit, mert attól tart, hogy elszalasztja az étkezésekkel járó élményeket és ízeket is. A 2000 önkéntes bevonásával készült felmérésből az is kiderült, hogy a csokoládé és a sült húsételek azok, amelyek miatt az emberek a leginkább érzik a FOMO-t, azaz ezek miatt aggódnak a legjobban, hogy nem kóstolják vagy eszik meg azokat. 

Több mint háromnegyedük nyilatkozott úgy, hogy örömet szerez számukra kedvenc ételeinek elfogyasztása, míg háromból ketten azt mondták, hogy szenvedélyesen szeretik az ételeket és az étkezést. Különösen a nők éreztek ilyen erős szenvedélyt az ételek iránt, akik közül többen rosszabbul éreznék magukat, ha nem ennének a vasárnapi ebédhez desszertet, mint abban az esetben, ha szex nélkül maradnának. 

Az ízek, az étel készítője és a társaság okozza az érzést

De mi az, ami miatt ennyire nehezen engedjük el az ételeket és az étkezést? A kutatásban résztvevők közül a legtöbben amiatt ragaszkodnak ennyire bizonyos ételekhez vagy étkezésekhez, mert rajonganak az ízekért, szeretve érzik magukat, ha valaki ételt készít nekik, de fontos a közösségi élmény és a hagyományok ápolása is. 

Amanda Avery, a Slimming World egészségügyi és kutatási tanácsadója szerint mindez az egyik legkomolyabb gátja annak, hogy valaki ténylegesen diétázni vagy fogyókúrázni kezdjen. 

Az étel az élet egyik legnagyobb öröme, így nem csoda, hogy az étel-FOMO sokak számára nagyon is valós gát a fogyásban. Amint azt a kutatás is mutatja, sok esetben bizonyos ételek erős vonzerővel bírhatnak, emlékeket és érzelmeket idézhetnek elő, valamint újraéleszthetik a múltban tapasztalt ízeket és élvezeteket. Emiatt nehéz megtalálni a motivációt, hogy megváltoztassuk a vásárlási, főzési és étkezési szokásainkat

– magyarázta a szakértő, aki szerint nem az étel iránti szenvedélyen, hanem sokkal inkább a receptek összetételén kell változtatni a fogyás érdekében. 

A kaja-FOMO lök minket a gyorsételek markába

A Mintel Healthy Dining felmérése szerint minden tizedik ember úgy érzi, hogy lemarad valamiről, amikor egészséges ételt rendel egy étteremben, és majdnem minden negyedik felnőtt egyetértett abban, hogy ugyan egészséges ételeket keres, de gyakran mégsem ilyet rendel attól tartva, hogy az egészségesebb választással nem éri el azt az elégedettségi szintet, amelyet egy gyorsétel elfogyasztásakor érez.

Mindezt részben az agyunk reakciójának tartják, amely erősen a múltunkra vezethető vissza. Az ősemberek boldogulásához ugyanis rendkívül fontos volt, hogy mindig pontosan tudjanak mindenről, ami a csoportjukban történik. Őseink ezt abból a szükségszerűségből fejlesztették ki, hogy tisztában kellett lenniük minden táplálék- vagy vízforrással, vagy éppen más csoportok fenyegetéseivel,

hiszen ha valaki erről lemarad, az könnyedén meghalhat. 

Természetesen a mai világban ez már korántsem az életben maradás miatt készteti az agyunkat bizonyos dolgokra, ráadásul lehetséges, hogy az étel-FOMO-ról a cukortól való függőségünk is tehet. A cukorfüggőség szó szerint egy élelmiszerfüggőség, mivel a vércukorszint megugrik bizonyos ételek elfogyasztásakor, beleértve a finomított szénhidrátokat, a gyorsételeket, az édességeket és a süteményeket is. 

Ezek pedig bizonyítottan olyan függőséget okozhatnak, mint a kábítószer, hiszen az agy azon területére, a nucleus accumbensre, azaz a függőségek központjaként elhíresült törzsdúcterületre hatnak, amely egyben a drogaddikcióért is felel. 

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images Hungary)