Szokatlan új fényjelzést vezetnek be az autókon, kötelezővé is válhat - fotó

lámpa
Vágólapra másolva!
Hamarosan megjelennek a türkizkék színű lámpák az autókon, amelyek azt jelzik majd, hogy aktív-e az önvezető üzemmód.
Vágólapra másolva!

A közeljövőben piacra kerülő újdonság az önvezető rendszerek fejlődésének eredménye. Ha egy járművet robotpilóta irányít, a lámpákba épített türkizkék jelzéseknek köszönhetően erről a többi közlekedő is tudomást szerezhet a jövőben.

A Mercedes már meg is kapta az engedélyt az új jelzés beépítésére

– írta a Parameter.sk.

A fényjelzést az első és hátsó lámpáknál, valamint az oldalsó visszapillantó tükröknél helyezik el, akárcsak az irányjelzőket. Az első, ilyen lámpával rendelkező autók Kaliforniában és Nevadában jelenhetnek meg.

Forrás: Mercedes

Azért esett a türkizkék színre a választás, mert amellett, hogy jól látható, jelentősen elkülönül a többi lámpa színétől.

A tesztek ráadásul kimutatták, hogy épp a türkizkék a legjobb választás a közlekedés többi résztvevőjének a figyelmeztetésére.

A robotpilóták által vezetett autókon elhelyezett fényjelzések célja, hogy növelje a biztonságot az utakon. Nem mellesleg a bírságok is elkerülhetők vele, mert önvezető üzemmódban a sofőr például nyugodtan telefonálhat, a fényjelzés így a rendőrök tudtára adja, hogy a sofőrnek nem kötelező teljes mértékben a vezetésre figyelnie.