DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
F1

Verstappen erőssége: Az első körtől gyors

Még el sem kezdődött igazán az F1-es versenyhétvége, és Verstappen máris a leggyorsabb – ez, valamint a nyomástűrése is kiemelkedő Horner szerint.

Christian Horner, a Red Bull F1-es csapatfőnöke sosem fukarkodik a dicséretekkel, ha az elmúlt két szezont domináló Max Verstappent kell méltatnia. A brit sportvezető ezúttal azt emelte ki, mennyire erősen tud teljesíteni a holland a versenyhétvégék első pillanataitól kezdve, valamint hogy mennyire képes elviselni a királykategóriás szerepléssel járó nyomást.

Tény és való, hogy Verstappen gyakran az első szabadedzésen megtett első körétől kezdve a köridőlisták élén áll, s miközben mások még a körülményeket igyekeznek kitapasztalni, ő a legkeményebb keveréken is képes erős időket autózni.

verstappen-



Horner a Secrets of Success című podcastben beszélt versenyzőjéről: „Max mint ember egyszerűen egy nagyon kedves 26 éves fiatalember, akinek szenvedélye a versenyzés, és nem igazán érzi jól magát a hírneve és a hírhedettsége miatt. Csak a munkáját akarja végezni, keményen versenyezni, egy nagyon őszinte és egyenes ember.”

A csapatfőnök kiemelte azt a kontrasztot is, ami az autóban ülő és az autón kívüli Verstappen között tapasztalható: „Amikor nem versenyautóban ül, szeret FIFA-zni a PlayStationön, az autón kívül egy kedves srác. Amikor viszont az autóban ül, egészen kegyetlen. Soha nem találkoztam még olyan versenyzővel, aki annyira hajt, mint Max, amint beül.”

horner-verstappen-podium

„Tudod, hogy 110 százalékot kapsz tőle, és ezt várja el a csapattól is” – folytatta Horner. „Amint elkezdünk egy versenyhétvégét, az első körben, ami tulajdonképpen semmit se jelent, Max a leggyorsabb. Gyakran két-három másodperccel gyorsabb a többieknél, erre a házamat is fel merem tenni.”

„Számára ez egy módja annak, hogy megmutassa, hogy a képességei csúcsán teljesít, és ő a tekintély, hogy ő egy az autójával” – tette hozzá a Red Bull sikereinek egyik fő letéteményese.

Kiemelkedő nyomástűrés

Horner nem érte be ennyi dicsérettel még tovább ment, és azt sugallta, hogy Verstappen egy szempontból annyira erős, hogy olyat még soha nem látott. Ez pedig nem más, mint a mentális erő, és az ezzel együtt járó önbizalom:

„Maxnak megvan az önbizalma, a tehetsége, az érzéke és a technikája, hogy ilyen gyorsan tudjon alkalmazkodni” – mondta a szenzációs első körökről. „Nagyon fiatalon érkezett az F1-be, mindenféle juniorkategóriás képzés nélkül, helyette az F1 arénájában edződött, ahol mindent mindenki részletesen kielemez, amit csak csinálsz.”

horner-2023

„A mentális keménysége, a fontos pillanatokban megmutatkozó mentális erő, legyen az egy kvalifikáció, egy előzés vagy egy kivezető kör, ebben brillírozik. Még nem láttam versenyzőt, aki annyira tudja kezelni a nyomást, mint ő, amikor ennyi minden forog kockán.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: