Izraeli-palesztin

Katasztrofális a helyzet a gázai kórházakban, nincs morfium, földön fekszenek a betegek

Izrael csaknem száz napja folyamatosan bombázza a területet.

2024.01.12 08:02MTI

Katasztrofálisak a körülmények a Gázai övezet még működő néhány kórházában, miután Izrael csaknem száz napja folyamatosan bombázza a területet - mondta el egy amerikai orvos a helyszínről.

"Nem maradt morfium" - mondta Seema Jilani amerikai orvosnő egy hangüzenetben, amelyet a Nemzetközi Mentőbizottság (IRC) nevű segélyszervezet tett közzé csütörtökön. Jilani nemrég tért vissza egy kéthetes misszióból, amelyet az IRC számára a Gázai övezet központjában lévő Al-Aksza kórházban végzett.

"A halál küszöbén lévő betegeket kezelünk, akiknek midazolamot adunk, amely szorongásoldó, de nem csillapítja a fájdalmat" - mondta az orvos.

"Nincs méltóságteljes halál, ha az ember a földön fekszik egy gázai sürgősségi osztályon, és nincs morfium, nincs mobil oxigénpalack a kórházban" - mondta.

Jilani szerint csak a "teljes mértékben hősöknek nevezhető ápolóknak, önkéntes orvosoknak" köszönhető az, hogy az Al-Aksza kórház egyáltalán még működik. De még így is csak néhány napig lesz képes működni - tette hozzá az amerikai doktor.

A Hamász által ellenőrzött egészségügyi hatóság legfrissebb adatai szerint a háború kezdete óta 23 469 ember halt meg és további 59 604 sebesült meg az izraeli katonai műveletek következtében.

A Hamász iszlamista terrorszervezet és más szélsőségesek tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, megöltek mintegy 1200 embert, és mintegy 250-et elraboltak és Gázába hurcoltak. Azóta a túszok mintegy felét engedték szabadon ideiglenes tűzszüneti megállapodás keretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.