DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Miben hasonlít Verstappen és Schumacher?

Több párhuzamot is vont az F1-et jelenleg is uraló holland, valamint a hétszeres bajnok legenda között a mindkettejüket jól ismerő veterán szakember.

A Formula–1-től több évtized után a 2023-as szezon végén elbúcsúzó Franz Tost egy interjúban a nagy bajnokok közös sajátosságairól beszélt, s ennek kapcsán többek között Max Verstappen és Michael Schumacher is szóba került. Tost azt fejtette ki, hogy a legnagyobbakra jellemző a folyamatos adatelemzés, aminek hiányát is sűrűn tapasztalta:

tost-suzuka



„A pilótáknak a lehető legtöbb adatot kell tanulmányozniuk, hogy folyamatosan fejlődhessenek. Túl gyakran tapasztaltam, hogy egy versenyző azt sem tudta, hogy a csapattársa milyen autóbeállítást használ. Csak a körök és a futamok utólagos elemzésével lehet folyamatosan javítani a teljesítményt” – mondta Tost, aki Michael Schumacher mellett Vettelt, Verstappent, Sainzot és Gaslyt is példaként hozta fel.

„Ők mindig tudták, hogyan tudnának fejlődni, és hol vannak a csapattársuk gyengeségei” – mondta erről a veterán szakember, aki Max Verstappent e szempontból a legnagyobbakkal sorolja egy kategóriába: „A bajnokok már a kezdetektől fogva a legtöbb időt a versenypályán töltötték a mérnökökkel és az adatokkal. Alain Prost, Ayrton Senna, Michael Schumacher, Sebastian Vettel és Max Verstappen közös jellemzője ez.”

verstappen-suzuka

Tost emellett a bajnokok kapcsán arra is kitért, hogy miben hasonlít még egymásra Michael Schumacher és Max Verstappen – s ez egyúttal, mint elmondta, az ifjabbik Schumacher-testvért, Ralfot is jellemezte: „Michael esetében soha nem volt az az érzésed, hogy nincs a helyzet magaslatán, még az első F1-es autóban megtett körében sem.”

„Ugyanez volt a helyzet az öccsével, Ralffal, valamint Max Verstappennel is” – mondta, majd felidézte a holland első F1-es szabadedzését, melyet az ő csapatában teljesített: „Amikor 17 évesen, Suzukában először vezetett F1-es autót, a jóval nagyobb sebesség ellenére is rögtön megbarátkozott vele. A fékezéssel sem volt gondja, az óriási, akár 6G-s erő ellenére sem.”

verstappen-happy

A mindenkori csapattársakat pedig Tost arra intette, hogy Verstappen ellen esélyük sincs azonos autóban: „Ha Maxnak továbbra is jó autója lesz, akkor még sok versenyt és címet fog nyerni. Még mindig nem érte el a határait, és még jobb lesz. Nincs olyan versenyző, aki a csapattársaként valaha is túl fog jutni a kettes számú pilóta szerepén.”

Tostnak azt a kérdést is feltették, hogy mennyire hiányzik neki Michael Schumacher: „Nagyon. Nemcsak mint minden idők egyik legjobb autóversenyzője, hanem még inkább mint ember. Meg lehetett benne bízni, soha nem tettette magát, és mindig nyíltan kimondta, amit gondolt.”

michael-schumacher

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: