Elárulta a kormány, hogy többet ér-e egy magyar alkalmazott, mint egy külföldi vendégmunkás

2024.01.13. 11:56
Megkérdeztem a kormányt, szerintük ér-e annyit a magyar melós, mint a filippínó – erről írt Jakab Péter egy friss sajtóközleményben. A korábbi jobbikos politikus kérdésére Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára adott választ.

A Lenovo üllői gyárában tömegével foglalkoztatnak magyarok helyett külföldi, jellemzően a Fülöp-szigetekről érkező vendégmunkásokat. A magyar munkavállalók arról tájékoztattak, hogy a vendégmunkások  ellentétben a magyar dolgozókkal – 13. havi juttatásban is részesülhetnek – így vezette fel Orbán Viktornak szánt írásbeli kérdését Jakab Péter függetlenül országgyűlési képviselő, a Nép Párján Mozgalom elnöke.

A Jobbik korábbi politikusa az alábbiakra volt kíváncsi:

  • A kormány miért teszi lehetővé a vendégmunkások számára 13. havi juttatás kifizetését, illetve miért nem várja el ugyanilyen juttatás kifizetését a magyar dolgozóknak, kiemelten azok után, hogy a kormány a Lenovo üllői beruházását kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette?
  • Jut-e ebből a pénzből a magyar dolgozók anyagi megbecsülésére is, vagy csak a vendégmunkások számítanak?

Jakab Péter kérdéseire  Nagy Márton megbízásából – a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, Fónagy János válaszolt.

A kormány minden esetben a magyar munkavállalók érdekeit részesíti előnyben a külföldi munkavállalók érdekeivel szemben. Ezért is került megalkotásra az új, szigorú idegenrendészeti törvény, és ezért kerülnek a külföldi munkavállalókat érintő további szigorítások az említett törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletbe”  mutatott rá Fónagy János, majd kijelentette azt is, hogy

Magyarország a magyaroké, és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg.

Hangsúlyozta, hogy ezzel összhangban a vállalkozásoknak minden esetben először a magyarok részére kell felajánlani az álláshelyeket, és csak akkor alkalmazhatnak külföldi dolgozókat, ha nincs magyar jelentkező.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a magyar munkaerőpiac védelme érdekében a vendégmunkások alkalmazásának lehetőségét további szabályok is korlátozzák. Ennek megfelelően egy adott munkaposzton csak és kizárólag akkor foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár, ha arra a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat magyar állampolgárt nem tud kiközvetíteni. 

Hozzátette ugyanakkor azt is  utalva a kérdésben felvetett 13. havi bérre –, hogy a munkáltatónak figyelemmel kell lenni a Munka törvénykönyvének azon rendelkezésére, hogy a munkaviszonnyal, így különösen a munka díjazásával kapcsolatban az egyenlő bánásmód követelményét be kell tartani.