Lejárt a tűzszünet, rakétákat lőttek a Gázai övezetből Izraelre

Események

conflict Horizontal, Izrael, izraeli háború, Gázai övezet
Israeli flares light the sky above Khan Yunis in the southern Gaza Strip, on December 1, 2023, as fighting resumed after the expiration of a seven-day truce between Israel and Hamas militants. A temporary truce between Israel and Hamas expired on December 1, with the Israeli army saying combat operations had resumed, accusing Hamas of violating the operational pause. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 57. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
07:14
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:51
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Hat izraeli túsz halálát erősítették meg pénteken

A 70 éves Ofra Keidart október 7-én rabolták el séta közben. Sikerült felhívnia a családját, és közölte velük, hogy a Hamász rálőtt.

Férjét, Samit a Kibbutz Be'eri-i családi otthonukban ölték meg.

Lánya, Yael túlélte a támadást, miután elbarikádozta magát egy menhelyen.

A pénteki napon Keidar volt a hatodik túsz, akinek halálát megerősítették. Korábban a 85 éves Arye Zalmanovich, a 75 éves Eliyahu Margalit, a 26 éves Guy Iluz, az 56 éves Maya Goren, és az 55 éves Ronen Engel haláláról számoltak be.

07:57
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az eddigi legsúlyosabb bombázások a déli városban

Késő este a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunis-ból érkezett jelentések szerint az eddigi legsúlyosabb bombázások érték a várost.

10:44
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben

Meghalt egy, a Gázai övezetben túszként fogva tartott román-izraeli kettős állampolgár - közölte szombaton a román külügyminisztérium. A román külügyi tárcát az izraeli hatóságok értesítették a román és izraeli állampolgársággal is rendelkező túsz haláláról. A szaktárca részvétét fejezte ki az elhunyt családjának. Azt írták, hogy

még három román-izraeli kettős állampolgárt tartanak fogva a Gázai övezetben, a román külügyi tárca a túszok szabadon bocsátását szorgalmazza.

Románia tel-avivi nagykövetsége folyamatos kapcsolatban áll az izraeli hatóságokkal a túszok miatt - írták. A szaktárca korábbi közlése szerint november 26-án két, Izraelben élő, de román állampolgársággal is rendelkező túsz szabadult a Gázai övezetből.

A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet fogságából kiszabadult izraeli túszokat szállító katonai helikopter érkezik a Tel-Aviv közelében lévő Petah Tikvában lévő Schneider Gyermekkórház területére 2023. november 26-án. Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
11:19
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

így mentette az embereket autójával az izraeli hős

Egészen megdöbbentő videó látott napvilágot a Mandiner szerint az izraeli sajtó által csak hősként emlegetett, Oz Davidianról, aki összesen 120 embert mentett meg a halál torkából az október 7-én, a Nova fesztiválon kitört Hamász-mészárlás során. A férfi órákon keresztül a saját testi épségét is kockára tette, amíg biztonságos körzetbe szállította a túlélőket. Az autója fedélzeti kamerája pedig mindent rögzített.

11:58
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Wall Street Journal: le akar vadászni a Moszad minden külföldön bujkáló Hamász vezetőt

Az izraeli titkosszolgálatok arra készülnek, hogy a háború után megöljenek minden külföldön tartózkodó Hamász vezetőt – számolt be a Wall Street Journal alapján a Mandiner.

Ez a bosszúhadjárat akár éveket is igénybe vehet, azonban az amerikai lap szerint Benjamin Netanjahu parancsára az izraeli kémügynökségek már elkezdtek azon dolgozni, hogyan tudnák levadászni a Libanonban, Törökországban, és Katarban tartózkodó terrorvezetőket.

Izrael híres a likvidálásokról: az 1972-es müncheni terrortámadást követően éveken át tartó akció keretében vadászta le a sportolóit meggyilkoló Fekete Szeptember tagjait. Korábban feltételezett izraeli ügynökök magukat turistának álcázva öltek meg egy Dohában tartózkodó Hamász vezért, valamint

nőknek öltözve vadásztak le terroristákat Bejrútban.

12:27
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Brutális videón a reggeli izraeli bombázás

Az Instagramon megosztott videó szerint egy palesztin nő dokumentálta, hogyan lőtték azt az épületet, amelyben lakott.

Ghaida al-Abadl a bombázás utóhatását örökítette meg, hatalmas füstöt és pusztítást mutatva.

"Olyan volt, mint a feltámadás napja. Nem láttad a kezed, a tested, vagy mindent körülötted" - posztolta.

12:44
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael blokkokra osztja a Gázai övezetet

Az izraeli hadsereg közzétett egy térképet, amely a Gázai övezetet több mint 2300 kis blokkra osztja. A hadsereg arra kérte a gázai lakosokat, hogy a térkép segítségével azonosítsák a blokk számát, ahol laknak.

13:00
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb megrázó felvétel

Miközben Izrael folytatja fokozott támadásait Gáza ellen, egy palesztin újságíró megosztott egy videót, amelyen a ma reggeli súlyos légitámadások láthatóak Gáza északi részén.

13:47
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztin tüntetők döbbentes dolgot csináltak a new yorki karácsonyfával

Minden évben nagy látványosságnak számít New Yorkban a város karácsonyfáinak kivilágítása, a minap ezt próbálták palesztinpárti tüntetők megzavarni - írja a Mandiner. Hozzáteszik: ezt a demonstrálók azzal indokolták a Neokohn tudósítása szerint, hogy

a világhírű fakivilágítás az ENSZ által elismert, a palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi napjára esik.

Az egyik tüntető horogkeresztes táblát vitt magával, az izraeli védelmi erőket pedig a nácikhoz hasonlította, miközben a tömeg a szabad Palesztináért buzdító szlogeneket skandált. Az eseményen több embert is őrizetbe vett a rendőrség, miután a palesztin-szimpatizánsok megtámadták őket.

Az egyik helyszínre látogató turista azt üzente a tüntetőknek, hogy a karácsonyfa a béke üzenetét hordozza, nem a konfliktusét.

14:08
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Terrorpárti propagandát népszerűsített a CIA magas rangú vezetője

Hatalmas botrány kerekedett abból, hogy CIA elemzési igazgatóhelyettese, Amy McFadden az október 7-én kezdődött események után a Facebook-borítóképének nem mást választott, mint a palesztin zászlót, miközben a világ szinte minden országával együtt az Egyesült Államok is Izrael oldalára állt a konfliktus során. A Neokohn megjegyzi, hogy a tisztviselő a LinkedIn-oldalán az International Crisis Group, egy iráni propagandahálózathoz kötődő Izrael-ellenes szervezet felé való támogatását is kifejezte, amelyet korábban Robert Malley, nemrég felfüggesztett iráni különmegbízott vezetett.

A titkosszolgálat magas rangú munkatársa még egy szelfit is csinált, melyhez annyit fűzött hozzá „Free Palestine". Miután a nemzetközi sajtó felkapta a hírt, McFadden eltávolította a képet.

14:36
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

A Moszad csapata Katarban tárgyal az új gázai fegyverszünetről

A Reuters hírügynökség jelentése szerint az izraeli Moszad hírszerző szolgálat egy csapata Katarban tartózkodott, hogy tárgyalásokat folytasson a közvetítőkkel az új gázai tűzszünetről.

A megbeszélések középpontjában az izraeli foglyok új kategóriáinak lehetséges szabadon bocsátása és az új tűzszüneti paraméterek álltak - mondta egy, a látogatásról tájékoztatott forrás.

14:59
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

A tűzszünet megszűnése óta először érkeznek segélyszállító teherautók a rafahi átkelőn a Gázai övezetbe

A hétnapos gázai tűzszünet lejárta óta először érkeztek segélyszállító teherautók a rafahi átkelő egyiptomi oldalán keresztül - közölte a Palesztin Vörös Félhold.

"A Palesztinai Vörös Félhold legénysége mostanra segélyszállító teherautókat fogadott a rafahi átkelőn keresztül partnereinktől, az Egyiptomi Vörös Félholdtól" - tette közzé a PRCS az X-en.

Pénteken egyetlen segélyszállító teherautó sem érkezett a Gázai övezetbe, mivel Izrael felújította az ostromlott enklávé elleni támadásait.

15:30
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Szíria állítása szerint Izrael légicsapásokat hajtott végre Damaszkusz közelében

Izrael légicsapásokat hajtott végre Szíria fővárosa, Damaszkusz közelében – közölte a szíriai védelmi minisztérium. A BBC szerint az izraeli hadsereg nem kommentálta az állításokat.

Az AFP hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az éjszakai támadásokban két szíriai Hezbollah-harcos halt meg. A Hezbollah harcosai – a Hamászhoz hasonlóan – Irán támogatását élvezik, a gázai konfliktus kezdete óta többször kerültek tűzharcba az izraeli erőkkel.

15:56
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg (IDF) elrendelte a Gázai övezet egyes északi és déli részeinek kiürítését

Az IDF arab nyelvű tájékoztatóban szólította fel több városrész, köztük az északi Dzsabália lakosait, hogy hagyják el otthonaikat, és meneküljenek biztonságosabb területekre. Az IDF javaslata szerint az itt élők Gáza városába mehetnek – ahol Izrael a tűzszüneti megállapodás előtt a legtöbb hadműveletet hajtotta végre.

A Gázai övezet déli részénen levő Hán Junisz melletti Bani Szuhailában élőket is felszólította az IDF, hogy meneküljenek az Egyiptommal határos Rafahban lévő óvóhelyekre.

16:19
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ütközőzónát alakítanának ki a Gázai övezetben

Három regionális forrás (köztük egy magas rangú biztonsági tisztviselő) szerint Izrael a szomszédos Egyiptommal és Jordániával, valamint az Egyesült Arab Emírségekkel is tárgyalt arról a tervéről, amely szerint a háború lezárása után egy „ütközőzónát" (pufferzónát) alakítanának ki a gázai határ palesztin oldalán, hogy megakadályozzák a jövőbeni támadásokat – írja a Reuters.

A források szerint a tervről Törökországot és Szaúd-Arábiát is tájékoztatták (amely nem tart fenn kapcsolatokat Izraellel, és az október 7-i gázai háború kirobbanása után a normalizációs folyamatot is leállította). Izrael a múltban már utalt arra, hogy fontolgatja egy Gázán belüli ütközőzóna létrehozását, a Reuters forrásai szerint most az arab államoknak mutatja be ezeket a Gázára vonatkozó jövőbeli biztonsági tervei részeként. A lap értesüléseit egyik ország sem kommentálta.

16:39
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Döbbenetes kijelentés a francia elnöktől

Macron francia elnök arra figyelmeztetett, hogy Izraelnek „a Hamász teljes megsemmisítése" azt jelenti, hogy „a háború 10 évig fog tartani". Hozzátette, hogy Katarba tart, hogy segítsen „új fegyverszünetet kötni a tűzszünet előtt".

Az elmúlt órában Izrael közölte, hogy visszavonja tárgyalópartnereit Dohából, miután zsákutcába jutottak a tárgyalások, amelyek célja a háború újbóli szüneteltetése volt.

17:02
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael: "zsákutcába jutottak" a katari egyeztetések a tűzszünetről

Hazatértek Katarból az esetleges újabb tűzszünetről egyeztető izraeli tárgyalók, mert "zsákutcába jutottak" a palesztin Hamász iszlamista szervezettel folytatott megbeszélések - közölte szombaton az izraeli miniszterelnöki hivatal.

A Hamász politikai irodája Katarban működik, és az arab emírség közvetít az iszlamista mozgalom és izraeli tisztségviselők között a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadítása és a tűzszünet érdekében. A katari külügyminisztérium pénteken még azt közölte, hogy a közvetett tárgyalások az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász között a tűzszünet lejárta után is folytatódnak.

Forrás: AFP/Jack Guez

Pénteken evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Hamász elleni háború, miután lejárt a tűzszünet. Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy folytatták a terület bombázását, a tűzszünet vége óta több mint 400 terrorista célpontra mértek csapást. Szombatra virradóra a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz környékén mintegy 50 célpontra mértek csapást, illetve tankokkal és célzott légicsapásokkal támadták Bét Lahia körzetét az övezet északi felén. Az éjszaka folyamán tengerészeti alakulatok lőtték a Hamász katonai célpontjait Hán-Júnisz kikötőjében és Dir el-Balahban. A gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy a péntek reggel óta kiújult harcokban legkevesebb 193 palesztin vesztette életét, és 650-en megsebesültek a Gázai övezetben.

17:23
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Macron „fokozott erőfeszítésekre” szólít fel a gázai tűzszünet érdekében

A francia elnök fokozott erőfeszítéseket kért a hosszan tartó gázai tűzszünet elérése érdekében, mondván, nagyon aggasztja a helyszíni helyzet.

„Ez a helyzet fokozott erőfeszítéseket igényel a tartós tűzszünet elérése érdekében" – mondta Emmanuel Macron a COP28 dubaji csúcstalálkozóján.

Emmanuel Macron francia elnök csoportképhez áll fel az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 1-jén. A december 12-ig tartó tárgyalások december 1-jén és 2-án az éghajlatváltozással kapcsolatos világszintű cselekvési csúcstalálkozóval kezdődnek, amelyen a civil társadalom vezetői mellett az állam- és kormányfők is részt vesznek. Forrás: MTI/AP/Peter Dejong
17:45
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Intenzíven támadja Gáza déli területeit az izraeli hadsereg

Intenzíven támadja Gáza déli területeit az izraeli hadsereg. Légicsapás érte Kan Juniszt, ahol izraeli források szerint a Hamász terrorszervezet vezetősége bújkál. A városban jelenleg több mint 1 millió ember tartózkodik, a többség a harcok elől menekült ide Gáza északi részéből.

17:52
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

A katari emír találkozott a brit Munkáspárt vezetőjével

Tamim bin Hamad Al Thani sejk és Keir Starmer találkozóján a kétoldalú kapcsolatokról, az ostromlott tengerparti enklávéban folyó ellenségeskedések beszüntetéséről és a konfliktus kétállami megoldásának szükségességéről tárgyaltak.

18:22
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Kamala Harris: Az Egyesült Államok nem engedi a palesztinok kitelepítését

Az Egyesült Államok "semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet vagy megváltoztassák a határait" - jelentette ki az amerikai alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint.

Az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott megbeszélésén Kamala Harris arról is beszélt, hogy miután véget ér a háború Izrael és a palesztin Hamász között, "olyan egyértelmű politikai célkitűzéssel kell nekiállni az újjáépítésnek, amely abba az irányba mutat, hogy a palesztin népnek legyen saját, széles körű nemzetközi és regionális támogatást élvező állama, amelyet egy megerősödött Palesztin Hatóság irányít".

A Fehér Ház közleményében kiemelték: Kamala Harris világossá tette, hogy "a Hamász nem maradhat uralmon a Gázai övezetben, mert az tarthatatlan Izrael és a régió biztonságára, illetve a palesztinok jólétére nézve".

A Nyugat támogatását élvező Palesztin Hatóság Ciszjordánia bizonyos részeit tartja ellenőrzése alatt. A Hamász iszlamista szervezet 2007-ben vette át az uralmat a Gázai övezetben Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah pártjától.

18:56
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael várhatóan kiterjeszti a hadműveleteit a Gázai övezetben

Yoav Gallant izraali védelmi miniszter szerint a hadsereg olyan gázai területeken csap le, amelyeket a háború kezdete óta még nem érintett, Gallant egyúttal figyelmeztette a Hamász magas rangú parancsnokait is az övezet déli részén.

"Az elmúlt két napban olyan területeken is tevékenykedünk, ahol az elmúlt hónapban nem, és ez fokozódni fog. A Hamász teljes felszámolására törekszünk" - mondta Gallant a gázai határ közelében lévő tartalékosoknak.

"Az első hónapban nagyon jó eredményeket értünk el" - mondta.

Gallant szerint a Hamász észak-gázai zászlóaljainak parancsnokai "már nagyon jól tudják, mire képes az IDF".

"De a Hamász zászlóaljparancsnokai Khan Younisban és Rafahban is nagyon jól tudják, mi történt a többiekkel" - figyelmeztetett, mivel az IDF várhatóan kiterjeszti szárazföldi műveleteit Gáza déli részén - írja a The Times of Izrael.

19:24
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael műveleteinek kivizsgálására szólította fel az ICC-t a palesztin elnök

Izrael a Gázai övezetben és Ciszjordániában végrehajtott műveleteinek kivizsgálására szólította fel szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök Rámalláhban a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészét, Karim Khant - közölte a WAFA palesztin hírügynökség.

Mindeközben palesztin emberi jogi szervezetek leszögezték: nem hajlandóak találkozni Khannal, akit azzal vádolnak, hogy elfogult Izrael javára.

Ammár el-Dvejk, az ombudsmani feladatokat ellátó Emberi Jogok Független Bizottsága (ICHR) nevű palesztin szervezet ügyvezető igazgatója azt vetette Khan szemére, hogy a látogatás "nem független és nem is professzionális".

Khan az Izrael déli részéből a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek által elhurcoltak családtagjai kérésére érkezett Izraelbe. A főügyész az érintett családok ügyvédjeivel, illetve túszok rokonaival is tervez megbeszéléseket.

19:55
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Macron: Izraelnek "pontosítania" kellene a Gázai övezeti hadműveleteinek célját

Emmanuel Macron francia elnök szerint az izraeli vezetésnek "pontosítania" kellene a Gázai övezetben indított hadműveleteinek célját, mert ha valóban a Hamász palesztin iszlamista szervezet teljes elpusztítását akarják, akkor szerinte a háború tíz évig fog tartani.

"Azon a ponton vagyunk, hogy az izraeli hatóságoknak pontosabban meg kellene határozni a végső céljukat. Elhiszi vajon bárki, hogy lehetséges teljesen felszámolni a Hamászt?" - tette fel a kérdést a francia államfő szombaton Dubajban újságírók előtt. "Ha ez a célkitűzés, akkor a háború tíz évig fog húzódni" - jegyezte meg.

20:23
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah állásait támadta Izrael

Az izraeli hadsereg(IDF) közlése szerint vadászgépek ma újabb csapást mértek a Hezbollah több dél-libanoni állására válaszul az Észak-Izrael elleni ismételt rakétatámadásokra.

Az elmúlt egy órában több rakétát lőttek ki Libanonból az izraeli határvidékre - közölte az IDF, hozzátéve, hogy tüzérséggel is válaszolnak a támadásokra - írja a The Times of Izrael.

20:56
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael jóváhagyta a gázai offenzíva folytatásának terveit

Az IDF közlése szerint Herzi Halevi vezérkari főnök és a Shin Bet vezetője, Ronen Bar ma megbeszélést tartottak az izraeli déli parancsnokságon Beersebában, és jóváhagyták a további szárazföldi offenzíva gázai hadműveleti terveit.

"Arra összpontosítunk, hogy folytassuk a Hamász felszámolását, és megteremtsük a további túszok visszatérésének feltételeit" - mondta Halevi - írja a The Times of Izrael.

21:19
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász: A háború végéig nem lehet további fogolycseréről tárgyalni

Nem lehet további fogolycseréről tárgyalni, amíg Izrael nem fejezi be a Gázai övezet ellen indított háborúját - jelentette ki szombaton az övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet politikai szárnyának helyettes vezetője.

Szaláh el-Arúri az al-Dzsazíra pánarab televíziónak adott interjújában leszögezte: a mostanáig el nem engedett izraeli túszok "izraeli katonák és olyan civil férfiak, akik szolgáltak az izraeli hadseregben".
A túszok szabadon engedésének feltételeként Arúri tűzszünetet és minden, izraeli börtönben fogva tartott palesztin elengedését követelte.

"Menjen a háború a maga útján! A döntésünk végleges, és ebben nem kötünk kompromisszumot" - jelentette ki.

Ugyancsak szombaton az izraeli miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy hazatértek Katarból az esetleges újabb tűzszünetről egyeztető izraeli tárgyalók, mert "zsákutcába jutottak" a Hamásszal folytatott megbeszélések.

21:42
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu szerint csak szárazföldi offenzívával lehet elpusztítani a Hamászt

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint Izrael csak úgy érheti el a Hamász elpusztítására irányuló célját, ha folytatja a hadsereg a szárazföldi inváziót Gázában.

Netanjahu szerint a háború addig folytatódik, amíg ezt a célt el nem érik, és hozzátette, hogy továbbra is azon fog dolgozni, hogy kiszabadítsák a Hamász által még mindig fogva tartott túszokat.

"Mindent megteszünk azért, hogy hazahozzuk őket, de azért is mindent megteszünk, hogy elpusztítsuk a Hamászt, és hogy biztosítsuk, hogy a Hamász soha többé ne jelentsen fenyegetést számunkra, és hogy ne legyen egy olyan terrorcsoport, amely Gázából fenyegeti Izraelt" - mondta az izraeli miniszterelnök.

"Világosan mondom: Addig folytatjuk a háborút, amíg minden célunkat el nem érjük... Ezeket a célokat csak győzelemmel lehet elérni, és csak szárazföldi invázióval lehet győzni" - írja a The Times of Izrael.

00:12
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el Tel-Avivban

Tel-Avivban 11 nap után először szólaltak meg légiriadó szirénák – írja a RIA Novosztyi tudósítója.
Tel-Aviv és külvárosa feletti égbolton aktiválódott az Iron Dome rakétavédelmi rendszer, és a megsemmisített rakétákra jellemző robbanások hallatszottak.

00:40
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász azt állítja rakétákat lőtt Tel-Avivra

Az Al-Kasszam Brigádok (a palesztin Hamász mozgalom katonai szárnya) szóvivője azt mondta, hogy ismét rakétákat lőttek Tel-Avivra.
"Az Al-Kasszam Brigádok rakétákat lőttek ki Tel-Avivra válaszul a civilek lemészárlására" - áll a Hamász katonai szárnyának közleményében.Néhány órán belül ez a második rakétatámadás Tel-Aviv ellen az Al-Kasszamból.

00:59
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael addig harcol, míg minden célját el nem éri

Izrael addig folytatja háborúját a Gázai övezetben, amíg minden célját el nem éri - jelentette ki szombat este az izraeli miniszterelnök, az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet megsemmisítését emelve ki.

"E célokat azonban nem tudjuk elérni, ha felhagyunk a szárazföldi műveletekkel, csak azokon keresztül nyerhetjük meg a háborút" - tette hozzá sajtótájékoztatóján Benjámin Netanjahu.
Kitért arra is, a Hamász legyőzését követően Izrael nem fogja engedni, hogy a Palesztin Hatóság kiterjessze az ellenőrzést a Gázai övezetre is, "mert akkor ugyanez lesz".
Ugyanazt a meggyőződést vallják, azaz tagadják Izrael jogát a létezéshez- fogalmazott.
"Katonáink a tűzszünet idejét azzal töltötték, hogy a Hamász teljes legyőzésére készültek" - jelentette ki.
A tűzszünettel kapcsolatban azt mondta, kormánya érzi "a rá nehezedő nemzetközi nyomást", ám leszögezte azt is: ez a háború végül is a mi háborúnk, mi döntünk.Azon kérdésre, hogy egyes biztonsági tisztségviselők tudhattak-e előre a Hamász Izrael ellen tervezett akciójáról, a miniszterelnök azt felelte: ki fogják vizsgálni az ügyet.
"Vannak kérdések, melyekre választ kell adni: mi történt, hogy történt, és ezeket meg fogjuk vizsgálni a háború végén" - fogalmazott.
Mindeközben a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín al-Kasszám Brigádok azt közölte, hogy rakétákkal támadta Tel-Avivot, válaszul a Gázában zajló izraeli műveletekre.

08:20
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az izraeli háború legfrissebb eseményeit itt követheti.