Több helyen is légiriadó van Ukrajnában, megtámadták a szibériai vasútvonalat is

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
A Ukrainian serviceman of the 43rd Mechanized Brigade in snow camouflage takes part in a military training in an undisclosed location in the Kharkiv region on December 1, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 647. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
07:16
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:21
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére 2023. december 01-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4817 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6206 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

07:31
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán ellentámadás nem érte el a kívánt eredményt

„Az ellentámadás nem érte el a kívánt eredményt” - mondta Volodimir Zelenszkij elnök az Associated Pressnek adott interjújában. Szerinte a háború új szakaszba lépett.

10:21
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszországnak nincs oka arra, hogy változtasson céljain

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Moszkva nem látja jelét annak, hogy Kijev kész lenne a politikai megoldás felé haladni, és Oroszországnak nincs oka arra, hogy megváltoztassa "különleges katonai műveletének" céljait.

11:01
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Feszült a helyzet a lengyel-ukrán határon

A lengyel-ukrán határon továbbra is feszült a helyzet, a határon rekedt ukrán kamionosok közölték, hogy éhségsztrájkot terveznek, ha nem teljesítik követeléseiket. A lengyel és az ukrán fél azon dolgozik, hogy a lengyel kamionosok által blokkolt határátkelőkön kialakult helyzetet enyhítése, de nem foglalkoztak a tiltakozók fő követeléseivel. A szlovák kamionosok közölték, hogy megkezdik egy ukrán határátkelőhely blokkolását.

11:47
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

A tárgyalásáig börtönben marad a Szabad Európa újságírója

Február 5-ig meghosszabbította Alsu Kurmasheva orosz-amerikai újságíró fogva tartását. A Szabad Európa Rádió szerkesztőjét októberben tartóztattak le azzal a váddal, hogy nem regisztráltatta magát külföldi ügynökként. A Moszkvától mintegy 500 mérföldre keletre fekvő Kazanyban egy kerületi bíróság elrendelte, hogy a szerkesztő, Alsu Kurmasheva, aki orosz és amerikai állampolgársággal is rendelkezik, február 5-ig maradjon őrizetben, amíg a tárgyalásra vár - jelentették orosz hírügynökségek. Rim Szabirov, Kurmasheva ügyvédje közölte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen.

12:30
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb egységet képeztek ki a Patriot légvédelmi rendszer kezelésére

Andreas Marlow, a multinacionális "Különleges Kiképzési Parancsnokság" parancsnoka a kiképzőhelyen, a német légierő egy biztonsági okokból meg nem nevezett bázisán tett látogatása alkalmából arról tájékoztatta a német dpa hírügynökséget, hogy a hathetes kiképzésen részt vevő, mintegy hetven katona közül sokan már rendelkeztek tapasztalatokkal légvédelmi rendszerek, például a szovjet időkben kifejlesztett S-300-as kezelésében. A képzésre az Európai Unió több mint egy éve indított ukrajnai kiképzési missziója (EUMAM) keretében került sor, melynek parancsnoksága a Berlin melletti Strausbergben működik.

A Bundeswehr és partnerei célja, hogy az év végéig mintegy 10 ezer ukrán katonát képezzenek ki különböző feladatokra. Olaf Scholz német kancellár októberben további fegyverszállításokat és pénzügyi támogatást ígért Ukrajnának. Az úgynevezett "téli csomag" mindent tartalmaz, ami a légvédelemhez szükséges. Németország újabb Patriot-rendszert is szállít Ukrajnának.

13:03
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Több, mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4817-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6206-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

13:35
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz fennhatóság alá kerülhetett Marjinka

A szinte teljesen elpusztított kelet-ukrajnai Marjinka város ellenőrzése - nem hivatalos jelentések szerint - az orosz erők kezébe kerülhetett. A Reuters jelentése szerint a legtöbb beszámoló az oroszok által ellenőrzött Donyeck regionális központtól délnyugatra fekvő Marjinka városát szellemvárosnak írja le, miközben naponta érkeznek jelentések arról, hogy az ukrán erők különböző városrészeket védelmeznek. Az egykor 10 000 embernek otthont adó városból már nem maradtak civilek. Az ukrán vezérkar esti jelentésében közölte, hogy az orosz erők sikertelenül próbáltak előrenyomulni a Marjinka melletti falvak felé, de a városban lévő csapatmozgásokról nem adtak információt.

14:56
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna hamarosan újra megnyithatja a kijevi repülőteret

Ukrajna az elmúlt egy évben fokozatosan megerősödött, és hamarosan újra megnyithatja Kijev nemzetközi repülőterét - Andrij Jermak vezérkari főnök, aki a Boriszpil nemzetközi repülőtéren diplomatáknak mondott beszédében tett ígéretet a reptér megnyitására.

"A béke elemeihez való visszatérés azért lehetséges, mert Ukrajna megerősödött" - mondta Jermak.
"Most már képesek vagyunk arra, hogy biztonságot nyújtsunk ennek a helyszínnek. Köszönjük védelmi erőinknek és barátainknak, az Önök országainak. Biztos vagyok benne, hogy a jelképes beszállókártyák, amelyeket ma kaptak, amikor megérkeztek, hamarosan valódiak lesznek"."
Jermak helyettese, Andrij Szibiga elmondta, hogy a repülőtér volt az első nagyobb ukrajnai létesítmény, amit a háború kezdete után.

15:37
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Újra kinyitnák a stadionokat Ukrajnában

Az ukrán sportminisztérium olyan rendszert dolgoz ki, amely lehetővé teszi a szurkolók számára, hogy a sporteseményeken jelen lehessenek.

Az ország kormánya a sportminisztériumot, a belügyminisztériumot, a biztonsági szolgálatokat és a regionális katonai igazgatóságokat bízta meg egy olyan terv kidolgozásával, amely a sporteseményeket a lehető legbiztonságosabbá teszi a nézők számára is - írja a The Kyiv Independent.
Egy ilyen terv megvalósítása a stadionokat és a klubokat is segítheti abban, hogy pénzügyileg újraéletképesek legyenek - mondta Matvii Bidnyi, Ukrajna sportminisztere. Hozzátette azonban, hogy "a nézők és a sportolók biztonsága" továbbra is elsődleges szempont marad.

16:14
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb bűncselekményekkel vádolták meg Alekszej Navalnijt

A bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij újabb vádakat kapott az orosz ügyészségtől, amit ő "szomorúnak, viccesnek és abszurdnak" nevezett. A 47 éves férfi már több mint 30 évet tölt börtönben, miután bűnösnek találták több vádpontban is. Navalnij több Kreml-ellenes tüntetéseket szervez.

A volt ügyvédet 2021-ben tartóztatták le, miután visszatért Moszkvába Németországból, ahol a Kremlnek tulajdonított idegmérgezésből lábadozott.
Navalnij azt üzente, hogy az orosz büntető törvénykönyv 214. cikke alapján emeltek vádat ellene, amely a vandalizmus bűncselekményekre vonatkozik.

16:41
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Áramszünet volt a zaporizzsjai atomerőműben

Az atomerőmű áramellátása megszűnt, miután megszakadt az ukrán ellenőrzés alatt álló területről hozzá vezető utolsó vezeték, de azóta már megjavították - számol be a Reuters. Az ukrán energiaügyi minisztérium Telegramban közzétett közleménye szerint az erőműhöz vezető egyik áramvezeték pénteken késő este szakadt meg, míg az utolsó, 750 kW-os vezeték szombaton hajnali 2:31-kor (00:31 GMT) szakadt meg. Ez volt a nyolcadik áramszünet az atomerőműben, amelyet 2022 március elején foglalt el Oroszország. A minisztérium figyelmeztetett, hogy a mostani áramkimaradás "nukleáris katasztrófához" vezethetett volna.

17:08
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás ért egy ukrán osztagot és két megfigyelő állást

Orosz ejtőernyősök FPV drónok segítségével megsemmisítettek két ukrán erődítményt és egy harci egységet a Donyecki Népköztársaságban - közölte az orosz védelmi minisztérium. Közleményük szerint "miután a levegőből azonosítottak két ellenséges megfigyelőállást az Artomovszktól északnyugatra fekvő egyik település romos házaiban, valamint egy erdős területen gyalogsági csapatot is észleltek, az FPV drónok kezelői megterveztek és végrehajtottak egy nagyszabású csapást". Összesen két megfigyelő állást és több mint egy osztag ukrán katonát semmisítettek meg - áll a közleményben.

17:17
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újabb mozgósítást akar Ukrajnában

Az ukrán elnök szerint szükség van a mozgósítás megváltoztatására ahhoz, hogy déli régiókban lezajlott erőtlen ellentámadást követő, a védelemre összpontosító stratégiai változás sikeres legyen.

Minden szükséges az államunk, a dandárjaink számára. Ezeket a konkrét eredményeket pontosan ki kell számítani. Ez magában foglalja a mozgósítás kérdéseit is

- mondta Zelenszkij.

Az EU hivatalos adataiból kiderült, hogy Oroszország 2022. februári inváziója óta 650 ezer harcképes korú ukrán férfi menekült el Ukrajnából és kapott tartózkodási engedélyt Európában. A 18-60 év közötti férfi állampolgároknak általában tilos elhagyniuk az országot, kivételt ez alól csak az egészségügyi, oktatási és üzleti okok képezhetnek.

17:53
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország nem került be az UEFA sorsolásba

Az Európai Labdarúgó-szövetség nem vette fel Oroszországot a 2024-2025-ös Nemzetek Ligája csapatainak listájára, így a csoportsorsoláson sem vesznek részt - tájékoztatott az UEFA sajtószolgálata.

Az UEFA és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) az orosz-ukrán háború miatt korábban eltiltotta az orosz klubokat és csapatokat a 2022-es nemzetközi versenyeken való részvételtől. Oroszország válogatottja nem vett részt az előző Nemzetek Ligájában, ezért a B-ligából a C-ligába sorolták vissza.

17:59
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország és Ukrajna folytatja a tárgyalásokat a fogolycserék ügyében.

A tárgyalási folyamat zajlik

- mondta Rodion Mirosnyik, az orosz külügyminisztérium különmegbízottja.

A diplomata hozzátette:
A helyzetet befolyásolja, hogy az aktuális változások valamint azok politikai tényezői, erősen befolyásolják az ukrán vezetés hangulatát.Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője októberben Moszkvában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ukrán fél mindent megtesz a fogolycsere késleltetése érdekében, míg az orosz fél aktívan dolgozik ebben az irányban.

18:36
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Németország újabb fegyvereket küld Ukrajnába

Németország új katonai segélycsomagot jelent be Ukrajna számára, amely járműveket és drónfelderítő rendszereket tartalmaz.

A csomag négy HX81 vontatót, nyolc Zetros terepjáró teherautót, négy egyéb járművet, 15 HLR 338 precíziós fegyvert és 60 000 darab lőszert, valamint öt drónfelderítő rendszert tartalmaz - írja a Kyiv Independent.

19:18
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonák kiképzése fejeződött be Németországban

A második ukrán turnus fejezte be a kiképzést Németországban a Patriot légvédelmi rendszeren.

A kiképzést felügyelő Andreas Marlow Bundeswehr altábornagy elmondta, hogy az ukrán katonák mostantól képesek lesznek önállóan működtetni a Patriot légvédelmi rendszereket - írja a Kyiv Independent.

20:05
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Németország csökkentené az Ukrajnának szánt támogatást

Németország megpróbálja csökkenteni az EU Ukrajna támogatására szánt összeget - írja a The Telegraph.

Berlin szerint az Európai Békealapnak figyelembe kellene vennie azt a milliárdos katonai segélyt, amellyel Németország már eddig is támogatta Ukrajnát.

Korábban Olaf Scholz német kancellár viszont azt mondta európai kollégáinak, hogy teljes mértékben elkötelezett Ukrajna finanszírozása mellett.

21:13
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

A Nyugat fellép az orosz olajszállítás ellen

A nyugati országok nyomást gyakorolnak Libériára, a Marshall-szigetekre és Panamára, hogy biztosítsák, hogy hajóik ne szállítsanak orosz olajat az árplafonban rögzített ár felett - jelentette a Reuters december 1-jén egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A forrás szerint az Egyesült Államok, az EU és az Egyesült Királyság fokozzák a nyomást azokra az államokra, amelyek lehetővé teszik Oroszország számára, hogy a tengeri olajszállításaira vonatkozó 60 dolláros árplafon felett értékesítse olaját.

21:51
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg robbanószerkezet semlegesített az ukrán hadsereg

Több mint 5000 különböző robbanószerkezetet távolítottak el az elmúlt héten Ukrajnában.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta az ukrán hadsereg több mint 150 ezer robbanószerkezetet semlegesített Ukrajna-szerte, beleértve az ukrán ellentámadás során visszafoglalt területeket is - közölte az ukrán hadsereg.

23:58
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

A légvédelmi erők két ukrán rakétát S-200-as rakétát lőttek le az Azovi-tenger felett

A légvédelmi erők két ukrán rakétát S-200-as rakétát lőttek le az Azovi-tenger felett

A RIA Novosztyi hírügynökség a különleges művelet előrehaladásáról, az Ukrajnának nyújtott európai segélyek csökkentéséről és az AFU rakéták megsemmisítéséről számolt be az Azovi-tenger felett.

Az orosz csapatok a hét folyamán 27 csapást mértek precíziós fegyverekkel és drónokkal katonai repülőterek infrastruktúrájára, arzenálokra, lőszer- és fegyverraktárakra, illetve az AFU szálláshelyeire - a védelmi minisztérium közlése szerint minden létesítményt eltaláltak.

Ugyanebben az időszakban az orosz egységek 18 támadást vertek visszaaz ukrán hadsereg részéről Kupjanszknál, az ellenséges veszteségek meghaladták a 315 katonát;

Krasznolimanszk irányában az AFU támadócsoportjainak 13 támadását verték vissza, melynek során 950 katona elesett, illetve megsebesült.

Kupjanszk irányában az orosz csapatok "Nyugat" csoportosulása javította pozícióit a frontvonal mentén - közölte Szergej Zybinszkij, a csoportosulás sajtóközpontjának vezetője.

Az orosz hadsereg a hét folyamán 17 ellenséges támadást vert vissza a Donyecki területen, hármat a Dél-Donyecki területen és tizennégyet a Zaporizzsjai területen. Az ukrán csapatok együttesen közel 2875 katonát vesztettek a hét nap alatt.

A Herszon irányában az AFU többször is sikertelen kísérletet tett arra, hogy a szigeteken és a Dnyeper bal partján harci csoportokat szállítson partra, ezzel 450 katonát és 23 hajót veszített.

Denis Stepanovot, a "Griby" együttes "Melting Ice" című klipjének hősét egy különleges művelet során ölték meg. Amint arról Ukhta város hatóságai beszámoltak, novemberben szülővárosában búcsúztatták el. A "Melting Ice" című klip 2017-ben jelent meg, a YouTube-on 268 millióan nézték meg.

00:20
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

A légvédelem két ukrán rakétát lőtt le az Azovi-tenger felett

Orosz Védelmi Minisztérium: a légvédelem megsemmisített két ukrán S-200-as rakétát az Azovi-tenger felett. 

A védelmi minisztérium beszámolt arról, hogy a kijevi rezsim megpróbálta megtámadni az orosz területet földi célpontok elleni támadásokra átalakított S-200-as légvédelmi rakétákkal. A légvédelmi erők két ilyen lövedéket semmisítettek meg az Azovi-tenger felett.

00:43
december 02, 2023
Vágólapra másolva!

Több régióban is légiriadó van

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Csernyigov, Szumi, Poltava, Harkov, Kirovograd, Nikolaev régióiban, valamint a Herszon régió Kijev ellenőrzése alatt álló részein – derül ki az ukrán minisztérium online térképéről.

A térkép adatai szerint a Nikolaev régióban 22.28-kor (moszkvai idő szerint 23.28-kor) kezdett megszólalni sziréna.

07:42
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.