DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
Tereprali

Loeb eltévedt, Sainz kényelmes előnyben a Dakaron

Már 25 perc a spanyol előnye a franciával szemben, aki a jó tempó ellenére veszített a hétfői szakaszon. Kettős Audi-sikert hozott a nap.

Úgy vágott neki a Dakar autós mezőnye a hétfői 458 kilométernek, hogy az volt a kérdés: Sebastien Loeb tud-e tovább zárkózni az éllovas Carlos Sainhoz a tegnapi tízperces javítás (és 19 perc fennmaradó hátrány) után, és ha igen, akkor milyen ütemben.

Nos, a francia ezt végül nem tudta megtenni: már az első szektorban meg kellett állnia pár percre, de így is vezette a szakaszt, Sainznak három percet adott a szelektív közepéig, ott azonban eltévedt, kihagyott egy ellenőrző pontot, és mire visszament, hogy ne kapjon büntetést, már hátrányba került.

A Prodrive klasszisa végül a háromperces előnye után hatperces hátránnyal ért célba Sainhoz képest, így nem hogy nem tudott közelíteni, de a tegnapi remeklésének nagy részét is lenullázta: három hosszabb és egy rövid nappal a vége előtt szűk 25 perc a hátránya Sainhoz képest, úgyhogy az Audi spanyolja kényelmesen kontrollálhatja a futamot, és csak a technikai hiba veheti el tőle ezt a győzelmet.

419862704_717597307171050_834796253435286971_n



A mai szakaszt egyébként a tegnapot még az összetett második helyén álló, de egy műszaki hiba miatt visszaeső, ma csak a 23. helyről rajtoló Mattias Ekström nyerte, aki Loeb eltévedése után került az élre, mögött pedig a szintén már „vesztett” helyzetben autózó csapattársa, Stephane Peterhansel zárt, vagyis kettős Audi-sikert hozott a nap.

Másodszor is elvérzett viszont Nasser Al-Attiyah: a címvédő a pénteki technikai hiba miatt a versenyt már elvesztette, ma pedig ismét, ezúttal végleg megadta magát a Prodrive Hunter, így ő kiesett.

Az összetettben Sainz és Loeb mögött továbbra is Lucas Moraes a harmadik a Toyotával, megelőzve Gulliamue de Meviust, Giniel de Villiers-t és Guerlain Chicheritet – vagyis zsinórban négy Toyota követi a győzelemért harcoló kettőst.

Az autós kategória állása nyolc szakasz után:

1. Sainz, Cruz Audi 33:29:10
2. Loeb, Lurquin Prodrive +24:47
3. Moraes, Monleon Toyota +1:05:13
4. De Mevius, Panseri Toyota +1:34:18
5. De Villiers, Murphy Toyota +1:45:12
6. Chicherit, Winocq Toyota +1:56:37
7. Prokop, Chytka Ford +2:01:23
8. Serradori, Minaudier Century +2:03:15
9. Botterill, Cummings Toyota +2:24:04
10. Vanagas, Sikk Toyota +2:34:24

 

Még mindig egy percen belüli állás a motorosoknál

A kétkerekűeknél Kevin Benavides volt a leggyorsabb ezen a szakaszon, másfél percet adott Van Beverennek és kettőt testvérének, Luciano Benavidesnek, úgyhogy ezúttal is a megszokott rendkívül szoros csatát láthattuk.

Ez pedig az összetett állása is igaz, ugyanis a tegnapi egymásodperces különbség után ma is csak 42 másodpercre nyílt az olló a ma hatodik-hetedik helyen záró Ricky Brabec és Ross Branch között, ők ezúttal is nagyon együtt mozogtak, és továbbra is Brabec áll az élen.

A harmadik helyen Corjeno Florimo is csak bő négyperces hátránnyal motorozik, Van Beveren 12, a mai győztes Benavides pedig már 20 pers lemaradásban van.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: