DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
F1

„Autónak érzi” pilótája a Mercedes új F1-esét

Biztató visszajelzést adott a W15-ösről a Mercedes szimulátorversenyzője – Toto Wolff csapatfőnök bízik benne, hogy ez a pályán is visszaköszön majd.

Az azt megelőző nyolc esztendőt hol nagyobb, hol kisebb mértékben, de végig uraló Mercedesen kifogtak elsőre a Formula-1-ben 2022-ben bevezetett új technikai szabályok. A két évvel ezelőtti idény jelentős részében a pattogással küszködött a sokszoros konstruktőri világbajnok alakulat – igaz, egy futamgyőzelem így is összejött nekik George Russell révén az F1-es Sao Pauló-i Nagydíjon.

A várt nagy áttörés azonban a 2023-as szezonban sem jött el: noha a delfinezésnek nevezett jelenséget nagyrészt maguk mögött tudták, így sem tudták közelebb zárkózni az új érában éllovas Red Bullhoz. Ezen a monacói jelentős fejlesztési csomag sem segített, amivel a Mercedes szakított a másfél évig használt, de kudarcnak bizonyuló zéró oldaldobozos koncepcióval, sőt végül 2011 után először nagydíjelsőség nélkül zártak egy Formula-1-es évadot.

f1-mercedes-abudhabi-2023



Az Ezüst Nyilak feltett szándéka persze, hogy 2024-re visszataláljanak a helyes útra: ennek érdekében pedig Toto Wolffék elmondása szerint minden egyes elemében megújul, kicserélődik majd az idei versenygép.

Bár arra még bő egy hónapot várnunk kell, hogy kiderüljön, valóban előrelépést jelent-e a W15-ös, a további három évig a Mercedes élén maradó Wolff a The Telegraph hasábjain megosztotta az első visszajelzéseket, amelyeket az istálló szimulátorpilótája, a korábbi F1-es Anthony Davidson tett az új autótól:

„A melbourne-i pályán vezetett a szimulátorban. És azt mondta: két éve először érződik igazi autónak az autó. Nyilvánvalóan örülnék, ha ugyanezt látnánk majd viszont a pályán is, de láthattuk az elmúlt két szezon során, hogy nem mindig ez volt a helyzet” – tette hozzá Wolff, emlékeztetve az előző két idény botlásaira.

A Mercedes hétfői bejelentése értelmében épp Valentin-napon, azaz február 14-én leplezik majd le a W15-öst, amellyel idén is Lewis Hamilton és George Russell száll majd harcba a minél jobb eredményekért. Az autó éles körülmények között először a február 21-től 23-ig tartó bahreini előszezoni teszten gurul pályára, egy héttel később pedig már ugyanott az évadnyitón láthatjuk versenyezni az új Mercedest.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: