DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
Egyéb

Mit érdemes tudni az endoszkópos orrmelléküreg-műtét kapcsán?

A FESS műtét, vagyis a funkcionális endoszkópos sinus műtéti beavatkozás egy kevésbé invazív eljárásnak számít, amely gyorsabb felépülést ígér.

Az endoszkópos orrmelléküreg-műtét célja a sinusok és orrmelléküregek nyitásának helyreállítása, vagyis a gyulladás mérséklése, valamint a rendellenes elváltozások eltávolítása, például polipok, ciszták. A sebeszetikozpont.com fül-orr-gégész szakemberei készséggel segítenek.

Mikor javasolt a beavatkozás?

Amennyiben hosszabb ideje fennálló, gyakran ismétlődő orrmelléküreg-gyulladás tapasztalható. Javasolt a FESS műtét, ha gyógyszeres terápiával nem történt javulás. Az efféle gyulladás számos panaszban megnyilvánulhat, mint orrdugulás, nyomásérzés, fejfájás.

Szintén indokolt lehet a műtéti kezelés orrpolipok, sinus polyposis meglétekor, ugyanis ezek orrdugulást, szaglásvesztést, sőt még fejfájást is kiválthatnak. Kezeletlenül még több komplikáció is kialakulhat.

Megfontolandó a FESS műtét anatómiai eltérések esetén is, hiszen az orrmelléküregek szerkezeti problémái nehezíthetik a normális légzést, és a sinusok nem képesek megfelelően ellátni a funkciójukat. Ilyenkor feltétlenül szükséges a műtéti beavatkozás, ahogyan egy ciszta esetében is.



Melyek az endoszkópos műtét előnyei?

A CMC Déli Klinika Sebészeti Központban ultramodern endoszkópos operációs technológiával és magas szintű szaktudással állnak rendelkezésünkre. Ez pedig lehetővé tesz egy pontosabb diagnosztikát és műtéti megoldást egyaránt. Mindebben szerepet játszik a full HD endoszkópos kamera, mely képes részletgazdagabb képet biztosítani, s így az egészen apró, alig látható elváltozások is feltérképezhetők.

Előnye, hogy kevésbé invazív, vagyis kíméletesebb beavatkozás, minimális károsodással jár csupán a kezelendő területen. Ez pedig egyúttal gyorsabb regenerációt, rövidebb kórházi kezelési időt is jelent. A páciens szempontjából azonban itt még nem érnek véget az előnyök, hiszen kevesebb stresszel, utóvérzéssel jár a procedúra, ugyanakkor viszonylag gyorsan enyhíthetők a tünetek a műtét által, ami jelentős életminőség-javulást von maga után.

Hogyan készüljünk a FESS műtétre?

Az előzetes konzultáció során a szakember minden lényeges teendőre felhívja a figyelmet, természetesen ehhez az is szükséges, hogy a beteg részéről is megtörténjen a tájékoztatás a szedett készítmények, gyógyszerek kapcsán. A beavatkozás előtt szükségessé válhat étrendbeli változtatás is, illetve fontos, hogy a dohányzást, alkoholfogyasztást ebben az időszakban kerüljük. Ugyanis ezek befolyásolhatják, lassíthatják a regenerációt, de akár komplikációkat is okozhatnak.

Annak érdekében, hogy segítsük a felépülést, célszerű kímélő életmódot folytatni, a szakember által javasolt kiegyensúlyozott, megfelelő étrend beiktatásával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: