Közlekedés

Videón, ahogy a telefonját nyomogatja a Volánbusz sofőrje, miközben százzal száguld

A videót készítő utas szerint "ez életveszélyes és bűncselekmény".

2024.01.17 07:57ma.hu

Hajmeresztő videót küldött az RTL-nek egy olvasó, aki Pécsről tartott Budapestre a Volánbusz járatával. A felvételen látszik, hogy a busz sofőrje tartóra tett telefonján böngészi a közösségi médiát (valószínűleg a Facebookot), miközben nagyjából 100 km/órával vezet.

A videó készítője szerint a sofőr viselkedése "életveszélyes és bűncselekmény" volt. Az RTL megkereste a Volánbusz sajtószolgálatát is: megkérdezték, hogy véleményük szerint történt-e törvénysértés, illetve hogy terveznek-e feljelentést tenni, vagy szankciókat hozni a sofőrrel szemben.

A KRESZ szabályai azonban némileg trükkösek az ügyben, ugyanis itt a kézben tartott, tehát nem a tartóra rakott mobiltelefon használatát taglalják: a szabály szerint "a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat". A karrendezes.eu szakportál szerint "a telefonhasználat szabályos is lehet, ha azt a sofőr nem a kezében tartja", ám arra nem térnek ki, konkrétan mi a helyzet az autós telefontartóra szerelt készüléken való internetezéssel.

A mobiltelefon vezetés közbeni használatát 15 ezer forintos helyszíni bírsággal és három büntetőponttal büntetheti a rendőr. Ha a feljelentés lesz az ügyből, akkor szabálysértési eljárásban 30 ezer forintra emelkedhet a bírság.

Reagált a Volánbusz - itt a hivatalos állásfoglalás!

Társaságunk mélyen elítéli a hírportál által közzétett videóban látható, utasokat veszélyeztető cselekedetet. Az eset kapcsán a Volánbusz azonnal belső vizsgálatot rendelt el - közölte lapunkkal a Kommunikációs osztály.

"A KRESZ 3. § (2) értelmében: „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.” Természetesen ez vonatkozik az autóbusz-vezetőinkre, valamint a telefontartóban lévő mobiltelefon használatára is – azzal a szigorítással, hogy az autóbusz-vezetők semmi olyan egyéb tevékenységet nem folytathatnak, ami elvonná figyelmüket a vezetéstől. A mobiltelefon vezetés közbeni használata a kihangosító vagy a headset alkalmazásával csak szolgálati ügyben és csak rövid ideig engedélyezett. Álló jármű esetében, forgalmi okok miatt álló járműben (vasúti átjáró előtt, piros lámpánál, torlódás esetén) az elindulásig használható kézben tartott mobiltelefon. Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatásának részét képezik a mobiltelefon használatára vonatkozó tudnivalók is. Amennyiben a szabálytalan mobiltelefon-használat bizonyítható, a társaság kollektív szerződésében foglaltak szerint a munkáltató különböző szankciókat alkalmaz, súlyosabb esetben vagy a kötelezettségszegés ismétlődő jellege esetén akár a munkaviszony megszüntetésére is sor kerülhet. A hasonló esetek elkerülése érdekében társaságunk időről-időre kommunikációs kampányt folytat munkavállalói körében."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.