Több mint 1 millió forintot csaltak ki egy fiatal nőtől álláslehetőség ígéretével

hekker, telefon, bűnügy, bűnözés, online, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás
Overhead hacker in hood working at computer and mobile phone typing text in dark room, An anonymous hacker uses malware with mobile phone to hack password, personal data steals money from bank. cyber
Vágólapra másolva!
Különösen kifinomult, egyben a szokásosnál is aljasabb csalási módszer áldozata lett egy fiatal brit nő. Az áldozatot a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson keresztül hálózták be a csalók, kecsegtető munkalehetőséggel. Végül közel 3.000 fontját csalták ki.
Vágólapra másolva!

A 18 éves brit nő tavaly ősszel álláskeresésbe fogott, önéletrajzát számos toborzóiroda, illetve közvetítőcég adatbázisába töltötte fel. Ezért amikor a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson állásinterjú lehetőségét kilátásba helyező üzeneteket kapott a csalóktól, akik magukat ismert toborzócég képviselőnek adták ki, így nem gyanakodott.

A csalók pedig elérték céljukat: rendkívül meggyőzőnek tűnő üzenetekkel bombázták áldozatukat, majd elhitették vele, hogy telefonos interjún vesz részt egy olyan mellékállásban végezhető munkára, melyben termékeket kell vásárolnia, és azokról értékeléseket írnia. Eközben a csalók kicsalták tőle kártyaadatait, és közel 3.000 fonttal, azaz nagyjából 1,3 millió forinttal károsították meg, melyet a fiatal nő még nyáron keresett meg, azért, hogy azt a továbbtanulására fordíthassa – számol be arról a BBC.

A brit rendőrség adatai szerint a WhatsApp üzenetekkel elkövetett úgynevezett toborzási csalások száma és az általuk okozott károk mértéke aggasztóan emelkedik.

Míg 2022-ben 20.000 font kárértéket kötöttek ahhoz a bejelentések alapján a rendőrök, addig tavaly az esetek száma többszörösére nőtt, a kárérték pedig elérte az 1 millió fontot.

A rendőrség szerint ez ugyanakkor csak a jéghegy csúcsa, az áldozatok ugyanis a ténylegesen megtörtént csalásoknak csak a töredékét jelentik be.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 AlyoshinE/Shutterstock. No use without permission./Alyoshine

A Kingston Egyetem kriminológus szakértője, Dr. Lis Carter, a csalók által használt nyelvezet és kommunikáció kutatója azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy

a toborzási csalás a megtévesztések és az adathalászat igen kifinomult, több lépcsőben megvalósított formáját jelenti.

A szakértő szerint az üzenetküldő alkalmazásokon küldött üzenetek csak az emberek viszonylag kis csoportjai számára érdekesek. De a csalóknak ez elég is, ha már néhányan válaszolnak, a következő szintre léphetnek velük.

"Az áldozatok tulajdonképpen maguk jelölik ki magukat számukra" – fogalmazott a szakértő. A csalók pedig több fázison keresztül vezetik a gyanútlan áldozatot, egyre szenzitívebb adatokat kérve tőle. Sokan azonban nem gyanakodnak, hiszen bizonyos személyes adatok bekérése amúgy teljesen megszokott egy kiválasztási folyamat során.

Ahogy az Origo arra több cikkében felhívta a figyelmet, az online felületek használatának terjedésével az adathalászok, csalók módszerei is egyre kifinomultabbak. Felbukkannak könnyen végezhető otthoni munkát ígérő, csaló álláshirdetések is, melyek bizonyos összeg befizetését kérik a munka megkezdése előtt az áldozatoktól – természetesen valós munka ezek mögött nincs, a bűnözők pedig eltűnnek a pénzzel. Az is egyre gyakoribb, amikor fontos közszolgáltatásokat nyújtó cégek nevében próbálják megtéveszteni a gyanútlanokat.

Ugyanakkor a csalási kísérletek ellen lehet és kell is védekezni. A legtöbb csalási formánál vannak jelei, hogy rosszindulatúak próbálkoznak adataink megszerzésével, vagy azzal, hogy készülékeinkre ismeretlen programokat telepítsünk. A legtöbb csalási próbálkozás körültekintéssel, elemi óvatossággal megelőzhető.