DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Egyéb

Útmutató a vezetéshez ideális polarizált napszemüveg kiválasztásához

Hogy egy minőségi polarizált napszemüveg miért nem hiányozhat a repertoárunkból? Segít csökkenteni a fényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV-sugaraival szemben, amivel maximálisan hozzájárul a biztonságos vezetéshez.

Arról viszont nem szabad megfeledkeznünk, hogy nem minden típusa alkalmas erre a célra. Ide tartoznak például azok a darabok, amelyek nem engedik, hogy elegendő fény jusson a szembe, ami rontja a láthatóságot, míg más modellek lencséi olyan színűek lehetnek, amelyek negatívan befolyásolják az éleslátást.

 

A keret stílusa

Bár napjainkban a túlméretezett, vastag keretes napszemüvegek igazán trendinek számítanak, de mivel ezek akadályozzák a perifériás látást, így egyáltalán nem javasolt a viselésük vezetés közben. Sokkal jobb megoldásnak számít például a nagy lencsékkel és vékony szárakkal ellátott pilóta aviátor férfi napszemüveg.

 

A lencse színe

A napszemüveglencse színének megválasztását sem szabad félvállról venni, mert ha rosszul döntünk, akkor az negatívan befolyásolhatja a tapasztalt vizuális kontraszt mértékét. Nagy hatással lehet például arra, hogy megfelelően látjuk-e a jelzőlámpákat, vagy felismerjük-e a lehetséges veszélyeket.

https-__sunandeye.com - 2024 január - Cikk2



A legideálisabbak a szürke és a barna polarizált lencsék, mivel színsemlegesek, vagyis a viselésükkor nem változtatják meg a színek árnyalatát. A prada napszemüveg kínálatában például számos ilyen modell kapható.

De egyébként manapság már gyártanak kifejezetten a járművezetőknek tervezett sárga és borostyánszínű lencsékkel készült napszemüvegeket is.

 

A színárnyalat is fontos

Bármelyik színű lencse kelti is fel az érdeklődésünket, feltétlenül figyelembe kell vennünk annak színárnyalatát is, hiszen két hasonló szürke lencséjű napszemüveg ugyanazt a fényerősséget nem egyformán fogja blokkolni, ha eltérő a színsűrűségük.

Ezt a gyártók egy 0-4-ig terjedő skálán szokták osztályozni. A 0 azt a lencsét jelöli, amely nappali és éjszakai vezetésre egyaránt alkalmas, míg a 4-es jelölésű lencse a kivételesen vakító fényviszonyok mellett jelent jó választást.

 

Felejtsük el a fényérzékeny lencsét!

Bár a speciális, fényérzékeny molekulákat tartalmazó réteggel készült, fotokróm lencse egy rendkívül hasznos dolog, de vezetéshez nem ajánlatos viselni, mivel az autó szélvédője az UV-sugárzás közel 40%-át blokkolja, ami késlelteti a lencsék színváltozásának sebességét, és megváltoztathatja az árnyalatok észlelését. 

Válasszunk inkább egy színátmenetes lencsét, amelyben nemcsak a szemünk van védve a naptól, hanem a műszerfal is tisztán látható! Bár azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a fokozatos színárnyalat kevésbé előnyös, ha a nap alacsonyan van a horizonton.

Reméljük, hogy sikerült alapos áttekintést adnunk a vezetéshez ideális polarizált lencsékkel kapcsolatban. Ha netalántán maradtak volna kérdéseink, forduljunk bátran a Sun and Eye szakértő csapatához!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: