DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
F1

Miért lesz három szombati F1-es futam 2024-ben?

Szokatlan lebonyolítás vár ránk a 2024-es F1-es szezon bizonyos hétvégéin, az ok azonban meglehetősen egyszerű.

Három F1-es nagydíjat is szombaton rendeznek majd 2024-ben, de miért van ez így? Korábban is volt már ilyenre példa, de az elmúlt években nem láttunk ilyet, úgyhogy meglehetősen szokatlanul hatott 2023-ban, hogy szombaton tartják a Las Vegas-i Nagydíjat – de nekünk Európában ez mégsem okozott akkora felfordulást, hiszen nálunk vasárnap reggel futották a tengerentúli versenyt.

2024-ben viszont két olyan F1-es futamot is láthatunk majd, amit mi is szombatunk tekinthetünk meg, vagyis üres lesz egy F1-es hétvége vasárnapja.

Ennek oka a Ramadán, az iszlám holdnaptár 9. hónapja, amely alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. Mivel az iszlám naptár rövidebb, mint az általunk használt Gergely-naptár, így az ünnep ahhoz képest folyamatosan vándorol, évről évre más időpontra, általában 11 nappal korábbra esik, mint az előző évben.

16fb7301-8f8b-1c78-fe0e-88829e028a5d_resize



Ez pedig most az idény első két hétvégéjét érinti, ugyanis éppen a Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjének vasárnapján kezdődik ez az időszak, amit mindenképpen szerettek volna elkerülni az illetékesek. Ezért azon a hétvégén csütörtökön lesznek a szabadedzések, pénteken az időmérő, és szombaton a futam.

Emiatt viszont az azt megelőző hétvégén, Bahreinben sem lehetett vasárnapi nagydíjat tartani, hiszen logisztikai szempontból lehetetlen feladatot kellene megoldani ahhoz, hogy szerdán már sajtónapot lehessen tartani Dzsiddában úgy, hogy vasárnap este még Bahreinben versenyez a mezőny. Így ott is csütörtöki szabadedzéseket, pénteki időmérőt és szombati futamot nézhetünk majd.

A harmadik szombati verseny pedig ezúttal is Las Vegas lesz, de az csak a helyiek, a résztvevők számára lesz szombati, nekünk Európában ezúttal is vasárnap reggelre csúszik a futam – helyi idő szerint este 10 órakor alszanak majd ki a lámpák a rajtrács felett.

A 2024-es F1-es versenynaptár érdekességeit egy videóban szedtük össze, amely a YouTube-csatornánkon megtekinthető:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: