DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
Formula+

Cristina Gutierrez: A második Dakar-győztes nő

Jutta Kleinschmidt történelmi sikere után 23 évvel ismét Dakar-győztes lett egy hölgyversenyző Cristina Gutierrez személyében, aki jövőre két igazi szupersztár csapattársa lesz az Ultimate kategóriában.

A Dakar történetében másodszor kategóriagyőztes lett egy hölgyversenyző: Jutta Kleinschmidt 2001-es autós győzelme után 23 évvel a spanyol Cristina Gutierrez az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, s az idei évtől már Challenger néven futó T3-as kategóriában tudott győzni, miután az utolsó szakaszon maga mögé utasította a technikai problémákkal küzdő Mitch Guthrie-t.

A 18 éves kora óta ralizó Gutierrez 2017-ben mutatkozott be a Dakaron, s miután négy versenyt autóval teljesített, az első szaúdi eseményen, 2021-ben már T3-assal indult, s három szakaszgyőzelmet is aratott – Kleinschmidt után mindössze második nőként.

gutierrez-2



Ez az év jelentette az igazi áttörést számára, hiszen a dakaros remeklés mellett megnyerte a terepralisok szakági világkupájának T3-as értékelését, az Extreme-E-ben pedig, melynek mezőnyéből a széria hároméves története során egy versenyen sem hiányzott, Sebastian Loeb partnereként Lewis Hamilton csapatában előbb bajnoki ezüstérmet, majd 2022-ben bajnoki címet szerzett.

Utóbbi évben a terepralisok csúcssorozata már világbajnoki rangot kapott, s Gutierrez az összetett értékelést a nyolcadik helyen zárta, míg a T3-asok között a harmadik pozíció lett az övé Chaleco Lopez és Seth Quintero mögött, a Dakaron pedig szintén a harmadik helyet szerezte meg.

gutierrez-1

A 2023-as szezon aztán valamivel gyengébben sikerült, hiszen a Dakaron nem fért fel a dobogóra, a világbajnoki kategóriaértékelésben pedig az azóta autóra váltó Quintero mellett Guthrie és Jones is megelőzte őt – ennek ellenére is az idei év és a Dakar esélyesei között kellett számolni vele.

Azt már régóta tudni lehetett, hogy Gutierrez 2024 végén búcsút int a Challenger kategóriának, hiszen tavaly nyáron bejelentették, hogy 2025-ben Sebastien Loeb csapattársa lesz a Dacia vadonatúj csapatában – harmadik versenyzőként később Nasser Al-Attiyah-t szerződtették. Ezzel hosszú idő után az első nő lesz, aki gyári pilótaként veheti célba az autós győzelmet a Dakaron.

gutierrez-3

Addig viszont várt még rá egy nagy kihívás: negyedik nekifutásra végre megszerezni a győzelmet a T3-asok között. Bár kétségtelen, hogy Goczalék kizárása, valamint Guthrie balszerencséje nagyban a kezére játszottak, egy Dakar-győzelmet „nem kell megmagyarázni”, s egyébként sem nevezhető érdemtelennek sikere, hiszen végig az élmezőnyben autózott, s olyan neveket tudott maga mögött tartani, mint például a háromszoros kategóriagyőztes Chaleco Lopez.

Ezzel tehát Cristina Gutierrez lett a második hölgyversenyző, aki Dakart tudott nyerni, s nem ő volt az egyetlen nő, aki remekelt idén, hiszen bár a T4-esek között Sara Price végül „csak” negyedik lett, de előtte sokáig dobogós helyen haladt, sőt szakaszt is tudott nyerni, harmadik hölgyként a legendás sivatagi verseny történetében.

gutierrez-4

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: