DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 13. hétfő
F1

A költözés nem kifogás – az Aston a visszaesésről

Mike Krack csapatfőnök nem szeret kifogásokat keresni: ezért nem takarózik a silverstone-i építkezéssel és átköltözéssel. Ehelyett azzal kell foglalkozni, hogyan eshettek vissza az F1-es fejlesztési versenyben.

A 2023-as a költözés éve volt az Aston Martinnál: tavasszal elkészült a csapat új, másfél éven keresztül épülő, 37 ezer négyzetméteres gyárépülete. Az állomány a Monacói Nagydíj után helyezkedett el az új silverstone-i bázison, amellyel infrastruktúra terén is felzárkóztak az élmezőnybe. A bővülés első fázisa ezzel lezárult, de a szélcsatorna és szimulátor építése még zajlik 2024 folyamán.

Egy ilyen volumenű változás értelemszerűen kizökkenti a csapatot a megszokott mederből: az évet második erőként indító Aston Martin teljesítményhanyatlása is épp a monacói hétvége után kezdődött, amíg addig a pontig hat futamból öt, a folytatásban csupán három dobogós helyezést ért el az alakulat. Mike Krack csapatfőnök azonban nem akar takarózni az építkezéssel és költözködéssel.

„Én már az év elején, amikor érkeztek a jó eredmények, rendszerint felemeltem a mutatóujjam és azt mondtam, jönnek majd a nehezebb idők. És ez sajnálatos módon sokkal gyorsabban bekövetkezett, mint szerettük volna” – mondta az Autosport szaklapnak Krack.



„Én nem az a srác vagyok, aki kifogásokat keres. Ezzel már a költözés előtt tisztában voltunk. Tudtuk, hogy a bővülés és növekedés fázisában vagyunk. Épp ezért tervezni lehetett vele, és nem lehet most kifogásként használni, túl könnyű lenne.”

Krack kiemelte, a különbséget a fejlesztés terén kell keresni: nekik nem voltak olyan újdonságaik, amilyenekkel a rivális csapatok jelentősen javultak köridő terén.

„Amikor elkezdtük a szezont, magabiztosak voltunk, hogy jó lépést tettünk meg előre, ami pedig meglepett minket, hogy a többiek küszködnek. Azután a konkurencia fejlődni kezdett, mi pedig nem tartottuk ezt az ütemet. Voltak fejlesztéseink, de olyan nagy lépés sosem történt, mint a riválisok esetében. Ennek volt az eredménye, hogy mások elénk keveredtek.”

 

A 37 ezer négyzetméter alapterületű gyárépület „főutcája”

„A leggyorsabb autóhoz viszonyított különbség, amely a cél volt, nem annyira változott a szezon folyamán. Egyelőre három-négy csapat van köztünk, míg az elején senki nem volt. A lényeg az, hogy mit csinált a konkurencia, és mi volt az, ami a részünkről nem elég.”

2024-ben nem a vb-helyezés lesz a legfontosabb

„Kicsit növelnünk kell a perspektívát, három-négyéves periódusra a futamról futamra, vagy akár szezonról szezonra való gondolkodás helyett. Ha a következő szezonban nem végzünk magasabb pozícióban, azt az emberek kudarcnak fogják látni, pedig ennél jobban a részletekben kell majd gondolkodni. De az igaz, hogy ebben az üzletben a bajnoki pozíció a fő” – magyarázta Krack, hogy az Aston Martin nem feltétlenül 2024-es eredményekre összpontosít, ennél nagyobb távlatokban gondolkodik, amelynek egy lépcsőfoka lesz a közelgő szezon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: