DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

A síelést is tiltja Verstappen szerződése

Öt éve nem síelt már a háromszoros világbajnok, de még a biciklizést is veszélyesnek tartja. Nem vonzzák az extrém sportok, tudatosan kerüli a kockázatot.

A Formula-1-es csapatok többsége tiltja versenyzői számára az extrém sportokat, így megakadályozva, hogy a pilóta megsérüljön, ami ellehetetleníti a versenyzést. Lewis Hamilton kivétel az általános szabály alól, a hétszeres világbajnoknak a Mercedes nagyobb szabadságot ad, mint a tipikus versenyzőknek, így posztolhat a brit rendszeresen ejtőernyős vagy vízisportos kalandjairól.

Max Verstappen azonban ebben a tekintetben nem követi nagy riválisát, a Red Bullnál kivívott státusza ellenére nem kért magának különleges engedményeket. Szerződése feltételei között szerepel a veszélyes tevékenységek tilalma – ő elsősorban a síelést említi.

„Nem szabad veszélyes sportokat űznöm, ez is tiltva van” – árulta el Verstappen a Formule1.nl-nek adott interjúban. „Én már öt éve nem síeltem, mivel benne van a kockázat, hogy eltörik vagy kificamodik valamim, ami következményekkel járna.”

Nézőként 2020-ban Kitzbühelben, az Alpesisí-világkupán


„És természetesen bennem van a gondolat, hogy a következő években nagy esélyem van arra, hogy újra világbajnok legyek, futamokat nyerjek. Ha ezen eltöpreng az ember, automatikusan kevesebb kockázatot vállal” – beszélt arról, hogy ő sem érez késztetést extrém sportokra.

Mindennapi veszélyek, Schumacher, ralizás

A síelés kapcsán felmerült az 55 éves Michael Schumacher esete, aki éppen tíz éve szenvedte el a sorsfordító balesetet. Verstappen a fent említettek ellenére úgy gondolja, a baj bármikor megtörténhet:

„Az övé drámai és szomorú eset volt. Másrészt azonban a zuhanyzóban is elcsúszhatsz és eltörheted a nyakad…”

Az újságíró azt pedzegette, vajon veszélyes sportnak számít-e az apja, Jos Verstappen mellé beülni egy raliautóba – a háromszoros világbajnok itt behozta a biciklizést is, amely nem tiltott, de szintén kockázatos lehet:

„Haha, ezt te mondtad! De a kerékpározás szintén veszélyes, én mindig felveszek legalább egy sisakot. De nem tudom elképzelni magam, hogy ralizok, 180 kilométeres óránkénti sebességgel fák között. Minden esetben tudatosan kezelem a kockázatokat.”

 

Tavaly ősszel rendezett a Red Bull egy nagy bemutatót a Nordschleifén, amelyen vezetett Sebastian Vettel és Yuki Tsunoda, valamint Daniel Ricciardo is csak kéztörése miatt maradt távol. Akkor Verstappen árulta el, ő is érdeklődött a szereplés iránt, de Helmut Marko elutasította a veszélyek miatt.

A síelés és más sportok tilalma ellenére sem kell félteni Verstappent, megtalálja a tevékenységet, amely leköti energiáit a téli szünetben: töretlenül lelkes a szimulátorversenyzés iránt, a hétvégén a daytonai 24 órás virtuális változatában vesz részt a Team Redline csapatával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: