DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
WEC

Körrekord Daytonában, Cadillac a pole-ban

Pipo Derani minden rekordot megdöntött a Daytonai 24 órás időmérőjén, ráadásul egy másik Cadillac állhat fel mellé az első sorba.

Körrekorddal szerezte meg a pole-t a Daytonai 24 órás futamra a Cadillac: Pipo Derani szenzációs teljesítményt nyújtott, és egy 1:32,656-os körrel állította az első rajtkockába az Action Express Racing #31-es autóját.

A legendás pálya eddigi csúcsát Tom Blomqvist tartotta, aki tavaly 1:34:031-et repesztett, vagyis Derani köre óriási javításnak számít, sőt Oliver Jarvis 2019-es, Mazdával futott körénél is jobb, ami az eddigi bármilyen prototípus-rekordnak számított Daytonában.

derani-daytona-cadillac-pole



Tegyük hozzá, hogy Derani így is csak szűken szerezte meg a pole-t, mert Sebastien Bourdais a másik Cadillackkel mindössze 71 ezredmásodperccel maradt el tőle, ő rajtolhat majd a második helyről.

A #7-res Penske Porschével Felipe Nasr 0,220 másodpercet kapott Deranitól és ő lett a harmadik, míg a legjobb BMW-snek Connod De Philippi bizonyult, aki 0,366 másodperces lemaradással lett negyedik – az ötödik pozícióba pedig a Wayne Taylor Racing #40-es Acurája érkezett meg Louis Deletraz irányításával.

Ahogy arra a korábban kiadott BoP-számok alapján számíthattunk, egyelőre a Cadillac tűnik a leggyorsabbnak az IMSA évnyitó versenyén, de a 24 órás futam nyilván eléggé más lehet, mint az időmérő – ráadásul addig még van szűk egy hét, hiszen a szabadedzések csütörtökön és pénteken folytatódnak, mielőtt szombaton elrajtol a verseny.

Az LMP2-ben a nagytúra autókból ismert Ben Keating szerezte meg a pole-t a United Autosports #2-es autójával (1:38,501), a GTD-ben pedig Seb Priaulx révén a Porsche (1:44,382) bizonyult a leggyorsabbnak.

Hogy mi is az a Daytonai 24 órás futam, miért fontos, kik indulnak és mikor rendezik, azt ebben a cikkünkben szedtük össze!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: