Furcsa GeForce VGA-k tűntek fel Kínában

Utat találtak a mobil megoldások az egyes asztali rendszerekbe.

Az NVIDIA még az előző évi CES-en mutatta be a mobil GeForce RTX 40 sorozatot, amelynek a 4080 és 4090 jelzésű változatai már fellelhetők a notebookokban. Kínában azonban elérhetővé váltak olyan VGA-k, amik az említett mobil megoldásokat alkalmazzák, méghozzá asztali PC-be szerelhető formában.

A VideoCardz riportja szerint a GeForce RTX 4080M beszerzésére viszonylag sok opció van, 4090M-ből ugyanakkor csak egy, aminek az ára a normál asztali modellnél is nagyobb. A 4080M-ek viszont relatíve olcsók, az USA valutájára átszámítva 420-560 dollár közötti összegekről van szó.


(forrás: VideoCardz) [+]

Fontos kiemelni, hogy az NVIDIA közvetlenül nem igazán támogatja a mobil GeForce-okat. Ez azt jelenti, hogy a szükséges meghajtókat az adott notebook gyártója adja ki, vagy pusztán lehetővé teszik az asztali eszközillesztő használatát. A szóban forgó hardverek beszerzése tehát az energiahatékonyságra vonatkozó előny mellett hátrányos is lehet, hiszen nincs garantálva a driver frissítésének lehetősége. Annak alapvetően kicsi az esélye, hogy az NVIDIA tesztelni fog egy olyan hardverre, aminek elvileg létezni sem szabadna, hiszen a zöldek nem VGA-kra szánják a mobil GPU-kat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés