DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Haas: Szafnauer jobb választás, mint Binotto?

Ralf Schumacher a korábbi konfliktusuk ellenére sajnálja Günther Steiner távozását, és arra is rámutatott, miért lenne megfelelő igazgató Steiner utóda mellett Otmar Szafnauer.

Bár abban az időben, amikor Mick Schumacher a Haasnál versenyzett, s Günther Steiner nem épp kesztyűs kézzel bánt vele, meglehetősen elmérgesedett a viszony az olasz csapatvezető és a fiatal német nagybátyja, a többszörös futamgyőztes Ralf között, a német expilóta sajnálatát fejezte ki, hogy Steinerrel egy különleges karaktert veszít el az F1.

Minderről a Formel1.de YouTube-csatornájának beszélt a Steinert önálló „brandként” értékelő ifjabbik Schumacher-fivér: „Kár érte, hiszen ezzel egyfajta karakter eltűnik az F1-ből. De lehet, hogy itt volt az ideje, hogy új ember töltse be ezt a pozíciót. Ezt csak az idő fogja megmondani. Az jó volt, hogy felhívta a figyelmet a csapatra és a szponzorokra, de azt hiszem, Gene Haas túlságosan szégyellte, hogy mindig hátul körözött a csapata.”

ralf-2023



A csapatfőnöki pozícióba Steiner távozása után a mérnöki hátterű Ayao Komatsu lép elő, aki mellé a Haas nyilvános álláshirdetésben keres egy legalább tízéves F1-es tapasztalattal rendelkező operatív igazgatót. Az elmúlt években állásukat elveszítő csapatfőnökök közül Otmar Szafnauer és Mattia Binotto is megfelelne ennek a kritériumnak, s Schumacher el is mondta, kettőjük közül kinek a neve mellé tenné a garast:

„Otmart jól ismerik az F1-ben, aki ráadásul technikai szakértelemmel is bír, s az is mellette szól, hogy keresi a jó eszű embereket, néha egyetemeken is. Ez az előrelátás, az új emberek bevonása, hogy ők vigyék előre a csapatot, olyan képesség, ami szerintem megvan Otmarban.”

szafnauer

„Nem tudom elképzelni, hogy ugyanezt Mattia Binotto megtegye” – mondta Schumacher, arra is rámutatva, hogy a Ferrari korábbi vezetőjét mással boronálják össze újra és újra: „Őt inkább az Audival kötik össze, de nem igazán tudom elképzelni, mit szólna ehhez Andreas Seidl.”

A Williams és a Toyota egykori versenyzője még egy dologra rámutatott, ami miatt a Ferrari-kapcsolat ellenére Szafnauer jobb választás lenne a továbbra is kis költségvetéssel, másoknál szerényebb erőforrásokból dolgozó Haas számára, mint Binotto: „Ismeri a kis szervezeteket, és sokat ki tud hozni belőlük, ami szintén kulcsfontosságú.”

„Mi értelme lenne olyasvalakit odavinni, aki korábban ezer embert irányított. Eleinte nehéz dolga lenne…”

binotto

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: