Hamarosan a mobiltelefonunkkal is igazolhatjuk magunkat

telefon, technológia, mobiltelefon, mobil, okostelefon, ember, illusztráció, telefonos ügyintézés
Close-up image of male hands using smartphone at night on city shopping street, searching or social networks concept, hipster man typing an sms message to his friends
Vágólapra másolva!
Készül egy állami applikáció, amely alkalmas lesz majd az ügyintézésre és a személyazonosság igazolására. Akár a kormányablakoknak is búcsút inthetünk bizonyos esetekben.
Vágólapra másolva!

"Hamarosan egy mobiltelefonnal is igénybe lehet venni az állami szolgáltatásokat, például digitálisan lehet majd ügyeket intézni" – nyilatkozta a Digitális állampolgárság program megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettes kedden a Kossuth rádióban. Hozzátette: a klasszikus ügyintézési lehetőségek továbbra is elérhetők lesznek a kormányablakban.

Both András azt mondta, hogy több mint tíz éve tart a szisztematikus építkezés az állami informatika területén. Szerinte már csak az van hátra, hogy létrehozzanak olyan állami szolgáltatásokat, amelyeket akár egy okostelefon segítségével is igénybe lehet venni.

Újdonságnak, hogy

a program élesítése után személyazonosításra alkalmas lesz a mobiltelefon, tehát egy rendőrségi igazoltatásnál ez kiválthatja a személyi igazolványt.

Az applikáció segítségével erkölcsi bizonyítványt is lehet majd igényelni, és egy gombnyomással letölteni.

Hamarosan egy mobiltelefonnal is igénybe lehet venni az állami szolgáltatásokat Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Dmytro Tyshchenko/Shutterstock. No use without permission./Dmytro Tyshchenko

Both András úgy véli, a jövő ezen a téren az lesz, hogy kiterjesztik a személyazonosítási rendszert, vagyis azt már akár dohányboltban vagy múzeumban is lehet majd használni, nem mellesleg: további állami szolgáltatásokat építenek be a programba.

Az állami mobilapplikációt bárki letöltheti majd, és a regisztráció után lehet személyazonosításra használni azt QR-kód segítségével.

A tervek alapján a felhasználóknak még idén hozzáférésük lesz a személyazonosítás és néhány egyéb ügyintézés mellett az elektronikus aláíráshoz, viszont a jövőben szeretnék bevonni a piaci szereplőket is, mint például a bankokat, a közmű- és a telekommunikációs cégeket, hogy a portáljaikra az applikáció segítségével lehessen belépni.