DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Hírösszefoglaló

Új név, Schumacher vs. Hamilton – szerdai F1-es hírek

Visa Cash App RB lett az AlphaTauriból, Horner a Mercedest, Vowles Hamiltont dicsérte, elkezdődött a Monte, Barcelonában debütáltak az új F2-esek.

A szerdai nap kétségkívül legfontosabb F1-es híre az volt, hogy végre bejelentették, milyen új néven folytatja az AlphaTauri: a Formula.hu értesüléseinek és a pletykáknak megfelelően Visa Cash App RB F1 Team lett az új hivatalos elnevezés. A kommüniké szerint a Visa a Red Bull F1-es programjának első globális partnere lesz, így a cég nemcsak a második számú istálló nevében és autóin jelenik majd meg, hanem a nagycsapat autóin is.

A bejelentés részleteiről itt írtunk, az alábbi szavazásban pedig olvasóink véleményére vagyunk kíváncsiak az új csapatnév kapcsán:

 

Ezzel egyidejűleg egyébként arra is fény derült, hogy a Visa Cash App RB február 8-án tartja a csapat- és autóbemutatóját Las Vegasban, így már csak a Haas adós konkrét időponttal – igaz, náluk pedig azt tudjuk, hogy február 11-én lesz az autó első bejáratása. Az összes ismert dátumot itt szedtük össze!

Ha már szóba került a Red Bull: Christian Horner csapatfőnököt arról kérdezték, mely riválisokat tartja előzetesen idén a legfőbb kihívóknak. „A Mercedes nagyon erős és felkészült. Nyilvánvaló, hogy nehéz időszakot élnek át, de remek versenyzőik vannak, és azt feltételezhetjük, hogy egyszer össze fognak állni a dolgaik” – dicsérte a Mercedest Horner, aki a McLarent és a Ferrarit is megnevezte és az Aston Martin esélyeit sem írta le.

Lewis Hamilton kapcsán két ellentétes előjelű nyilatkozatról is beszámolhattunk. Egyfelől Eddie Jordan excsapatvezető úgy vélekedett, hogy a brit és Fernando Alonso is túl öreg már az F1-hez, ellenben a sokáig a Mercedesnél dolgozó, jelenleg a Williams csapatfőnökeként ténykedő James Vowles úgy fogalmazott, hogy Hamilton még Michael Schumachernél is tehetségesebb.

Eddie Jordan egyébként másról is beszélt: elmondta például, hogy a nála debütáló Schumacherről egyből tudta, hogy Ayrton Senna kihívója lesz, Max Verstappent viszont a két korábbi klasszis ötvözetének tekinti – bővebben ide kattintva.

f1-piastri-norris-mclaren-2



„Amikor fejfájást emlegettek annak kapcsán, ha Oscar megszerzi az első győzelmét, az volt a reakcióm: ’Fejfájás? Állok elébe!’. Hihetetlen érzelmeket jelentene számunkra, és ez Landóra is igaz, hiszen ez azt jelentené, hogy olyan autónk van, amellyel futamokat lehet nyerni” – így reagált a McLaren F1-es csapatfőnöke, Andrea Stella arra a felvetésre, hogy okozna-e gondokat, ha a fiatalabb és rutintalanabb Piastri előbb szerezné meg az első futamgyőzelmét, mint az azt immár több mint hat éve üldöző csapattársa, Lando Norris.

Közzétette a Netflix, hogy mikor érkezik a Drive to Survive hatodik évada: a bahreini F1-es előszezoni teszt utolsó napján, egy héttel az idénynyitó előtt, azaz február 23-án, pénteken jelennek meg a 2023-as eseményeket feldolgozó epizódot a streamingplatformon. S ha már DtS: a sorozat sztárjának számító Günther Steiner már dolgozik a második könyvén az első sikere után – részletek itt.

 

Elkezdődött a Monte, debütáltak az új F2-es autók

Az F1-en kívüli autó-motorsportos világ legfontosabb történése az volt, hogy Ott Tanak shakedown-elsőségével megkezdődött a Rali-világbajnokság hagyományos évadnyitója, a Monte-Carlo Rali. Az alábbi videóban Gobodics Tamás szedett össze minden tudnivalót a WRC most rajtoló új szezonjáról:

A Formula-2-ben sor került az első bejárató tesztre a vadonatúj 2024-es autókkal, amelyekkel a csapatok – egyenként csak egy-egy gépet használva – összesen 649 kört tettek meg a barcelonai pályán. Az istállók elsősorban a megbízhatóságra és az új autók működésének kiismerésére fókuszáltak a shakedown során, emiatt több hosszú etapot is teljesítettek. Néhány fotó a többek között radikálisan eltérő hátsó szárnnyal felszerelt autókról:

 

Ami pedig a MotoGP-t illeti: ott az új névadó szponzort kapó Pertamina Enduro VR46 Racing Teamen volt a sor, hogy megejtse az idénykezdő bemutatóját és eseményét. Marco Bezzecchi és Fabio di Giannantonio motorjai sárgában, de az eddigitől árnyalatban pompáznak – galéria az egyéves specifikációjú Ducatikról:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: