Előkerültek az ukrán hadifoglyokat szállító gép feketedobozai, nemzetközi vizsgálat indult

Események

war TOPSHOTS Horizontal Ukrajna
Járőröző ukrán határőr a fehérorosz határnál
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 701. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
05:06
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:17
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 3931 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4604 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 39 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:29
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna nemzetközi vizsgálatot kér

A Belgorod régióban szerdán lelőtt orosz Il-76-os repülőgép ügyében ragaszkodik a nemzetközi vizsgálathoz az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij erről a napi videójában beszélt, miután ukrán katonai vezetőktől kapott beszámolót a gép lelövésének körülményeiről. Arról nem tett említést, hogy az ukránok által megsemmisített repülőgépen a hatfős személyzet és a három fogolykísérő mellett 65 ukrán hadifogoly utazott.

06:25
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország eltért a szokásos procedúrától

Az ukrán katonai hírszerzés azt állítja, hogy míg korábban minden esetben érkezett jelzés az oroszoktól, ha hadifoglyokat szállító repülőjük emelkedett a magasba, a szerdán lelőtt Il-76-os esetében nem kérték a légtér biztosítását.

Az ukrán vezérkar a gép megsemmisülése után azt közölte, hogy az az orosz S-300-as légvédelmi rendszerekhez szállított rakétákat. Hadifoglyokról nem tettek említést.

07:17
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Egy másik orosz repülőgép is volt a levegőben

Andrej Kartapolov, az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke azt állította, hogy a Belgorodnál lelőtt orosz IL-76-ost ért rakétacsapás idején a levegőben volt egy második orosz repülőgép is, amely 80 ukrán foglyot szállított, de ez a gép az események után irányt változtatott, és már szó sem lehetett fogolycseréről.

07:55
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok előkészítették az orosz hadifoglyokat

Ukrajna felkészült a fogolycserére, olyannyira, hogy a megbeszélt helyszínre, egy Belgorodtól 100 kilométerre nyugatra fekvő határátkelőhöz vitték a foglyaikat, akik most is ott vannak biztonságban. Arról, hogy most hány hadifoglyot terveztek kicserélni, nem adtak ki információt.

A háború kezdete óta a legnagyobb fogolycserére a hónap elején került sor, amikor Ukrajna 248, Oroszország pedig 230 embert engedett szabadon az Egyesült Arab Emírségek által közvetített megállapodás keretében.

09:06
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki az odesszai dróntámadás után

Oroszország drónokkal támadta meg Odesszát – közölte az ukrán régió kormányzója. Oleg Kiper a Telegramon azt közölte, hogy tűz ütött ki a becsapódás helyszínén, egy embert égési sérülésekkel vittek kórházba. Károk keletkeztek a lakossági infrastruktúrában.

09:45
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-orosz háborúról beszél egy brit elemző

A Sky News katonai elemzője szerint az Egyesült Királyságnak valószínűleg szüksége lesz egy önkéntes hadseregre a jövőben, mivel a NATO-t háború fenyegeti Oroszországgal – de a sorkatonaság bevezetése továbbra sem valószínű.
Michael Clarke professzor ezt azután tette közzé, hogy a brit hadsereg vezetője kijelentette, hogy az Egyesült Királyság állampolgárait "ki kell képezni és fel kell szerelni" a NATO és Vlagyimir Putyin erői közötti potenciális háborúban való harcra.

10:21
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország ismét Shahed drónokkal támadta Ukrajnát

Ukrajna január 25-én éjjel lelőtt 14 Shahed típusú drónból 11-et – közölte a légierő reggeli frissítésében.A drónokat a dél-oroszországi Primorszko-Ahtarszkból, és a Krímben lévő Csaudából indították - közölte a légierő.

11:33
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Megtalálták az Il-76-os repülőgép fekete dobozait

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a tegnap lezuhant orosz katonai repülőgép mindkét fekete doboza előkerült. A tájékoztatás szerint mind a repülési paramétereket rögzítő készülék, mind a hangrögzítő jó állapotban van.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők Harkov régiójában, Lipci településről elindított légvédelmi rakétákkal lőtték le szerdán az orosz katonai Il-76-ost, amelynek fedélzetén a személyzet hat tagja, 65 kicserélésre szánt ukrán hadifogoly és három kísérő orosz katona tartózkodott. A repülőgép személyzete és valamennyi utasa meghalt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemzetközi vizsgálatot kért az incidens ügyében.

12:24
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Leégett egy olajüzem a Fekete-tenger partján

A Krasznodar területén található Tuapsze-ban hatalmas tűz ütött ki egy olajfinomítóban. A tűz csütörtök éjjel keletkezett és péntek reggel 5 órára sikerült eloltani. A tűz miatt a szocsi repteret lezárták.

A Mash Telegram csatorna arról számolt be, hogy az olajfinomítót három ukrán Baber drón támadta meg. A légvédelmi rendszerek lelőtték a drónokat. A drónok közül kettő a tengerbe zuhant, a harmadik drón lehulló törmeléke becsapódott az üzembe.

Szergej Bojko, a Tuapszi kerület vezetője szerint egy vákuum egység gyulladt ki - írja a Lenta.

13:03
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Öt Furia drónt semmisítettek meg Kupjanszknál

A Nyugat orosz katonai csoport a nap folyamán öt ukrán Furia drónt, illetve egy Leleka és egy Valkűr drónt semmisített meg Kupjanszk térségében – számolt be Szergej Zybinszkij, a csoport sajtóközpontjának vezetője.

13:50
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Szlovákia segítségével védelmi vonalat épít

Ukrajna nagyszabású védelmi vonalat épít, amelyhez Szlovákia is segítséget nyújt – mondta Denisz Smihal miniszterelnök szlovák kollégájával, Robert Ficóval Ungváron tartott tájékoztatóján – írja az RBC.

Az ukrán kormány több tízmilliárd hrivnyát különített el a védelem kiépítésére – pontosította Smihal.

Szlovák magáncégek pedig páncélozott kotrógépeket és Bozena-4 aknamentesítő berendezéseket szállítanak le az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára.

14:24
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Vészjelzést adott egy Ufából Omszkba felszálló repülőgép

Az Azimut Airlines Ufából Omszkba tartó gépe röviddel a felszállás után vészjelzést adott le, és visszafordult a felszálló állomás felé - derül ki a Flightradar24 portál adataiból.

Az omszki repülőtér honlapja szerint az Ufa - Omszk járat a menetrend szerint 09:50-kor érkezett volna Omszkba. A repülőtér sajtószolgálata a TASZSZ-nek elmondta, hogy a repülőgép személyzete műszaki okból úgy döntött, hogy visszatér Ufába.

Később az ufai repülőtér információs szolgálata közölte, hogy a repülőgép sikeresen leszállt.

15:12
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán légierő rakétafenyegetést jelentett be

A légierő január 25-én közölte, hogy Harkov, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Donyeck megyékben ballisztikus rakétákra vonatkozó figyelmeztetést adtak ki.

15:43
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétadarabokat találtak a repülőbaleset helyszínén

Rakétadarabokat találtak azon a helyen, ahol lezuhant az Il-76-os orosz katonai repülőgép Belgorod régiójában - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Közben az ukrán katonai hírszerzés szóvivője, Andrij Juszov azt mondta, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy a repülőgép 65 fogságba esett ukrán katonát szállított volna, mint ahogy azt Oroszország állítja.

"Sajnos különböző forgatókönyveket feltételezhetünk, beleértve a provokációt, valamint azt, hogy az ukrán foglyokat emberi pajzsként használják az Sz-300-as rendszerek lőszerének és fegyvereinek szállításához" - mondta a Radio Szvoboda rádiónak.

Oroszország Ukrajnát vádolta meg azzal, hogy lelőtte a gépet, Ukrajna viszont nem erősítette meg, hogy köze volt-e az incidenshez vagy sem.

Korábban egy magas rangú orosz politikus azt mondta, hogy az ukrán katonai hírszerzés figyelmeztetést kapott arról, hogy a repülőgép Belgorod régiója felett közlekedik.

Juszov tagadta az állítást, mondván, hogy sem írásban, sem szóban nem érkezett kérés Oroszországtól a terület körüli légtér biztosítására.

16:29
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna magára vállalta az olajfinomító elleni támadást

Ukrajna megerősítette, hogy drónokkal csapást mért egy orosz olajfinomítóra Tuapsze-ban.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) egyik forrása szerint Kijev folytatja az orosz hadsereg számára üzemanyagot előállító létesítmények támadását.

"Az SBU folytatja a támadásokat olyan létesítmények ellen, amelyek nemcsak az orosz gazdaság számára fontosak, hanem az ellenséges csapatoknak is üzemanyagot biztosítanak" - mondta a forrás a Reutersnek.

Az üzem Oroszország egyetlen nagy olajfinomítója, amely a Fekete-tenger partján található.

Évente 12 millió tonna üzemanyagot képes előállítani, és elsősorban Törökországnak, Kínának, Malajziának és Szingapúrnak szállítanak onnan üzemanyagot.

17:21
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Lettország ötezer esetben észlelte az Oroszország elleni szankciók megsértését

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta a lettországi adóhatóság mintegy ötezer esetben lépett fel az Oroszország és Fehéroroszország ellen bevezetett szankciók megsértése miatt - közölte csütörtökön a lett közszolgálati televízióban Raimonds Zukuls, a hivatal vezetője.

Elmondása szerint büntetőeljárást 258 esetben indítottak. Tavaly 144, az előző évben pedig 114 esetben.

A jogsértéseket áruforgalmi ellenőrzések során tárták fel a keleten Oroszországgal és Fehéroroszországgal is határos uniós tagországban, amely a NATO-nak is tagja.

A lett vámhivatal vezetője elmondta, hogy Oroszország és Fehéroroszország felé többnyire elektromos készülékek és berendezések, különböző autóalkatrészek és luxuscikkek kivitelét akadályozták meg.

Ellenkező irányban pedig főként faipari termékeket, tüzelőanyagot, takarmányt és fémipari termékeket foglaltak le.

18:05
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Mégis lesz fogolycsere

Oroszország és Ukrajna mégis lebonyolítja a hadifogolycserét az orosz katonai repülőgép lezuhanása után - idézte csütörtökön Andrej Kartapolov orosz törvényhozót az Interfax hírügynökség.

Kartapolov szerint Oroszország "még az ördöggel is" tárgyalna, hogy visszahozza fogságba esett katonáit - írja az Interfax szerint a Reuters.

19:11
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Négy évre ítélték Moszkvában a donyecki szakadárok volt védelmi miniszterét

Négyévi szabadságvesztésre ítélte szélsőséges tevékenységre való felhívás címén Igor Sztrelkovot (Girkin), a donyecki milícia volt parancsnokát és a szakadárok volt védelmi miniszterét csütörtökön a moszkvai városi bíróság.

A bíróság emellett három évre eltiltotta Sztrelkovot internetes honlapok adminisztrálásától. Az időt, amelyet az elítélt előzetes letartóztatásban töltött el, beszámítják a szabadságvesztés időtartamába.

Alekszandr Molohov ügyvéd, Sztrelkov védője elmondta, hogy ügyfele ártatlannak vallja magát, és az ítélet ellen fellebbezni fog.

20:01
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin: Moszkva nem fogja megengedni, hogy semmibe vegyék az érdekeit

Az Oroszországi Föderáció sohasem fogja megengedni, hogy semmibe vegyék az érdekeit - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Kalinyingrádban, egy egyetemi hallgatókkal tartott találkozón.

"Az országnak a saját felfogása szerint kell élnie, a nemzeti érdekeitől vezéreltetve. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mi semmibe akarnánk venni mások érdekeit. Az, hogy a saját érdekeink vezérelnek bennünket, és hogy sikerre törekszünk, azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk partnereink érdekeit. Mi ezt tesszük, sohasem engedjük meg, hogy Oroszország érdekeit semmibe vegyék" - mondta Putyin a Kalinyingrádi területen egyetemi hallgatókkal tartott találkozón.

Az orosz államfő megjegyezte, hogy álláspontját a város egyetemének névadója és egykori lakója, Immanuel Kant német filozófus elvei alapján fogalmazta meg.

Az orosz államfő Kalinyingrádban részt vett egy, az exklávé fejlesztéséről szóló tanácskozáson, és találkozott Anton Alihanov kormányzóval.

20:47
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz kémfőnök: Moszkva nem adja fel a "különleges hadművelet" céljainak elérését

A Nyugat információs háborúval igyekszik igazolni "hibrid agresszióját" Moszkva ellen, "különleges hadművelete" céljainak feladására próbálja meg rákényszeríteni, de ez nem fog sikerülni - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökség által csütörtökön közölt interjújában.

A Nyugat ebben az információs háborúban azzal riogat, hogy Oroszország meg akarja támadni a NATO-t. "Ha úgy tetszik, ez egy arra irányuló kísérlet, hogy Oroszországot megfélemlítsék a NATO-val való közvetlen fegyveres konfliktus kirobbanásának veszélyével.

A nyugatiak a harciasságukat, a mozgósítási készségüket hangsúlyozzák abban a reményben, hogy befolyásolni tudják Oroszországot, hogy Oroszország, az Oroszországi Föderáció politikai vezetése feladja a különleges katonai hadműveletre vonatkozó terveit, terveit és céljait. De sem Oroszország, sem az Oroszországi Föderáció vezetése nem fogja feladni céljait" - mondta Nariskin.

21:38
január 25, 2024
Vágólapra másolva!

Az EBRD rekordösszegű finanszírozást nyújtott tavaly Ukrajnának

Minden korábbinál nagyobb összegű finanszírozást nyújtott tavaly Ukrajnának az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet csütörtöki beszámolójában közölte, hogy 2023-ban 2,1 milliárd eurót folyósított ukrajnai reálgazdasági programokra.

Az EBRD - Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője - a orosz invázió kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra.

Csütörtöki tájékoztatásában a bank ugyanakkor közölte, hogy a folyósítások értéke ebben a két évben elérte 3,8 milliárd eurót, mivel Ukrajna már 2022-ben is 1,7 milliárd euró EBRD-finanszírozásban részesült.