Magyarországra látogat Geert Wilders

Far-right, anti-Islam Wilders on course for Dutch landslide TOPSHOTS Horizontal
PVV leader Geert Wilders reacts to the results of the House of Representatives elections in Scheveningen, the Netherlands, 22 November 2023. The far-right, anti-Islam party of firebrand politician Geert Wilders has won a stunning victory in the Dutch election, partial results showed Wednesday, a political bombshell that will resound in Europe and around the world. (Photo by Remko de Waal / ANP / AFP) / Netherlands OUT - Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Geert Wilders a közösségi oldalán jelentette be, hogy részt vesz az idei CPAC Hungaryn áprilisban Budapesten.
Vágólapra másolva!

– írta az X-en a holland jobboldali politikus, a tavalyi hollandiai választások győztese, Hollandia leendő miniszterelnöke.

Kicsoda Geert Wilders?

Geert Wilders konzervatív-liberális színekben 1998-ban jutott be először a holland parlamentbe. Ezekben az időkben Pim Fortuyn volt a holland jobboldal meghatározó alakja. A népszerű bevándorlásellenes politikust 2002-ben meggyilkolta egy szélsőbaloldali környezetvédelmi aktivista. Fortuyn halála után Wilders próbálta felvenni a bevándorlásellenes, iszlámkritikus vonalat.

2006-ban Wilders megalapította a Szabadságpártot miután kilépett korábbi mozgalmából. Ekkor már Wilders rendőrségi védelem alatt élt, mivel két évvel korábban elkaptak két iszlamistát, akik a meggyilkolását tervezték. Ugyanebben az évben Wilders pártja kilenc képviselőt küldhetett a 150 fős holland parlamentbe. 2007-ben a politikus sokaknál kiütötte a biztosítékot, miután a Korán betiltását követelte – írta korábban a Mandiner.

Wilders hosszú éveken át ugyanazt hirdette: csökkenteni kell a nem-európai bevándorlást, és fel kell venni a kesztyűt a radikális iszlámmal. Újra és újra az iszlamista iskolák betiltását követelte, és azt, hogy, aki már Hollandiában él, integrálódjon a társadalomba.

A 2000-es évek európai terrorhulláma ellenére nem sikerült a bevándorlást központi kérdéssé tenni az európai politikában. A fordulatot 2015 hozta el, amikor is több százezer szíriai migráns érkezett Európába. A nyugati kormányok kitárták az ajtókat, de ezt sokan nem támogatták. A migrációs válság megerősítette ugyan Wilders pártját, de még nem hozta el a győzelmet. A 2017-es voksolásokon az előzetes felméréseknél rosszabb eredményt ért el a Szabadságpárt.

Orbán Viktor és Geert Wilders. Forrás: Facebook

Az utóbbi időben Wilders leginkább azért került a nyugati lapok hasábjaira, mert a holland bíróság elítélte őt marokkóiak elleni diszkriminációért.

Wilders kifejezetten jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, aki tavaly az ünnepek alatt nem egyeztetésre érkezett Magyarországra.

A politikus felesége ugyanis magyar származású, az elmúlt években rengetegszer járt Magyarországon, pár hónapja pedig itt tartotta 60. születésnapját is, szűk körben.

Mi az a CPAC?

– Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ főigazgatója ezt határozta meg a CPAC aktuálisan legkiemelkedőbb üzeneteként. A Magyar Nemzet szemléje szerint Szánthó úgy fogalmazott,

Hangsúlyozta: amit akár csak pár éve, évtizede kinevettünk vagy lehetetlenségnek gondoltunk – ilyen a férfi és női nemi szerepek felcserélése, a migránsok érzékenységének mindenek felé helyezése vagy a háború eszkalálása a béketörekvésekkel szemben –, az ma már a fősodor része.

Az idei CPAC Hungary küldetéséről ITT olvashat bővebben!