DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
Retro

Retro – Perez legemlékezetesebb F1-es pillanatai

A mexikói születésnapján szemezgessünk a Checo-összesből: balesetek, zseniális megmozdulások, felejthetetlen balhésorozat Oconnal, no és persze már nem is remélt győzelmek.

2011, Monacói Nagydíj, időmérő edzés

Noha Perez remek vezetéssel pontszerző helyen ért célba debütáló versenyén, Ausztráliában, a két Saubert a hátsó szárnyak szabálytalansága miatt kizárta a versenybíróság. A mexikói első egységeit így Barcelonában gyűjthette be, a monacói kvalifikáción elszenvedett balesete után azonban rögvest felkapta nevét a világsajtó. Perez a sikán előtt dobta el a C30-ast, és csapódott a szemközti gumifalba – miután kibányászták az autóból, combsérülést és agyrázkódást állapítottak meg nála. Ennek következményeként a pilóta nem lehetett ott a másnapi futamon, s hiába próbált nekivágni a Kanadai Nagydíjnak, egy szabadedzés után rosszullétre panaszkodott, így inkább átadta a stafétát Pedro de la Rosának.

2012, Malajziai Nagydíj

Perezt előző év őszén igazolta le a Ferrari pilóaprogramjába, a sepangi versenyt követően pedig mindenki Fernando Alonso potenciális csapattársaként beszélt róla. Hogy miért? A Sauberrel csaknem letolta a pályáról a spanyolt az esős-száraz futam végén, de egy apró hiba miatt be kellett, hogy érje a második pozícióval – az öröm így is felhőtlen volt első pódiuma után.

2013, Monacói Nagydíj

Mint a szezon végén kiderült, a Ferrarinál nem volt üresedés, ezért Perez otthagyta a Scuderia neveldéjét, hogy Lewis Hamilton helyét foglalja el a McLarennél. A váltás kishíján a karrierjébe került, a mexikóit valósággal bedarálta a középmezőny. A hercegségben futott nagydíj volt szezonja mélypontja: elődjén és Sebastian Vettelen kívül minden világbajnokkal összecsapott, leginkább Kimi Raikkönent kergette az őrületbe. „Arcba kellene vágni” – summázott leintés után a finn.



 

2013, Indiai Nagydíj

A szezon végén azért csak megmutatta, miért igazolták le Wokingban: a sportág első Indiai Nagydíján négy másodperccel maradt le a dobogóról, az ötödik helyig tartó menetben egyszerre előzte meg Lewis Hamiltont és Kimi Raikkönent.

2014, Bahreini Nagydíj

A McLaren 2013 végén útilaput kötött Perez talpára, a mexikói pedig a Force Indiánál talált menedéket. Nem bánta meg a váltást: már a szezon harmadik futamán dobogóra állhatott, egy előzésekkel tarkított remek másfél óra végén.



 

2014, Kanadai Nagydíj

Akárcsak az öbölállamban, Perez Kanadában is végig harcban állt a dobogóért, azonban Sebastian Vettel egy körrel a leintés előtt letolta a harmadik helyről – hogy aztán még a negyedik se legyen övé. A futamot követően rengeteg vitát váltott ki, hogy ő mozdult be, vagy a mögötte haladó Felipe Massa volt túl rámenős a kettes kanyar féktávján, az eredmény szempontjából azonban ez mit sem számított: mindketten nagy sebességgel csapódtak a gumibálák közé.

2015, Magyar Nagydíj

Hazánkban ritkán látni fejre álló F1-es autókat, a mexikói a második szabadedzésen tett arról, hogy javítson a statisztikán: a 13-as kanyarban megcsúszott a műfüvön, átvágódott a másik oldalra, az erőhatások pedig felborították a Force Indiát. Perez szerencsére saját lábán szállt ki a fekete-ezüst-narancs gépből.

2016, Monacói Nagydíj

Az egyre érettebbé váló Perez rendkívül magabiztosan vezetett a vizes pályán kezdődő, és szárazon véget érő versenyen, a Force India pedig remekül taktikázott: jobban, mint Sebastian Vettel, vagy az év végén világbajnokká avanzsáló Nico Rosberg, így a harmadik pozíció lett a pilóta jutalma.

2016, Európa Nagydíj

A Forma-1 történetének első azerbajdzsáni hétvégéjén Perez végig ott ólálkodott az élmezőnyben, bánatára azonban úgy összetörte a Force Indiát a harmadik edzés végén, hogy váltócserére szorult. Mivel ez automatikusan öt helyes hátrasorolással járt, a mexikói mindent beleadott az időmérőn: második helyre lőtte be autóját, Nico Rosberg mögött! Sebességéből másnap sem hagyott alább: hibátlan versenyzést követően az utolsó körben előzte meg Kimi Raikkönent a harmadik helyért.



 

2017, Kanadai, Azerbajdzsáni, Magyar és Belga Nagydíj

Perez 2017-es szezonja inkább a csapattársával, Esteban Oconnal történt ütközésekről, mintsem kimagasló teljesítményekről maradt emlékezetes: négy futamon is összeakadtak, melynek eredményeként a Force India Spa után megtiltotta, hogy versenyezzenek egymással.



 

2020, Szahíri Nagydíj

Amikor már talán maga sem hitt benne, hogy összejöhet a hőn áhított győzelem az F1-ben, a koronavírus-járvány miatt beiktatott második bahreini futamon megtört a jég 2020-ban. Pedig borzalmasan indult a verseny a mexikóinak, hiszen az első körben ütközött Max Verstappennel és hátraesett a mezőny végére. Onnan zárkózott fel és csapott le a Mercedes George Russell-lel elkövetett bokszutcai hibájára. Ez a szenzációs győzelem pedig alighanem a karrierjét mentette meg, hiszen ekkor még nem rendelkezett üléssel 2021-re...

f1-perez-2020-szahir

A 2020-as Szahíri Nagydíj összefoglalója a képre kattintva tekinthető meg!


 

2021, Azerbajdzsáni Nagydíj

...A Red Bull viszont végül őt szerződtette Verstappen mellé Alexander Albon helyére, és hol máshol szerezte volna első sikerét az energiaitalosokkal, mint kedvenc pályáján, Bakuban: előbb holland csapattársa kapott defektet az élen és csapódott bele emiatt a falba, majd az újraindításnál Lewis Hamilton száguldott ki a bukótérbe, így Perezé lett a győzelem.



 

2021, Abu Dhabi Nagydíj

Noha az említett szezonban a bakui volt az egyetlen győzelme, mégis az évadzáró Abu Dhabi GP-n nyújtotta a legemlékezetesebb produkciót azzal, hogy a két vb-aspiráns, Verstappen és Hamilton bokszkiállásai után az így élre kerülve bő egy körön át maga mögött tartotta és óriási csatára késztette a Mercedes-pilótát, ezzel pedig nagyban hozzájárult, hogy végül a drámai és vitatott végjáték Verstappennek kedvezzen.

2022, Monacói Nagydíj

Közhely, de attól még igaz, hogy minden pilóta álma, hogy egyszer győzzön Monacóban. Ez Pereznek 2022-ben megadatott egy esős-felszáradó futamon, ahol jó taktikai időzítéssel ugrott a hibázó Ferrarik elé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: