Már vizsgálják az ukrán hadifoglyokat szállító gép feketedobozait, két nyugati ország is részt vehetett a gép lelövésében

conflict TOPSHOTS Horizontal
This grab taken from a handout footage released by the Russian Investigative Committee on January 25, 2024 shows what investigators say is the Russian IL-76 military transport plane crash site in the Belgorod region. Russia on January 25, 2024 opened a "terrorism" investigation over a military plane crash near the border with Ukraine after it accused Kyiv of downing the aircraft, which it said had 65 captured Ukrainian soldiers onboard. (Photo by Handout / RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Investigative Committee" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 702. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
05:23
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:26
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint ők idejében szóltak a hadifoglyokat szállító gépről

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az Izvesztyija című orosz lap híroldalán csütörtök este megjelent nyilatkozatában közölte, hogy Oroszország idejében tájékoztatta Ukrajnát az ukrán hadifoglyoknak az Il-76-os repülőgéppel történő szállításáról. Elmondta, hogy a lezuhant gép törzsének maradványain roncsoló elemek nyomait találták meg, a nyomozók pedig annak meghatározásán dolgoznak, hogy ezek milyen fegyverektől származnak. Hozzátette, hogy a fekete dobozokat is megtalálták.

A RIA Novosztyi hírügynökség előzőleg a mentőszolgálatokra hivatkozva azt jelentette, hogy a lezuhant IL-76-os roncsain több száz, ukrán rakéta roncsoló elemeitől származó bemeneti lyukat találtak. A szilánkok egy része a géptörzs burkolatában rekedt, sok pedig áthatolt rajta. (MTI)

05:31
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Kreml: Jobb lenne diplomáciai úton elérni a céljainkat

Vlagyimir Putyin többször is kijelentette, hogy Oroszország nyitott, továbbra is nyitott és nyitott marad az Ukrajnával kapcsolatos tárgyalásokra - mondta Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő a Bloombergnek. . "Eltökélt szándékunk, hogy elérjük céljainkat. És ezt inkább diplomáciai úton szeretnénk elérni.  Ha nem, akkor a hadművelet addig folytatódik, amíg el nem érjük céljainkat. - mondta Peszkov. (TASZSZ)

06:04
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 3521 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4709 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 49 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

06:38
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkvába megy a nemzetközi atomügynökség vezetője

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője a zaporizzsjai erőműbe, valamint Kijevbe és Moszkvába látogat, hogy a nukleáris biztonságról tárgyaljon.

Rafael Grossi, a NAÜ igazgatója a zaporizzsjai erőműben végzett ellenőrzése után közölte, hogy Oroszországba utazik.

07:19
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Kölcsönös vádaskodások az ENSZ BT ülésén

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa január 25-én rendkívüli ülést tartott, hogy megvitassa az orosz Il-76-os katonai repülőgép lezuhanását, amely Oroszország állítása szerint ukrán hadifoglyokat szállított - írta a Kyiv Independent. 

Mint azt korábban megírtuk, a repülőgép január 24-én zuhant le az oroszországi Belgorodi területen. Oroszország azt állítja, hogy az ukrán hadsereg lőtte le a gépet, amely 65 ukrán hadifoglyot szállított. Kijev nemzetközi vizsgálatot követelt az eset kivizsgálására.

Az ENSZ nincs abban a helyzetben, hogy ellenőrizze ezeket a jelentéseket vagy a baleset körülményeit - mondta Rosemary DiCarlo ENSZ-főtitkárhelyettes az ülésen.

"Ami világos, hogy az incidens Oroszország ukrajnai inváziójával és a folyamatban lévő háborúval összefüggésben történt. A további eszkaláció elkerülése érdekében sürgetünk minden érintettet, hogy tartózkodjanak az olyan cselekedetektől, retorikától vagy állításoktól, amelyek tovább szíthatják az amúgy is veszélyes konfliktust" - mondta DiCarlo.

Az ENSZ-ülést Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kérésére hívták össze, aki terrortámadásnak nevezte a balesetet.

Ukrajna ENSZ-nagykövet-helyettese, Hrisztyna Hayovyshyn szerint az Il-67-eshez hasonló orosz katonai repülőgépek legitim katonai célpontot jelentenek. Elmondta, hogy míg Ukrajna a január 24-re tervezett fogolycsere során teljesítette az orosz hadifoglyok biztonságára vonatkozó kötelezettségeit, addig Oroszország nem tett intézkedéseket az ukránok védelmében.

"Az orosz félnek ugyanilyen szintű biztonságot kellett volna garantálnia az fogságba esett ukrán katonáknak" - mondta Hayovyshyn."Ugyanakkor az ukrán felet nem tájékoztatták arról, hogy a megadott időszakban biztosítani kell a légteret Belgorod város térségében, ahogyan azt a múltban már többször is tették".

Szerinte ezek a biztonsági mulasztások "Oroszország szándékos, a foglyok életét és biztonságát veszélyeztető akcióira" utalhatnak.

Andrej Kartopolov orosz képviselő január 25-én azt állította, hogy Oroszország 15 perces figyelmeztetést adott Ukrajnának az Il-76-os repülőgép felszállása előtt, de Kijev tagadta ezt.

08:49
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadja

A nap folyamán az orosz hadsereg tüzérségi tűzzel, aknavetőkkel, dróncsapásokkal és harckocsikkal támadta a régió nyolc települését. Áldozatokról vagy a polgári infrastruktúrában keletkezett károkról nem érkezett jelentés – írja a Kyiv Independent.

09:41
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna helyzete Rivnopilben

Az orosz katonák meghiúsították az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) azon terveit, hogy megerősítsék pozícióikat dél-donyeck irányában – mondta Alekszandr Gordejev, a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője.

„A nap folyamán az ellenség próbálkozása, hogy megerősítse az előretolt állásokat Sztaromajorszk és Rivnopil térségében, meghiúsult" – jelentette a védelmi minisztérium.

Az orosz katonai személyzet bombázó repülőgépeket, tüzérséget és nehéz lángszóró rendszereket használt az ellenség ideiglenes bevetési pontjainak és erődítményeinek eltalálására. Emellett pilóta nélküli repülőgép-irányító központokat és egy lőszerrel ellátott teherautót is támadás ért.

10:48
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország újabb csodadrónt fejlesztett ki

Oroszország megalkotta a "Lovky" nevű drón-konvertáló repülőgépet, amely 2,5-szer gyorsabban és hosszabb ideig képes repülni, mint az összes kopter, amely jelenleg az Északkelet-európai Védelmi Erők zónájában van - közölte a RIA Novosztyval az UAV "Hardberry-RusFactor" nevű cég-fejlesztője.

"Elmondhatjuk, hogy a hazai drónpiacon ma nincs a miénkhez hasonló gép - egy konverterrepülőgép elvén készült, és akár 160, szükség esetén akár 200 kilométeres óránkénti sebesség elérésére is képes. Azért választottunk ilyen sémát, hogy energiát takarítsunk meg - úgy száll fel, mint egy hagyományos quadrocopter, majd a levegőben önállóan gyorsulva az aerodinamika törvényei szerint repül, mint egy repülőgép" - mondta Alekszej German, a cég vezérigazgatója.

A vállalat szerint a drónt felderítésre és tűzkorrekcióra tervezték. A Lovky kísérleti modelljét átadták a fronton lévő katonáknak, a működés eredményeit követően továbbfejlesztik azt.

11:56
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Bevetésre kerültek a Hortensia drónok

Az orosz katonák Hortensia 7 FPV drónokat kezdtek el használni a fronton – számolt be a TASZSZ a Hortensia tervezőirodára hivatkozva.

25 darab drónt adtak át az egyik alakulat katonáinak az Északi Katonai Körzet övezetében.

"A drónok nagyon hatékonyak az ellenséges katonák, óvóhelyek, és páncélozott járművek megsemmisítésében" - tette hozzá a tervezőiroda.

12:45
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Most dekódolják az Il-76-os gép feketedobozait

A lelőtt orosz Il-76-os katonai szállító repülőgép feketedobozait Moszkvába szállították egy katonai laboratóriumba, ahol megkezdték a dekódolásukat – számoltak be a TASZSZ-nek az operatív szolgálatok.

Kifejtették, hogy a dobozok állapota kielégítő, minden információt sikerült megszerezni.

13:41
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás Herszonban

Oroszország Herszont támadta. A támadást két S-300-as rakétával hajtotta végre. Az akció során, egy ember meghalt, egy 54 éves nő pedig megsebesült - közölte Oleksandr Prokudin területi kormányzó.

Oroszország a mai nap folyamán Donyecket is támadta. A Myrnohrad városa elleni orosz támadásokban hat ember, köztük két gyerek megsebesült - közölte Vadim Filascsin, területi kormányzó. Az egyik sérültet kórházba kellett szállítani - tette hozzá Filascsin.

14:53
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Harci gázt vetett be Oroszország a fronton

Az orosz erők egyre gyakrabban támadnak fulladást okozó, vegyi anyaggal töltött gránátokkal – számolt be az ukrán védelmi minisztérium információs ügynöksége.

Oroszország az RG-Vo gránátot először decemberben használta - idézte a Army Inform a fegyverkutató központ szóvivőjét.

A központ szerint a gránát öt percen belül képes megölni egy embert.

Andrij Rudyk százados, szóvivő az Army Informnak elmondta: "Ez a gránát klór-acetofenont tartalmaz, amely a (vegyi hadviselésről szóló) genfi jegyzőkönyv által fulladást okozó tiltott anyag".

Oroszország idén 51 alkalommal vetett be vegyi fegyvereket a harcok során, az Ukrán Fegyveres Erők szerint leggyakrabban drónokról ledobott gránátok formájában.

16:00
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megadta megát Bahmutnál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonái Bahmut közelében megadták magukat – számolt be egy orosz katona.

16:53
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megtagadta a nemzetközi vizsgálatot

Nemzetközi bizottságra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mi okozta az orosz Il-76-os szállító repülőgép lezuhanását, de Moszkva elutasította a nemzetközi vizsgálatot - közölte Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) szóvivője január 26-án.

17:34
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Németország kifogy a fegyverekből

Boris Pistorius német védelmi miniszter elismerte, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt nincsenek fegyvereik.

Túl kevés fegyverünk van

- mondta Pistorius a Bildnek.

Sok olyan rendszert adtunk Ukrajnának, amelyre nekünk is szükségünk van. De vissza fogjuk építeni arzenálunkat

- hangsúlyozta a miniszter.

18:34
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Nukleáris veszély fenyeget a zaporizzsjai atomerőműben

A Zaporozsjei Atomerőmű (ZNPP) továbbra is a nukleáris katasztrófa veszélyének van kitéve – jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésén mondott beszédében.

Az erőmű hat reaktorát 2022 közepe óta leállították. A nukleáris baleset veszélye azonban továbbra is reális

– mondta.

Az ügynökség vezérigazgatója szerint a Zaporizzsja-i Atomerőmű biztonságával és nukleáris védelmével kapcsolatos helyzet továbbra is instabil. Hozzátette: annak ellenére, hogy az erőművet nem érte eddig támadás, a hadműveletek folytatódnak a térségben, esetenként a létesítmény közvetlen közelében.

21:47
január 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ezt állítja Putyin a lelőtt gépről

Putyin szerint az ukrán katonai hírszerzés tudta, hogy hadifoglyok vannak az Il-76-oson. 

Lelőtték az Il-76-os repülőgépünket, rajta a saját katonáikkal. (...) Az (ukrán) Hírszerzési Főcsoportfőnökség tudta, hogy katonákat szállítottunk oda, 65 embert, és összesen, azt hiszem, hogy 190 kicserélése volt tervbe véve. És ennek tudatában mértek csapást a repülőgépre

- mondta az államfő.

Putyin kijelentette: a gép lezuhanásának helyszínén fellelt roncsoló elemek arra utalnak, hogy vagy amerikai Patriot vagy francia gyártmányú légvédelmi rendszerből kibocsátott rakétáról van szó.

Két-három napon belül meglesz a pontos válasz

- mondta az elnök.

Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ukrán katonák azért hajtották végre a kilövést, mert rosszul tanították meg őket a rendelkezésükre bocsátott légvédelmi eszközök használatára.

07:20
január 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.