Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szerbia kiemelt stratégiai parnerünk

2024.01.26. 13:49
Katonai együttműködés és védelmi beszerzésekkel kapcsolatos szerb–magyar munkacsoport alakult meg Budapesten. A honvédelmi miniszter szavai szerint a két nemzet hasonló Európában hisz.

Szerbia szomszédunk és kiemelt partnerünk, stratégiai jelentőségű szövetség, és komoly barátság köt minket össze – mondta a honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott szerb kollégájával pénteken Budapesten.

Hangsúlyozta: tavaly a szerbiai Palicson, kihelyezett kormányülésen döntöttek arról, hogy a katonai együttműködés mellett létrehoznak egy védelmi iparral és beszerzésekkel kapcsolatos munkacsoportot, amely most alakult meg Budapesten.

Magyarország folyamatosan szerzi be az új, korszerű haditechnikai eszközöket, így lehetőség nyílt arra, hogy a feleslegessé vált eszközöket értékesítsék Szerbiának

– emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hozzátette: a munkacsoport azon dolgozik, hogy az együttműködést a védelmi ipari eszközök gyártására is kiterjessze – idézte az MTI.

Milos Vucevic szerb védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes kiemelte: Magyarország és Szerbia stratégiai partnerek, kiemelkedő, szinte a barátinál is komolyabb kapcsolat van a két ország között. Megköszönte a magyar kormánynak, hogy mindig támogatja Szerbiát az európai uniós csatlakozás útján.

Közös értékeken osztozunk, és ugyanabban az Európában hiszünk. Mi egy olyan Európában hiszünk, amelynek vannak tradíciói, értékei, és van egyben közös jövője is

– fogalmazott.