DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

„Nem elég erős a technikai csapat” – korábbi főnöke nem hisz a Mercedesben

A Toto Wolff előtti érában az istállót vezérigazgatóként irányító Nick Fry nem volt alakulatát, hanem a Ferrarit érzi a Red Bull fő F1-es üldözőjének.

Azok után, hogy a hibridéra 2014-es kezdete óta uralták a Formula-1-et, a 2022-es aerodinamikai szabályváltozások letaszították a trónról a Mercedest. Az első szezonban ugyan szereztek egy győzelmet, de nagyrészt a pattogással küzdöttek, míg tavaly ezt a jelenséget ugyan maguk mögött hagyták, de 2011 óta először nem nyertek egyetlen futamot sem egy teljes szezonon át.

Az Ezüst Nyilak csak igen lassan engedték el a zéró oldaldobozt is magában foglaló koncepciót, csak a 2023-as Monacói Nagydíjra érkeztek olyan fejlesztések, amelyekkel szakítottak ezzel. 2024-re viszont így is gyakorlatilag minden elemében megújul majd a W15-ös – állítják Toto Wolffék.

f1-mercedes-2023-2_1



A Mercedes korábbi vezérigazgatója, a Wolff előtti érában az istállót és annak elődjeit, azaz a BAR-Hondát és a Brawnt is irányító Nick Fry azonban a fogadkozások ellenére sem hisz egykori alakulata feltámadásában:

„Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de nem látom elég erősnek a technikai csapatot az egykori istállómnál, a Mercedesnél” – nyilatkozta Fry az OLBG honlapnak. „Nagy feladat felvenni a versenyt Adrian Newey-val. Nagyszerű emberekből áll a csapatuk, de nagyon hátraestek azzal, hogy egy másik műszaki irányba indultak el.”

„Jelentős a fejlődés üteme egyik évről a másikra, de az, hogy egy vagy két szezont eltöltöttek egy másik koncepcióval, ami nem működött, problémákat eredményez. Utólag már persze könnyű ezt mondani, de most megtanulják azt, amit az olyanok, mint a Red Bull, már rég megtanultak. Nehéz felzárkózni.”

f1-mercedes-2023-1_1

„Biztos vagyok benne, hogy jók lesznek, de abban már nem vagyok biztos, hogy kivételesen jók is. Nem látom azt, hogy a Mercedes rendszeres legyőzné a Red Bullt. Nehéz ezt beismernem, mivel mély kapcsolódásom van hozzájuk, de úgy gondolom, nehéz dolguk lesz idén.”

 

A Ferrari lesz a fő kihívó?

Fry ugyanakkor egy másik élcsapatban, a Ferrariban jobban bízik, méghozzá a maranellói istálló élén a második idényére készülő Frederic Vasseur személye miatt:

„Úgy vélem, a Ferrari folytatni fogja a fejlődést. Fred Vasseur rendkívül tapasztalt csapatvezetőként, és szerintem ő védelmet fog nyújtani az olasz média által keltett nyomástól. Úgy gondolom, jó munkát fog végezni ebben és nyugalomban fogja tartani a csapatot. Érzelemmentesnek kell maradni. Nálam a Ferrari a legfőbb esélyes arra, hogy üldözze a Red Bullt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: