szerző:
Tetszett a cikk?

Bejelentette távozását Jürgen Klopp, már csak a szezon végéig irányítja a Liverpool FC csapatát. A német trénerrel nyolc és fél év alatt megnyerték a Bajnokok Ligáját, a Premier League-et, a Klubvilágbajnokságot, az FA-Kupát, a Ligakupát és az UEFA-szuperkupát, valamint az angol szuperkupát. Portré Jürgen Kloppról.

2024. január 26. szomorú nap a Liverpool FC szurkolóinak, hiszen a csapatot nyolc és fél éve irányító Jürgen Klopp bejelentette, hogy a szezon végén távozik a klubtól. Klopp egy videóinterjúban fejtette ki, hogy elfáradt az elmúlt években, kifogyott az energiából, ami miatt már nem tudja újra és újra elvégezni azt a munkát, amit kellene. Csodálatos emlékként élnek benne az Angliában töltött évek és fontos siker volt számára, hogy a Mersey-parti együttest újra a csúcsra tudta repíteni. Oda, ahová való. Amikor azonban rájött, hogy már elérte célját, újra magára kezdett el gondolni, aminek az lett az eredménye, hogy elhagyja a Liverpoolt, és ígérete szerint soha nem tér már vissza, nem irányít több angol klubot.

Jürgen Klopp elhagyja a Liverpoolt

A vezetőedző a szezon végén távozik.

Liverpool, az ellenfelek rémálma

2015-ben első liverpooli napjai egyikén a klub edzőcentrumában a „terrible”, azaz a „borzalmas” szót írta fel a taktikai táblára, jó nagy betűkkel, majd elmagyarázta, hogy így fogja magát érezni minden egyes csapat, aki a Liverpool ellen pályára lép. Klopp fejében már ekkor összeállt a kép, miképp érhető ez el: „többet és gyorsabban kell futnunk, amikor pedig labdát veszítünk, azonnal visszatámadunk”.

Bár a megbeszélésen Klopp dicsérte az előtte helyet foglaló játékosokat, előzőleg, amikor megtudta, hogy ő lesz a Liverpool menedzsere, megnézte a csapat összes mérkőzését a korábbi egy évből. Már ekkor egyértelmű volt számára, hogy komoly munka vár rá és az is, hogy egy dolog nagyon hiányzott a játékosokból: az önbizalom.

Ugyan az edzéseken a játékosai mindent megtettek, nem mindenkit nyűgöztek le az új mester módszerei. Néhányan a rutinosabbak közül úgy gondolták, kissé egysíkúak és unalmasak az edzések. Az eredmények azonban Kloppot igazolták, már az első hetekben drámai javulás jelentkezett a klub eredményeiben, de ami ennél is fontosabb, a játék képe is bizakodásra adott okot a szurkolóknak.

Klopp nem akart visszavenni az iramból, minden edzésen addig nyüstölte a játékosait, ameddig bírták: ki akarta mozdítani őket abból a komfortzónából, amelyben addig kényelmesen elvoltak. Már az első tréningeken nagy fókuszt kapott az a taktika, amely azóta is meghatározza a Liverpool játékát: a gegenpressing, vagyis a labdavesztés utáni azonnali letámadás. „A legjobb pillanat a labdaszerzésre közvetlen azután van, hogy elvesztettük a labdát. Az ellenfél ilyenkor még hezitál, hogy mihez kezdjen a labdával. Ekkor válnak sebezhetővé” – mondta a Liverpool játékosainak. Ennek értelmében Klopp minden meccs előtt kijelöl az ellenfél csapatából egy „áldozatot”, ez általában egy olyan védő, vagy középpályás, aki könnyen zavarba hozható, ha labda kerül hozzá.

Jürgen Klopp egy olyan Liverpoolhoz került edzőként, amely néhány hónappal korábban a negyedosztályú Carlisle United FC ellen csak tizenegyesekkel tudott továbbjutni a Ligakupa harmadik fordulójában. A csapatot ekkor is olyan nagyszerű játékosok alkották, mint Martin Skrtel, James Milner, Jordan Henderson vagy Philippe Coutinho, de a keret tagja volt a magyar válogatott kapusa, Bogdán Ádám is. Klopp kedvencei ugyanakkor a középpálya motorja, Adam Lallana és az általa oly nagyra becsült Daniel Sturridge voltak. Utóbbiról azt mondta, sajnálja, hogy nem a sérülései előtt kezdett el vele dolgozni, mert szerinte a világ egyik legjobb kilencese lehetett volna belőle, Robert Lewandowski és Mario Götze szerelemgyermeke.

A játékosok barátja volt, de nem a legjobb barátjuk

Christian Benteke, a belga válogatott csatára mondta ezt Kloppról először, rávilágítva, hogy mindig ott van a játékosainak, ha szükségük van rá. Bár fél évvel később eladta a klub, utána is azt nyilatkozta, hogy Klopp a valaha volt legjobb edzője volt. Hasonló sorsra jutott Mamadou Sakho is, akit bár tiszteltek az öltözőben és Klopp is szerette a játékát, mégsem volt maradása, a német ugyanis legalább ennyire fontosnak tartotta a csapaton belüli fegyelmet. Sakho volt, hogy lekéste a csapat gépének indulását, nem vett részt orvosi vizsgálaton, közös étkezéseken, 2016-ban pedig egy pozitív doppingteszt miatt ki kellett hagynia a Sevilla elleni Európa-liga döntőt. Később tisztázták a helyzetet, és mint kiderült, fogyókúrás étrendkiegészítőket szedett a klub tudta nélkül. Klopp rettentő dühös volt, elvárta ugyanis, hogy a rangidős játékosok mutassanak példát a fiataloknak. Sakho soha többet nem lépett pályára a Liverpool mezében.

Vissza se vonult, már edző volt a Mainznál

Klopp edzői karrierje kalandosan indult. Az ezredforduló elején igencsak gyengén szerepelt a Mainz a Bundesliga 2-ben, ezért 2001 februárjában menesztették Eckard Krautzun vezetőedzőt és helyére az előző mérkőzésen még játékosként szereplő Jürgen Kloppot nevezték ki, mint a klub ideiglenes vezetőedzője. A döntés bevált, Klopp benntartotta a csapatot, az idény végén pedig szerződést ajánlottak neki. A következő évben egy ponttal, majd a 2002/2003-as évben mindössze egyetlen góllal maradtak le a feljutásról, míg végül 2004-ben összejött a dolog, Klopp pedig megszerezte az UEFA-Pro edzői licencét, ami ahhoz kellett, hogy az élvonalban is ő ülhessen le a kispadra.

Jürgen Klopp (balra) és Marco Rose (jobbra) ünnepel a Mainz győzelme után
WERNER BAUM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A 2005-06-os szezonban a Mainz elindulhatott az UEFA-kupában, miután az előző szezonban a legsportszerűbb csapat volt a Bundesligában, így egy sorsolás után a selejtezőben találta magát a csapat, ahonnan sikeresen kvalifikált a főtáblára. A német klub végül a későbbi győztes Sevilla ellen maradt alul és esett ki az első fordulóban. Egy évvel később a csapat visszaesett egy osztályt, ahonnan 2008-ig nem sikerült visszaverekednie magát az élvonalba, így az idény végén Klopp - korábbi ígéretéhez híven - távozott a Mainztól.

Klopp az akkor gyengélkedő Borussia Dortmundnál talált magának új állást, miután az együttes csak a 13. helyen zárta az előző évi bajnokságot, és az idény végén menesztették az akkori vezetőedzőt, a később a Ferencvárost is irányító Thomas Dollt.

A sárga-feketék Klopp első szezonjában a 6. helyig jutottak, egy évvel később pedig 5. helyen zártak, de csak ezt követően jött az igazi áttörés, hiszen a Dortmund egymás után kétszer lett bajnok. 2012-ben ráadásul a bajnoki cím mellett a Német Kupát is megnyerték, ezzel története során először duplázott hazai porondon a csapat. 2013-ban a Bajnokok Ligája döntőjéig meneteltek, ott viszont a Bayern München jobbnak bizonyult. Ez a vereség kissé megakasztotta a felfelé ívelő klub fejlődését, a Dortmund már nem tudta azt hozni, mint korábban, így 2015-ben Jürgen Klopp felállt a kispadról.

A szurkolók bizalmát kellett először visszanyernie

Így kanyarodunk vissza a német menedzser legsikeresebb és talán legszebb, Liverpoolban eltöltött nyolc és fél évéhez, ahol egy lelkileg összezuhant csapatot kellett átvennie. A 2013/2014-es idényben egy karnyújtásnyira voltak attól a „vörösök”, hogy több mint 20 év után újra bajnoki címet ünnepelhessenek, de a 2008/2009-es szezon keserű második helye után kénytelenek voltak ezúttal is ezüstéremmel beérni Steven Gerrardék. Ezt a következő évben egy hatodik hely követte, így Klopp komoly terhet vett a nyakába.

A német azt akarta, hogy a Liverpool szurkolói újra bízzanak a csapatban. Úgy vélte, ha sikerül a lelátókon égő szenvedélyt hasznosítani, akkor a 12. emberről szóló teória valósággá válhat, ami a legnehezebb pillanatokon is át tudja segíteni a csapatot. Ennek ékes bizonyítékát a 2016-os, Dortmund elleni Európa-liga meccsen szolgáltatták a szurkolók, ahol a Liverpool 25 perccel a lefújás előtt még 3–1-es hátrányban volt, de végül 4–3-ra fordított, összesítésben pedig 5–4-gyel továbbment. „A szurkolók pályafutásom legjobb fél óráját hozták össze” – hálálkodott a mérkőzés után Klopp.

A vereség keserű íze adta az igazán nagy erőt

2016. május 18-án már rég éjfélt ütött az óra, amikor a bázeli Novotelben búskomor hangulat uralkodott el. A Liverpool az Európa-liga döntőben ugyan még vezetett az első félidő után 1–0-ra, végül 3–1-es vereséget szenvedett a Sevilla ellen, a különbség azonban lehetett volna sokkal nagyobb is ennél. Klopp a döntőt követően saját magát hibáztatta, de azt is tudta, hogy ez nem igazán az ő csapata, hiszen még egy teljes szezont sem töltött el a „vörösök” kispadján, talán túl korai volt a fináléba jutás. A Liverpool az angol Ligakupában is ezüstérmet szerzett, miután a döntőben a nagy rivális Manchester Cityvel szemben alulmaradt.

A bázeli vereség azonban minden bizonnyal fájóbb kudarc volt, hiszen ez azt jelentette, hogy a következő évben nem léphetett pályára a nemzetközi kupában a Pool. A döntő után Klopp azt mondta játékosainak, még mindig büszke rájuk, emlékeztetve őket arra, senki sem gondolta volna, hogy idáig jutnak. „Két órával ezelőtt mindannyian szarul éreztük magunkat. Ez azonban csak a kezdete volt valaminek. Lesznek más döntők is” – biztatta játékosait. Mindenkit arra kért, hogy emlékezzen erre az érzésre, mert ez fog erőt adni a jövőben.

Újságírónak vagy pszichológusnak is kiváló lenne

„Kloppo nem ismeri az elégedettség szó jelentését. Természetesen mélységesen boldog, ha elér valamit, de nincs benne a „végre megcsináltam érzés”. Ez soha nem róla szól és nem is arról, hogy bizonyítson bárkinek is. Kloppo azért csinálja, amit csinál, mert szereti a futballt, szereti az életet és a győzelem érzését. És ami még ennél is fontosabb, imádja megosztani ezeket a csodálatos pillanatokat azokkal, akik hasonlóképpen éreznek” – jellemezte őt egyik legjobb barátja, Martin Quast, egy német sportriporter.

Quast még az 1990-es években ismerkedett meg Kloppal. Akkor ő a Mainzról készített tudósításokat a helyi lapba, miközben a SAT1 televíziós csatornánál szabadúszóként dolgozott, ahol gyakornoki állást vállalt egy, a pályán gyors, és néha parádés gólokat szerző, de amúgy technikailag nem túl erős képességű csatár. Ezt az embert Jürgen Kloppnak hívták. Klopp tizenegy évet töltött a Mainz játékosaként, de mindig is aggódott, hogy a rosszul fizető szerződése egyszer le fog járni, ezért a biztonság kedvéért más szakmát akart tanulni.

A tévénél olyan helyi sportcsillagokról készített riportokat, mint például a snowboardbajnok Roschinger-nővérek, de a szerkesztőség legfiatalabb tagjaként az is az ő feladata volt, hogy beszerezze a közeli nagyáruházból a kólásüveg alakú gumicukrokat, amelyeket három-négy méterről dobáltak egymás szájába. „Számára már akkor is minden egy verseny volt” – mondta róla Quast.

Eltelt azóta harminc év, ez az ember pedig semmit nem változott. 2019 tavaszán a Liverpool élet-halál harcot vívott a bajnokság utolsó fordulóiban, hogy tartsa a lépést a listavezető Manchester Cityvel, amely sehogyan sem akartak hibázni. A liverpooliak mentális erejét mutatta, hogy néhány nappal a bajnokság befejezése előtt egy óriási feltámadás után kiejtették a Barcelonát a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Az első meccset a katalánok 3–0-ra hozták otthon, így az Anfield Roadra gyakorlatilag azzal a tudattal utazhattak el, hogy zsebben a továbbjutás. Azzal viszont nem számoltak, hogy Jürgen Klopp annyira felspannolja csapatát, hogy a visszavágó második félidejének elején már ők vezettek 3–0-ra, ezzel ledolgozva hátrányukat. Tizenegy perccel a vége előtt aztán jött Trent Alexander-Arnold azóta már legendássá vált szöglete, a Liverpool pedig bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

A bajnoki cím végül nem jött össze, egy ponttal lecsúsztak róla, de Klopp a Tottenham elleni BL-döntő előtt azzal nyugtatta játékosait: „Ez az első esélyünk volt a győzelemre, nem az utolsó”. A madridi finálé volt az az este, amikor a liverpooli játékosok és Jürgen Klopp győztessé váltak, maguk mögött hagyva minden szerencsétlen pillanatot és elveszített döntőt. A mérkőzés után Tom Werner, a Liverpool elnöke azt mondta, „Jürgen zseniális pszichológus lenne, ha nem lenne olyan nagyszerű edző. A játékosokból mindig a maximumot hozza ki”.

Jürgen Klopp magasba emeli a Bajnokok Ligája trófeát
Ben STANSALL / AFP

A hőn áhított angol bajnoki aranyra se kellett már sokat várni, 2020-ban, harminc év szünet után a Premier League-et ismét a Liverpool nyerte meg, megszerezve ezzel a klub 19. bajnoki címét. A 2021/2022-es szezonban az FA-kupát és az angol Ligakupát, majd egy évre rá az angol Szuperkupát nyerték meg a „vörösök”, a csapatnak pedig minden esélye megvan, hogy méltóképp búcsúztassa el Jürgen Kloppot, ugyanis jelenleg 5 pontos előnye van az egy meccsel kevesebbet játszott Manchester Cityhez képest a bajnokság felénél.

És ennek a sikernek lehet részese Szoboszlai Dominik is, aki év eleji sérüléséből felépülve új lendületet adhat a csapatnak a bajnokság második felére. Aligha akar az elköszönő Kloppnak csalódást okozni, hiszen a német edzőnek - Szoboszlai saját bevallása szerint is - hatalmas szerepe volt abban, hogy tavaly nyáron a Liverpoolt választotta.

Az élet pedig hétről-hétre, fordulóról-fordulóra bizonyítja, hogy jól döntött Szoboszlai. Jürgen Klopp tökéletesen tisztában van vele, hogyan kell bánnia a játékosaival, mit kell tennie és mondania ahhoz, hogy a legjobbat hozza ki belőlük. Ha éppen Szoboszlainak nincs jó napja, és Klopp úgy dönt, hogy lecseréli, a pályáról lejőve egyből van hozzá egy-két jó szava, a sajtónak pedig mindig azt mondja, amit mondania kell.