Évekig tartó, nemzetközi pereskedésre készül több száz magyar tűzoltó

2024.01.27. 13:44
Az elmaradt túlórapénzek és a diszkriminatívnak tartott munkaidő-beosztásuk miatt mennek perre a tűzoltók. A folyamat már megkezdődött, de nagyon úgy tűnik, hogy akár évekig is elhúzódhat.

„Átlagosan, személyenként 5 millió forintos kárigényről lehet szó az elmúlt három évben ledolgozott túlórákért” – nyilatkozta Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a 24.hu-nak. 

A probléma az, hogy a tűzoltók heti negyven helyett negyvennyolc órát dolgoznak – ami már így is kevesebb a korábbi ötvennégynél egy 2009-es határozat alapján –, ezt a nyolc órát pedig nem számolják el nekik túlórapénzben, csak az esetlegesen ezenfelül keletkező munkaórákat. Ami azt eredményezi, hogy 

a tűzoltók gyakorlatilag többet dolgoznak (hétvégén és ünnepnapokon is), mint más szektorok, mégis kevesebbet keresnek.

Emiatt több száz tűzoltó együttesen nyújtja be szolgálati panaszát a katasztrófavédelem területileg illetékes megyei igazgatóságához, akiknek 30 + 30 napjuk van válaszolni. Salamon szerint ezt úgyis visszautasítják, ezért a következő lépcsőfok ugyanez a 60 napos procedúra az országos katasztrófavédelemmel, amit szintén vissza fognak utasítani. Plusz szerinte be fogják vonni a Belügyminisztériumot – ugyanis bérekben a minisztérium a kompetens szervezet –, ami további késedelmet okoz majd.

A bírósági szakasz pedig csak ezután következhet majd, de Salamon szerint

az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezeket a pereket Magyarországon nagy valószínűséggel el fogjuk bukni a jelenleg hatályos jogszabályok miatt.

Éppen ezért kell majd nemzetközi fórumokhoz fordulnia a tűzoltóknak, hiszen a jogszabály nem kompatibilis a nemzetközi előírásokkal.

A Belügyminisztérium álláspontja pedig az, hogy a heti plusz nyolc óra nem túlszolgálat, nem tartják indokoltnak a szabályozás megváltoztatását, így a mi hazánkos Novák Előd törvényjavaslatát – ami megoldhatná a problémát – sem támogatják.