DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„Mai napig fáj, hogy Michael nem nyert a Mercedesszel”

A Williams-főnök James Vowles ezt bánja leginkább F1-es karrierjéből. Szerinte Rosberget is a Schumachertől tanultak tették bajnokká – de ezért is vonult vissza.

James Vowles 2023 óta a Williams Formula-1-es csapatvezetője, előtte azonban két évtizeden át dolgozott a Mercedesnél és annak korábbi inkarnációinál, azaz a BAR-Hondánál és a Brawnnál, többek között vezető stratégaként.

Ez azt jelenti, hogy Vowles akkor is a Mercedesnél tevékenykedett, amikor Michael Schumacher a visszatérését követően három évig náluk versenyzett. És bár a szakember nem őt, hanem a másik hétszeres világbajnokot, Lewis Hamiltont tartja a legtehetségesebb pilótának, a németről és a mentalitásáról is csak elismeréssel tudott beszélni – egyúttal azt is elárulta, hogy a mai napig bánja, hogy nem tudtak vele futamot nyerni:

f1-schumacher-mercedes-2012-2



„Nem Michael volt a legjobb képességekkel rendelkező versenyző az autóban – mondtam, hogy szerintem Lewis volt az –, de tudta, hogyan préseljen ki magából minden egyes ezredmásodpercet és a csapatból” – fogalmazott Vowles a High Performance podcast adásában.

„Egy vezető volt. Ha azt mondta, ’elindulok ebbe az irányba’, akkor a csapat követte – olyannyira, hogy a garázs mindkét oldala azt akarta, hogy jól szerepeljen. A pályafutásomban is azt bánom az egyik legjobban, hogy nem jött össze vele a győzelem. Ez a mai napig fáj nekem, megérdemelte volna a győzelmet.”

„A médiában szereplő Michael teljesen másmilyen volt, mint a színfalak mögötti Michael. És alapvetően így működött ő. Mindenkit vezetett ezen az utazáson, minden ezredmásodpercet kisajtolt magából, olyan későig dolgozott, amennyi óra csak szükséges volt.”

f1-schumacher-rosberg-mercedes

Rosberg is Schumacher miatt lett bajnok – és miatta vonult vissza

Schumacher mercedeses éveiben Nico Rosberg volt a Mercedes pilótája, és mindhárom közös idényükben le is győzte honfitársát. Viszont Vowles szerint így is nagyban Schumachernek köszönhető, hogy Rosberg 2016-ban Hamiltont is maga mögé utasítva vb-t nyert: „Nico rengeteget tanult tőle. Ez formálta őt azzá a Nicóvá, aki végül világbajnokságot nyert: hogy bármi áron kipréseljen mindent magából.”

A jelenlegi Williams-főnök viszont elismerte, hogy ez a mentalitás vezetett oda is, hogy Rosberg a világbajnoki diadal után egyből a búcsú mellett döntött: „Pontosan. Túl fájdalmas volt számomra is az az áldozat, hogy elengedte a családját, a barátait, a szeretteit abban az évben. És úgy döntött – és ezért minden tisztelet kijár neki –, hogy ez nem az az élet, amit akar.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: