Így is lehet! – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.12.04. 00:06


A PAKSI FC továbbra is vezeti a tabellát az NB I-ben az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Ferencváros előtt, a jövő hét végén rangadón lép pályára a Fradi (amely szerdán még Mezőkövedre látogat) és a Paks.
A PAKSI FC továbbra is vezeti a tabellát az NB I-ben az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Ferencváros előtt, a jövő hét végén rangadón lép pályára a Fradi (amely szerdán még Mezőkövedre látogat) és a Paks.

Noha az Újpest elleni 2–1-es vendéggyőzelem nem látványos mérkőzésen született, nem lehet elmenni a Paks már-már megszokottnak mondható karakteres futballja mellett, amely Bognár György irányítása alatt jellemzi. A csapat 29–16-os gólkülönbséggel áll, a szerzett gólokat tekintve a harmadik legtöbbel, a kapottakat illetően a legkevesebbel. A korábbi válogatott munkássága alatt a 2020–2021-es idényt a negyedik helyen zárta az együttes 76–64-es gólmutatóval, rá egy évre hatodik lett 75–63-mal. Az első és a második esetben is a legtöbb szerzett góllal – ez még akkor is dicséretes, ha előbb a harmadik legtöbbet, aztán pedig a legtöbbet kapta. Nem mellesleg 2022-ben Magyar Kupa-döntős volt az együttes.

A paksi szakvezető a támadójátékot helyezi előtérbe, ennek tudatában nem véletlen, hogy az utóbbi években a Paks adta a gólkirályt (2021: Hahn János, 22 gól; 2022: Ádám Martin, 31 gól), s vegyük ide a 2022–2023-as évadot, amelyben Waltner Róbertet váltotta Bognár György a kispadon, s Varga Barnabás végzett az élen 26 góllal. Valamennyien magyar labdarúgók, mint ahogyan az Újpest ellen is csak honfitársaink léptek pályára. Sokszor halljuk, más együttesekben azért játszik légiós, mert posztjukon jobbak a magyaroknál. Kicsit azért ezt fordítsuk meg: Pakson lehetőséget adnak a honi futballistáknak, az edző pedig kihozza belőlük a legjobbat – azt is, amit talán maga a játékos sem remél magától... Nem véletlen, hogy Hahn, Ádám és Varga Barnabás is válogatott lett, de ne csak a válogatottakat nézzük: a lapunk által az Újpest–Paks meccs legjobbjának választott középpályásról, a 30 éves, 2015 óta paksi Papp Kristófról Bognár György a vasárnapi játéka után azt mondta, az NB I egyik kiemelkedő tudású középpályása.

Üde színfolt – a szintén magyarokat preferáló Kecskemét mellett – a Paks az NB I-ben, tükröt is tart a bajnokságban profi vagy néhány esetben profinak mondott csapatok elé, lám, így is lehet. S még valami: biztos vagyok abban, hogy a magyarok jobb közösséget alkotnak, mint a különböző nációkból összeverődő légiósok. Tény, a Duna-parti városban rövidebb a takaró, mint máshol, de addig nyújtózkodnak, ameddig ér.

A Paks üzen a magyar futballnak.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik