DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Retro

F1-Archív: Schumacher csúnya tesztbalesete

Alonso Le Mans-ban indul, Magnussen első tesztnapján a mezőny élén, Hamilton javasolta Buttont a McLarennek, az FIA elemzést készített az éremrendszerről: ezek voltak a nap hírei január 30-án.

2023: A Formula-1-es istállók közül másodikként tartja a Red Bull a maga szezon eleji csapatbemutató eseményét: a Haas január 31-i festésleleplezése után február 3-án, New Yorkban kerül sor a rendezvényre. Ám mint a legtöbb alakulat esetén, az energiaitalosoknál is felmerül a kérdés, hogy valójában mit fognak leleplezni: láthatjuk-e a tényleges autót vagy sem? Sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy a világbajnok istálló pénteki szezonindító eseményén a 2023-as autó helyett egy bejelentés lesz a fő szenzáció: partnerségre léphetnek a Forddal!

2022: Kimi Raikkönen a 2021-es szezon végén, hosszú pályafutás után távozott a Formula-1-ből, s nyugdíjas éveinek első csodás heteit tölti családja mellett. De a nagy pihenésben vajon szakít majd rá időt, hogy nézze az F1-et? Azt mondta, ha éppen nem lesz jobb dolga, akkor leül majd a tv elé.

2021: Az AlphaTauri újonca, Yuki Tsunoda kijelentette: nem fél hibákat elkövetni első Formula-1-es idényében, szerinte azok elkerülhetetlenek a tanulási folyamat elején.

tsunoda-2021-teszt-dppi



2020: Az FIA jelezte, hogy figyelemmel követi a koronavírus-járvány alakulását Kínában, és kész lépéseket tenni, ha úgy fest a helyzet, hogy problémákba ütközhet a sanghaji futam megrendezése áprilisban.

2019: A Toro Rosso Alexander Albonra lecserélt pilótája, Brendon Hartley ecsetelte, milyen ellenséges légkör övezte a csapatban. Egy órával a szezonzáró után megbeszélésre hívták, ahol közölték, már nem F1-es versenyző, de mint elmondta, a vezetőség egyes tagjai számára Monacótól fogva nemkívánatos személy volt. Minden edzésnek, minden köridőnek súlya volt számára, mert tudta, bármelyik hibáját felhasználhatják ellene ürügyként, hogy lecseréljék.

2018: Fernando Alonso a Toyota színeiben bemutatkozik a Le Mans-i 24 óráson, sőt Formula-1-es szezonja mellett a WEC összes fordulóján részt vesz, melyek nem ütköznek nagydíjakkal. Ez jelen állás szerint 25 versenyt jelent számára 2018-ban.

2017: Kihirdették a motorok nyomás- és hőmérsékletmérő szenzoraira kiírt tender eredményét: a McLaren alkalmazott technológiai leányvállalata lett a győztes, így Wokingban gyártják a rivális csapatok számára is a műszereket.

2016: Skandináv Nagydíjról álmodozik Marcus Ericsson: a Sauber pilótája úgy gondolja, a mezőnyben szereplő finneket és svédeket (utóbbi nemzetet egyedül ő képviseli) megilletné egy hazai nagydíj. Ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy például Svédország meg tudná fizetni a versenyt.

2015: Bemutatót tartott a vérfrissítésen átesett Ferrari: Sebastian Vettel személyében új versenyző, Maurizio Arrivabene személyében pedig új csapatfőnök leplezte le az SF15-T-t. Arrivabene elmondása szerint legalább két futamgyőzelem a reális cél a győzelem nélküli 2014-es év után.

2014: Az újonc Kevin Magnussen először ült a McLaren 2014-es autójába, ráadásul csak a harmadik tesztnap délutánján, azonban megfutotta a legjobb köridőt. „Nem nyomtam tökig” – nyilatkozta az ifjú dán. A Red Bull vesszőfutása folytatódott, ismét nem jegyeztek mért kört, a Marussia pedig először gurult pályára.

2013: Christian Horner továbbra is a Red Bull csapatfőnöke marad, új, többéves             kontraktust írt alá a négyszeres bajnokistállóval.

2012: A McLaren cáfolja azokat a pletykákat, melyek szerint a PURE motorcéggel társul a jövőben, miután életbe lép a V6-os hibrid formula. A csapat hangsúlyozza, nagyon elégedett partnerkapcsolatával a Mercedes-Benzzel. Sajtóhírek szerint a jelenlegi motorszerződés 2015 végéig érvényes.

2011: A Mercedes megmutatta az első renderelt képet új autójáról, a W02-ről, miközben a Ferrari F150-ről pályafotó is napvilágot látott, Felipe Massa ugyanis Fioranóban járatta be a versenygépet.

2010: Lewis Hamilton elárulta, ő már azelőtt javasolta a McLaren csapatfőnökének, Martin Whitmarshnak a világbajnok Jenson Button szerződtetését, mielőtt a felek tárgyaltak volna. Hamilton hozzátette, beleszólása nincs a pilótaválasztásba, de a csapat folyamatosan tájékoztatta őt a fejleményekről.

2009: Az FIA elemzést készített arról, hogyan befolyásolta volna az éremrendszer a Formula-1 korábbi szezonjainak kimenetelét – Bernie Ecclestone szorgalmazza, hogy ne a jelenlegi pontrendszer alapján hirdessenek világbajnokot, hanem az olimpiai éremtáblázathoz hasonlóan a győzelmek száma döntsön. Az elemzés alapján 59-ből 13-szor módosult volna a világbajnok személye: Alain Prost ötszörös, Ayrton Senna és Jim Clark négyszeres, Nigel Mansell háromszoros győztes lenne, Nelson Piquet viszont nem nyert volna egyetlen címet sem.

2008: A Honda Racing ügyvezetője, Nick Fry tagadja, hogy a japán vezetőség nyomás alá helyezné a csapatot és eredményeket sürgetne.

2007: Fernando Alonso legjobb köridővel nyitott a valenciai tesztelés első napján a McLarennel. Ez az első mérvadó teszt, mivel hét csapat is 2007-es autójával érkezett meg.

2006: A Bridgestone lesz az új csapat, a Super Aguri motorszállítója. A japánok így öt partnerrel dolgoznak (Ferrari, Williams, Toyota, Midland és Aguri), míg a Michelin, amely év végén távozni fog, hattal.

2005: Michael Schumacher úgy érzi, a Ferrarinak nehéz dolga lesz a szezon első versenyein: az évet ugyanis az F2004M-mel, a tavalyi karosszéria módosított verziójával kezdik meg, míg a riválisok vadonatúj modellekkel állnak ki.

2004: Nick Heidfeld a Jordannel, Antonio Pizzonia a Williamsszel írt alá szerződést. A német versenyzői ülést, a brazil tesztpilótai állást kapott a csapatától.

2003: Motorgondokkal küzd a Renault. A francia gyártó új V10-es erőforrásával több probléma is adódott: a konstrukció szokatlanul széles, jelentős vibrációt generál, és a teljesítménye is alulmúlja az elvárásokat.

2002: Csúnya tesztbalesetet szenvedett el Michael Schumacher. A Ferrari német pilótája a csapat új autóját próbálgatta Barcelonában, amikor a 11-es kanyarban megpördült, és 200 km/h feletti sebességgel, háttal a gumifalnak csapódott. Schumacher megúszta az ütközést, az autójáról azonban ez nem mondható el.

2001: Paul Stoddard személyében új többségi tulajdonosa lett a Minardinak. Az ausztrál üzletember egyben a csapat vezetőjévé válik, míg annak alapítója, Giancarlo Minardi továbbra is az igazgatói szerepkört fogja betölteni.

2000: Az Audi elvetette az F1-es versenyzés ötletét. A német márka vezetőségében korábban felmerült a királykategóriához való csatlakozás ötlete, információgyűjtés céljából fel is vették a kapcsolatot a csapatokkal. Most azonban minden istállónak levelet írtak, amiből kiderült, a kezdeményezésből nem lesz semmi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: