DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
F1

Hiányzik a keménység az F1-es pilótákból?

Nem az F1-es pilóták, hanem a MotoGP-versenyzők emlékeztetnek szuperhősökre a száguldó cirkusz élő legendája szerint – túl sok a panasz, túl nagy az óvatosság.

Ayrton Senna egykori csapattársa, a 14 F1-es szezonja során 10 nagydíjgyőzelemig és két bajnoki bronzéremig jutó Gerhard Berger szigorú dörgedelmet intézett a Formula–1-es versenyzők felé, miután elmondása szerint a MotoGP-ben tapasztaltak felnyitották a szemét.

berger



Az osztrák autósport élő legendája az Auto Motor und Sportnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a kétkerekűek világbajnoki sorozata sokkal emberközelibb, miközben a motorosok által tanúsított keménység rossz színben tünteti fel az F1-es pilótákat:

„A MotoGP sokkal brutálisabb, az emberek pedig sokkal földhözragadtabbak. Ennek semmi köze a technológiához, sokkal inkább ahhoz, hogy lazább a légkör, és a szurkolók sokkal közelebb kerülhetnek hozzá. Az F1 ebből a szempontból sokkal távolságtartóbb, minden a tökéletességről szól, minden rendkívül ki van számolva.”

motogp

„Ha egy F1-es pilóta kificamítja az ujját, azonnal ugranak az orvosok és a fizioterapeuták, és egy egész történet kerekedik belőle” – folytatta Berger. „A MotoGP-ben ezzel szemben megesik, hogy reggel valaki eltöri a vállát, és délután már vissza is ül a motorra. Így képzeljük el a szuperhősöket."

Berger emellett azt is szóvá tette, mennyire rossz fényt vetett a száguldó cirkusz versenyzőire az, ami tavaly Katarban történt: „Az emberek azt akarják látni, hogy megszelídítik ezeket a gépszörnyeket, de azt is, hogy összeszorítják a fogukat, ha fáj nekik valami.”

russell-katar-2

„Az F1-es pilóták panaszkodnak, ha túl meleg van Katarban, míg az én időmben Rio de Janeiróban 40 fokos hőségben és magas páratartalomban futottunk nagydíjakat. És közben kézzel váltottunk. Nem akarom azt mondani, hogy akkoriban nehezebb volt, de semmiképpen sem volt könnyebb, mint most” – mondta a 64 éves expilóta, aki persze azt is aláhúzta, hogy semmiképp sem vágyik túlzott kockázatra sem?

„Persze megvannak a határok, mit lehet tenni, mennyi kockázatot lehet vállalni. Tavaly például ott voltam a Man-szigeti TT-n, de egy nap után eljöttem. Ott túl sok kockázatot vállalnak, túl nagy a veszély. Az F1 a másik véglet, és ebben egy kicsit le van maradva. A MotoGP ebben az arany középutat képviseli.”

sainz-katar

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: