DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
F1

A Ferraritól szipkázza a következő szakembereket a Visa?

A csapat lehet a gazdátlan F1-es szakemberek gyűjtőhelye: a következő jelölt sajtóhírek szerint Simone Resta, akit visszahívtak a Haastól.

Az FIA-tól távozott Tim Goss és az Alpine-tól menesztett Alan Permane érkezésének bejelentése után sem áll le az új identitást kapó Visa Cash App RB formáció: az olasz Motorsport.com információi szerint Simone Resta van a csapat célkeresztjében – a Ferrari alkalmazásában álló szakembert Maranello a Haashoz delegálta technikai igazgatóként, de egy nappal Günther Steiner csapatfőnöki távozása után megerősítették, Resta kölcsönszerződését sem hosszabbították meg.

A 25 éves Formula-1-es rutinnal rendelkező Simone Resta 2014 és 2018 között a Ferrari főtervezője volt, a Scuderia 2021-ben delegálta a Haashoz: a kettő megbízás között rövid ideig az Alfa Romeónál is betöltötte a technikai igazgató posztot.

A forrás információi szerint a Ferrari nem szán neki szerepet az F1-ben, hanem a GT-osztályra helyezné át. Más csapatok azonban az élvonalban tartanák: a Sauber érdeklődik iránta, már az Audi-érára készülve, az új opció pedig a Visa RB.



A Red Bull juniorcsapata szorosabbra fűzi együttműködését a Red Bull-lal, Milton Keynes-be helyezik át az angliai bázist, Resta pedig éppen azért vonzó számukra, mert nagy tapasztalata van egy ügyfélcsapattal való technológiai együttműködésben. Tényező az is, hogy a Visa új csapatfőnöke 2024-től a Ferrari eddigi sportigazgatója, Laurent Mekies. A hírek szerint az olasz szakember nem egyedül, hanem jobbkeze, Matteo Piraccini társaságában érkezne.

Visa: Gazdátlan szakemberek gyűjtőhelye

A Restával kapcsolatos hír – habár egyelőre egy meg nem erősített sajtóértesülésről van szó – egybevág a Visánál tapasztalható bővüléssel. Az istálló fokozza együttműködését a Red Bull-lal (a többi csapat ellenérzése ennek kapcsán jól dokumentált), kinyilvánított célja, hogy a jövőben ne fiókcsapat és pilótanevelde legyen, hanem komolyabb tényezőnek számítson a mezőnyben.

Ennek értelmében két neves szakembert már megszereztek, Gosst és Permane-t: a két szerzemény nem pótlásként érkezett a csapatba, hanem a meglevő létszámot kibővítve, mivel új, eddig nem létező posztokat hoztak létre számukra, Goss a vezető technikai igazgató, Permane pedig versenyigazgató titulust kapott.

Velük együtt egy harmadik igazolást is bejelentettek Giullaume Cattelani személyében, aki a Red Bull kötelékéből érkezik a technikai igazgató Joddy Egginton helyettesének – a személye a nagycsapattal való együttműködést erősíti, hasonlóan, ahogy a Ferrari delegálta Restát a Haashoz korábban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: