DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 15. szerda
F1

Videó: Megnézhettük az F1-kiállítást Bécsben

Február 2-án második alkalommal nyitja meg kapuit az F1 különleges utazó tárlata, Madrid után ezúttal Bécsben. A Formula.hu már a nyitás előtt körbenézhetett.

Nem bonyolították túl az F1 kreatív szakemberei az esemény elnevezését: F1 Exhibition, azaz F1 kiállítás névvel hívták életre a különleges tárlatot, amelynek célja az, hogy minél közelebb vigye a rajongókat a sportághoz, megismertetve annak múltját, jelenét, fejlődését.

Mindezt persze a száguldó cirkuszhoz hű módon, az elképzelhető legexkluzívabb módon. A premiert tavaly tartották Madridban (amelyről azóta már az is kiderült, hogy 2026-tól újra nagydíjnak ad majd otthon), ahol átütő sikernek bizonyult: egyetlen időszakos kiállítást sem látogattak olyan sokan a spanyol fővárosban, mint az autósport-csúcsosztály tárlatát.

Nem kellett sokat várni a következőre, hiszen február 2-től Bécsben, a MetaStadt nevű komplexumban is meg lehet tekinteni a produktumot.

 

Nyitás előtt megnézhettük

Köszönhetően az F1 meghívásának, a Formula.hu már a nyitás előtt, szerda délután részt vehetett egy exkluzív, zártkörű bejáráson, amelyen megállapíthattuk: egyáltalán nem volt véletlen a madridi siker. A kiállítás amerikai stílusban került megvalósításra és az emberben hasonló érzést kelt, mint a NASA houstoni vagy Cape Canaveralen található létesítményeinek kiállításai. A nagy egészet, a világot lázban tartó sportágat témákra bontva mutatja be, páratlan szemlélni- és hallgatnivalóval: eredeti autók, ruhák, sisakok, komponensek, számos egyéb kincs, amelyekhez különleges narrációt készítettek a sportág legismertebb személyiségeinek részvételével. 

A „Volt egyszer egy Formula 1” blokkban soha nem látott fotók repítik a rajongót a múltba, felelevenítve a legnagyobb csatákat, a korszakokat pedig három versenygép szemlélteti: egy Maserati 250F 1956-ból, egy Ferrari F1/87/88C 1988-ból (az a példány, amellyel Gerhard Berger belerondított a McLaren totális egyeduralmába), valamint az AT01-es AlphaTauri, amelyet Pierre Gasly vezetett győzelemre a 2020-as Olasz Nagydíjon.

1706751727624



A „Pilóták és párbajok” blokkban a csúcsversenyzők és rivalizálásaik állnak a középpontban, olyan különlegességekkel szemléltetve, mint például Lewis Hamilton és Max Verstappen egy-egy-gokartos overallja, a hétszeres világbajnok brit 1998-as McLaren-Mercedes gokartja, de ugyanitt megtekinthető egy másik különleges installáció is, Max és apja, Jos Verstappen overalljával. Gyakran esik szó a versenyzők kapcsán a versenyzői jogsiról, azaz a Szuperlicencről, amiről gyakran hallani, de szinte soha nem látni: itt ez is megtekinthető, Verstappen első 2015-ös Szuperlicencét lehet szemügyre venni.

A szervezők egyebek mellett szenteltek egy-egy blokkot a sportág technológiai vívmányainak és jövőbeli kihívásainak, az F1-es gyárak világának, valamint a versenygépek anatómiájának is. Ebben a blokkban gyakorlatilag az autók minden porcikája közelről tekinthető meg: motor és hibrid rendszer, szétbontott váltó, a McLaren által gyártott szabvány elektronikus vezérlőegység, monocoque, szárnyak és minden más. 

 

A pokol tornácáról érkezett autómaradvány

Ahogyan arra a madridi látogatók is utaltak tavaly, a „Túlélés” című blokk teszi a legnagyobb hatást az emberre. Sokan vannak, akikben megállt az ütőér Romain Grosjean 2020-as bahreini tűzgolyós horrorbukása láttán. A francia 28 másodpercet töltött a lángok között, a pokol tornácán, a szalagkorlát alá fúródó, kettészakadt VF-20-as Haasban, amelynek maradványa egy elsötétített terem közepén áll, miközben a kijelzőn az incidens pillanatai futnak.

1706751727350

 

Ez az installáció tökéletesen megerősíti a halo használatának fontosságát: a roncs mellett állva átfut a bámészkodó agyán, hogy a bevezetése ellen a leghangosabban talán Grosjean tiltakozott, aki az F1-es karrierje végét jelentő baleset után a téma leghangosabb bűnbánójává vált… Eme sorok írójának a Bell sisakgyár bahreini központjának kiállítótermében alkalma nyílt megtekinteni a pilóta összeégett sisakját is: az a látvány sem volt semmi, de az autómaradvány szemügyre vétele még inkább sokkoló. 

Megtudtuk: bár a VF-20-as maradványait sokáig vizsgálták, a roncs továbbra is a Haas tulajdona, a kiállítására maga Gene Haas csapattulajdonos adott engedélyt. Annak érdekében, hogy az állapota minél hűebben megmaradjon, a maradványt speciális fóliával takarják le, szállítási különleges, erre a célra készített konténerben történik, a mozgatására kijelölt személyeknek pedig vágásbiztos kesztyűt kell viselniük.

 

Hosszú távra terveznek

Tim Harvey, az F1 Exhibition vezető producerétől és kurátorától megtudtuk, hogy a csapatokkal fennálló harmonikus kapcsolatnak köszönhetően kapják meg és építhetik be a különleges eredeti látnivalókat a kiállítás programjába, amellyel a szurkolói kultúra építése, a sportág páratlanul gazdag múltjának és jelenének minél szélesebb körű megismertetése a cél.

Mint kiderült, hosszabb távra terveznek: amikor a Formula.hu arról kérdezte Harvey-t, hogy szerepel-e a tervek között egy állandó F1 múzeum létesítése valahol a világban, a szakember azt válaszolta, hogy egyelőre nem, amiben annak is szerepe van, hogy legalább további 9 évre terveznek az F1 Exhibitionnel. Arról nem kívánt részleteket elárulni a kiállítás atyja, hogy a jövőben mely városokban bukkan majd fel az F1 legújabb portékája.

Fotógalériánk a helyszínről:

És videós összegzőnk Mészáros Sándor révén:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: