Alaposan megvágják a kamatokat: indulhatnak a vállalatok a hitelekért

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, hitel, adó, illusztráció, befektetés, grafikon, kijelzés, kimutatás, előrejelzés, tőzsde, árfolyam
Business Corporate team brainstorming with chart and checking and analysis
Vágólapra másolva!
Február 1-jén lépett életbe a bankok önkéntes akciója, a vállalati hitelek esetében 0 százalékra csökken a BUBOR feletti kamatfelár – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.
Vágólapra másolva!

Február 1-jén indul és 2024. május 1-ig tart az az akciós időszak, amely alatt az új vállalati forinthitel-szerződések esetében a kereskedelmi bankok – önkéntesen vállalva – a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentik a BUBOR feletti kamatfelárat.

Mindez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához.

A Bankszövetség a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatát elfogadta és támogatólag hívta fel tagsága figyelmét arra az akcióra, amelyben az önkéntesen csatlakozó kereskedelmi bankok vállalják, hogy egy kedvezményes időszak keretében – a 2024. február 1. és 2024. május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében – átmenetileg, azaz a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentik a BUBOR feletti kamatfelárat.

Az akció a hitelfelvétel céljától és a futamidőtől függetlenül érvényes lehet minden új vállalati hitelre,

beleértve a folyószámlahiteleket, a forgóeszközhiteleket, valamint azon beruházási hiteleket melyeknél a folyósítás még az idei évben megkezdődik.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 dokurose/Shutterstock. No use without permission./Dokurose

A kormány várakozása szerint az önkéntes akció a hitelkereslet érdemi növekedésén túlmutatóan ösztönzi a beruházásokat, így fokozva a gazdasági teljesítményt, továbbá a beruházási ráta 25 százalék felett tartását – áll az NGM közleményében.

A kormány üdvözli a Gazdasági Versenyhivatal közleményét, amely pártolja, hogy a bankok – önkéntes vállalások alapján – fokozottabb hitelezési versenybe kezdtek, ugyanis azzal a hitelfelvevők jobban járnak, valamint a hitelezés bővülése hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához.

A Nemzetgazdasági Minisztérium emellett köszönetét fejezi ki az akcióhoz csatlakozó bankok, valamint a Bankszövetség felé az elmúlt időszakban tanúsított konstruktív együttműködésért. Továbbá üdvözli mindazon gazdasági szervezetek – különösen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ – megnyilatkozásait, amelyek a magyar vállalkozások érdekeit hangsúlyozva támogatásukról biztosították az önkéntes akciózást – olvasható a közleményben.