Maruzsa Zoltán: A baloldal miatt nem kapták meg korábban a béremelést a tanárok

Interjú, Maruzsa Zoltán, Köznevelésért Felelős államtitkár, Budapesten, 2024.01.31.
Vágólapra másolva!
Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral közölt interjút a novekedes.hu, amelyből kiderül: a 2024-es büdzsében csaknem 400 milliárd forinttal költ többet a kormányzat az oktatásra, ennek része a 32,2 százalékos béremelés is.
Vágólapra másolva!

Az oktatás jelenlegi helyzetét is vizsgáló írás szerint kevesebb diák jut egy tanárra ma, mint 2010-ben, és a középfokú oktatásban egy tanár ma átlagosan 11,5 diákot tanít, míg a nemzetközi átlag ennél két diákkal több. A tanári diploma megszerzése után arányaiban most is annyian vállalnak pedagógusi munkát, mint korábban, és hasonló a helyzet a felmondásoknál is a tankerületi iskoláknál. A magyar köznevelés többi uniós országhoz viszonyított tanár-diák arányáról az államtitkár azt mondta:

Arról, hogy a tanári diploma megszerzése után hányan vállalnak közoktatási munkát, Maruzsa Zoltán kifejtette: a diplomát szerzők és vállalók aránya érdemben sem változik.

Hozzátette:

Pedagógus szakképzettséggel sokféle munkahelyen lehet érvényesülni.

Az államtitkár reagált a PSZ és a PDSZ azon állítására is, miszerint egyre több tanár távozik a státusztörvény bevezetése nyomán.

A kormánynak köszönhetően érkeznek az emelt bérek

- mondta Maruzsa Zoltán a 32,2 százalékos béremelésről, melynek kapcsán hangsúlyozta:

A tanárok már rég megkaphatták volna a fizetésemelésüket, ha a magyar baloldal európai parlamenti képviselői nem akadályozták volna a Magyarországnak járó uniós források kifizetését.

Az oktatás oktatási rendszer digitalizációja is folytatódik, erre is több forrást szán a kormány.

A Kormány célja, hogy a magyar köznevelésben az ötödiktől a 12. évfolyamig minden tanuló hordozható számítógépet kapjon és használjon. 2022 tavaszán 55.000 pedagógus és 65.000 tanuló, 2023 őszén 140.000 tanuló kapott számítógépet, 2024 tavaszán hasonló nagyságrendben tervezünk eszközöket kiosztani.

A 2024-es költségvetésben csaknem 400 milliárd forinttal több forrást irányoztak elő az oktatásra, ennek nagyobb részét béremelésre fordítják.

- mondta az államtitkár. Hozzátette:

Ez a többlet tovább emelkedik azzal, hogy a most megvalósuló 32,2%-os átlagos illetményemelés további 340 Mrd Ft kiadást jelent a köznevelésben.

A pályakezdő tanárok száma is emelkedhet, az ő bérük a jövőben nem lehet kevesebb 528 ezer forintnál.

A baloldal és a Soros-hálózat kampányakciókra használta fel a tanárokat és a diákokat a sztrájkok során

A béremelések ellenére lehet számítani tüntetésekre és sztrájkokra Maruzsa Zoltán szerint, noha ebben a tanárok és a közoktatásban dolgozók aktivitásra egyre csökken ebben.

A szakszervezetek tagsága, támogatottsága is csökken.

A PDSZ taglétszáma mindig is alacsony volt, a PSZ azonban egy évtizede még 26.000 fős tagsággal büszkélkedhetett, mára ez a harmadára esett vissza

- emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve, a minisztérium nem vezet nyilvántartást a sztrájkok miatt elmaradt órák pótlásáról, ám - ahogy fogalmazott - nem jellemző az elmaradt órák bepótlása, ami a tanulók vesztesége.

- mondta Maruzsa Zoltán.

- tette hozzá.